מסגד אל-ג'זאר הוא מהבולטים והידועים באתריה של עכו. הוא מכונה בערבית "ג'אמע אל באשא" (מסגד הפאשא) על שמו של מקימו אחמד אל-ג'זאר שליטה העותמני של עכו בסוף המאה ה-19 שגם קבור בתחום חצר המסגד.
מבנה מסגד אל-ג'זאר
המסגד הוא מהיפים והחשובים במסגדיה של ארץ ישראל והוא הגדול ביותר בארץ מחוץ לירושלים מבין המסגדים שהוקמו בימי העות'מנים. המסגד הוקם בשנת 1781 במצוותו של אל-ג'זאר על שרידים של כנסיה צלבנית, ולשם הקמתה הובאו אנשי מקצוע מרחבי המזרח התיכון. חלק מהעמודים ואבני השיש שבו הובאו מעתיקות קיסריה ועתלית. מבנה המסגד מפואר ומרווח במיוחד וכולל אלמנטים אדריכליים מרהיבים. סגנונו ברוח מסגדי איסטנבול המפוארים שנבנו בהשראת האיה-סופיה.
כיפת המסגד כמו גג המינרט צבועים בירוק ונראים בבירור בקו הרקיע של העיר. במינרט 124 מדרגות והוא תוכנן כנראה על ידי אל-ג'זאר עצמו. בחזית המסגד מבואה (פורטיקו) שמעליו כיפות ירוקות קטנות המכסות על הכניסה לדלת המסגד.
המסגד פעיל ומשרת קהילה של מאמינים מעכו ומהאזור. זהו אחד מ-8 מסגדים הפעילים בעכו בעתיקה והגדול והמפואר שבהם.
חצר המסגד
המסגד ניצב בלב חצר גדולה ורבועה, המוקפת משלושת צדדיה בארקדה שמעליה כיפות קטנות בצבע לבן. בשלושת שורות הארקדה 45 חדרים קטנים ששימשו את עובדי המסגד, את עולי הרגל ואת תלמידי המדרסה (בית ספר ללימודי דת) המקומית. זו כונתה "מדרסת אל-אחמדיה" על שמו של אחמד אל-ג'זאר. בית הדין השרעי ישב בזמנו בשניים מחדרי הארקדה.
במרכז החצר, מול הכניסה הראשית אל בית התפילה, ניצבת מטהרה המשמשת לרחצה טקסית לקראת התפילה ואחריה. בקרבת מקום עוד ניצב שעון שמש מרשים עשוי שייש ששימש בעבר לחישוב זמני התפילה.
בחצר במבנה קטן ממערב לפתח המסגד נמצאים גם קבריהם של אחמד אל-ג'זאר עצמו ושל יורשו סולימאן פאשא .
גרם מדרגות בחצר מוביל אל חלל עצום ששימש את הכנסייה הקדומה, אך זה בהמשך הפך להיות בור מים גדל מימדים ששימש כמאגר תת-קרקעי ממנו העניק המושל מים לתושבים דרך הסביל (רהט) המרשים שנמצא בקרבת הכניסה למסגד.
קדושתו של המסגד אל-ג'זאר
במסגד נמצא חפץ מקודש – קווצת שיער המיוחסת לפי המסורת המקומית לנביא מוחמד והיא שמורה בתיבה בתוך המסגד. השיער נרכש ע"י משפחת שוקיירי בשנת 1901 באיטנבול ומהמסגד הכחול והובאה לעכו והעניקה למסגד גם קדושה תדית. הקופסא ובה השיער הקדוש מוצגת בפומבי אחת לשנה, בעיד אל-פיטר בתהלוכה המונית בסמטאות העיר העתיקה.
ניתן לבקר במסגד ברוב שעות היום, למעט בשעות התפילה והמבקרים מתקבלים בעין יפה ואף ניתן לקבל הדרכה מקומית במספר שפות. יש עלות כניסה (כ-10 ₪) והמבקרים מתבקשים להגיע בלבוש צנוע.
טלפון לבירורוים – 04-9913039.
המלצה על סיור עצמאי בעכו העתיקה תוכלו למצוא כאן >>> https://www.omri-travel.co.il/akkobackstreets/