Search
Close this search box.

פרחים ונזירים בנחל אביב

המלצה חמה לטיול אביב נפלא בנחל אביב, מהיפים והמיוחדים בנחלי הגליל.
מערות, עמודי סלע, ומצוקים צינוריים מעטרים את גדותיו של הנחל שבעונה הזו נצבע בירוק עז ורענן שמופרע רק משפע הפריחה הצבעונית שמנקדת כל פינה לאורכו. הנזירים הביזנטיים ידעו מדוע בחרו להתבודד דווקא כאן.

הסיפור של נחל אביב

עם התבססות הדת הנוצרית והפיכתה ל"דת המדינה" עם ראשית התקופה הביזנטית במאה ה-4 לספירה, התחילה בארץ ישראל תנועת הנזירות. בשיאה, במאה ה-5, פעלו בארץ אלפי נזירים בעשרות מנזרים מסוגים שונים. הנזירים ששאפו לחיות חיי מופת של צניעות ופרישות ולחקות את חיי יוחנן-המטביל וישו עצמו, הלכו בעיקר "אל המדבר" ורובם הגיעו ופעלו במדבר יהודה. שמות מוכרים כמו חריטון, סאבאס (ממנזר מרסאבא) ואחרים היו דמויות מופת שלאורם נהו הנזירים. אך נזירים לא היו רק במדבר יהודה. מיעוט מהנזירים בארץ פעלו גם באזור עזה, בשפלה הדרומית (חבל לכיש) ואף בגליל.

כשנצעד בנחל אביב ונסתכל אל מערות חנייה ואביב במצוקי הנחל נזהה שחלק מהחללים של המערות הטבעיות הורחבו, סותתו והותאמו למגורי אדם. אלו היו כוכי ההתבודדות של הנזירים הביזנטיים שחיו בנחל במאות ה-5 ועד ה-7. כל נזיר התבודד בפינתו ורק בימי שבת וראשון התכנסו לארוחה ותפילה משותפת.

התנאים המיוחדים של הנחל, על מצוקיו ומערותיו ובמיוחד ריחוקו היחסי משכו אליו את הנזירים בתקופה הביזנטית אך גם אנשים אחרים בתקופות מוקדמות ומאוחרות יותר.
סיפור זה רק מתווסף לערכי הנוף והטבע הנפלאים של הנחל ולא פלא שגם אנו נמשכים למקום קסום זה…

הטיול בנחל אביב – 2 מסלולים אפשריים

טיולנו יתחיל בפיתול הדרך של כביש 899 בין יראון לאביבים. נעבור את הכביש במנהרה שמתחתיו ונרד לאורך נחל אביב (כ- 3 ק"מ, סימון שבילים כחול) עד לחיבור עם נחל דישון. מכאן יש בפנינו שתי אפשרויות:

  1. האחת (הקצרה) פניה ימינה (לדרום-מערב) וחזרה לאורך כ-2 ק"מ לכביש – 899 (סה"כ המסלול כ-5 ק"מ).
  2. השניה (הארוכה) פניה שמאלה (מזרחה) וצעידה לאורך הדישון עד גשר עלמה (סה"כ המסלול כ-7 ק"מ).

מפת נחל אביב ודישון

 

1 – תחילת מסלול, 2 – העלמות, 3 – מערת אביב, 4 – מפגש הנחלים, 5 סיום מסלול קצר, 6 – עין אביב, 7 – פריחה, 8 – שער דישון, 9 – סיור מסלול ארוך

בשני המקרים זהו לא מסלול מעגלי ורצוי להגיע עם שני רכבים להחנות אותם בתחילת ובסוף המסלול.

הירידה בנחל אביב

הנחל מתחיל בשטח לבנון, עובר בין קיבוץ יראון למושב אביבים וזורם מזרחה עד שמתחבר אל נחל דישון הגדול.

לאחר המעבר של הכביש נתחיל לרדת בחורשת אורנים דרך כמה מדרגות סלע ובהדרגה מעמיק הנחל ובגדותיו מתגלים  מצוקים מרשימים, ועמודי סלע (בהם סדרת עמודים המכונים “העלמות”) , צנירים (מצוקים סלע קעורים שמזכירים צינור) ומערות.

בשלב מסוים, מטפס השביל לגדה הצפונית ועולה בעליה תלולה וקצרה לעבר מערכת מערות אביב המרשימות. המערות במקורן הן מערות קארסטיות טבעיות וכאמור משכו אליהן אנשים בתקופות קדומות אך בעיקר בתקופה הביזנטית. זה יהיה מקום מצוין למנוחה ולתצפית נפלאה על הנחל לכל אורכו. בגדה הנגדית ניתן לראות את פתחה של מערכת מערות נוספת – מערת חנייה. סביב המערות מבחינים בשלל שרידים מעשי אדם: טרסות, גתות ובורות מים.

ממערות אביב יורד השביל חזרה לערוץ הנחל, בדרך מפותלת ומעט תלולה. מעט לאחר שנשוב לאפיק, נמשיך לאורכו ועד מהרה נגיע למפגש הנחלים אביב-דישון, ולצומת שבילים כחול-אדום.

לכל אורך נחל אביב ילוו אותנו עצי שקד ושפע גדול של פרחי העונה. בהם רקפות, כלניות, עיריות, דודאים ועוד ועוד.

בצומת מבנה בטון גדול ועזוב ששימש כתחת שאיבה  ולצידו עץ אלון יפה ושוקת המשמשת להשקיית עדרי הבקר. זהו המקום הנכון להפסקה ומנוחה. אם תהיו כאן אחרי גשם – יתכן ותשמעו ותראו את המראה הנהדר של נחל דישון הזורם.

זהו המקום גם להחליט אם ממשיכים בדרך הקצרה (ימינה, 2 ק"מ לכביש) או הארוכה (שמאלה, 4 ק"מ לכביש).

אם תבחרו בדרך הקצרה –  נותרו לכם כשני ק"מ לנקודת הסיום בעלייה מתונה מאד בדרך עפר נוחה (חסומה לתנועת כלי רכב).

המסלול הארוך לאורך נחל דישון

הדישון, הגדול בנחלי הגליל העליון-המזרחי מגיע בקטע זה אותו נלך לאחד מהחלקים היפים ביותר שלו וברוב המסלול נצעד לצד מים זורמים!
מכאן אנו צועדים בשביל ג'יפים רחב (הנסיעה בקטע זה אסורה לשמחתנו) ובדרכנו נחצה את הנחל מספר פעמים. לאחר כק"מ נגיע למעיין עין אביב שמימיו נשאבו עד לשנת 2013 אך כיום מושבים לנחל בחלקם. מהמעין הנחל זורם במחצית השנייה של החורף ובאביב.
לאורך הדרך היפיפיה נוכל להבחין בשרידי 3 טחנת קמח, ואחרי כברת דרך נגיע לפיצול דרך עפר המטפסת בגדה הצפונית ומובילה לבסוף אל עין דישון ומושב דישון. בקרבת צומת השבילים, נמצאים אתרי פריחה של אירוס נצרתי באביב (מרץ) וחלמונית גדולה בסתיו (נובמבר).

בהמשך נגיע ל"שער סלע" המצוקי והיפהפה שבו שכבות גיאולוגיות נטויות שעומדות בצורה דרמטית. מעט לפני השער מספר בריכות טבעיות שמאפשרות רחצה לנועזים.

מכאן ממשיך השביל בין עצי החורש הטבעי, חולף על פני צינור מים ישן ולבסוף מגיע לגשר עלמה על כביש 886 שלצידו מגרש חנייה לשירות המטיילים.

זהו טיול נפלא שימלא אותנו אנרגיות וזכרונות נהדרים. רמת הקושי בינונית והוא מתאים גם למשפחות. חובה להצטייד במים, כובע ומפה. האביב היא העונה הטובה ביותר לטייל בו.

קרא עוד: עכו העתיקה, ימי גיבוש לעובדים המירוץ למיליון

הרשמו לאחד הסיורים הקרובים שלנו
לפרטים והרשמה
על המחבר:
Picture of עמרי
עמרי

מורה דרך מוסמך ומומחה לטיולים בגליל. המייסד של Omri-Travel שהפך את התחביב והתשוקה שלו למקצוע... חולה טיולים, סקרן בלתי נלאה וממשיך להתלהב מלטייל ולהדריך.

כללי הזהב לטיול מוצלח:

טיול הוא פעילות נפלאה – מהנה, בריא, מחבר ומלמד אך גם עלול להיות מסוכן. על מנת להגביר את ההנאה ולצמצם אתה הסיכון הינה כמה כללים פשוטים המומלצים לכל טיול:

הכנה מראש: חשוב מאוד לקרוא על מסלול הטיול מראש ולדעת היטב מה צפוי לכם: מה המרחק, רמת הקושי, משך הטיול, נתיב הטיול ומה יש לאורכו ולהתארגן בהתאם!  חשוב מאוד להצטייד במפה (זכרו: שיש מקומות ללא קליטת סלולר ולכן מפת נייר עדיפה). יש לידע מישהו מקורב לגבי תוכניותיכם ואם זה בשמורה את אחד מאנשי הצוות.

מים, אוכל, ביגוד וציוד: תמיד קחו איתכם מים! (לטיול יום 3 ליטר לאדם). אוכל ונישנושים בהתאם למשך הטיול. נעליים סגורות, ביגוד בהתאם לעונה אך רצוי תמיד מומלץ מכנסיים ארוכים וכמובן כובע. מומלץ להצטייד בפנס, אולר ומקלות הליכה וחשוב לקחת איתכם ערכת עזרה ראשונה בסיסית וטלפון נייד טעון ואף מטען חיצוני.

התנהגות בזמן הטיול: קריטי להישאר על השבילים המסומנים ולא "לעשות שטויות" כמו קפיצות ממקומות גבוהים, טיפוס על עצים ועוד. חובה להתנהג בהתאם להוראות על שלטי הכניסה לשמורות.

לעולם אל תשאירו לכלוך, ניירות, בקבוקים וחפצים בשטח. אספו את האשפה שלכם ורצוי גם לנקות לכלוך שמצאתם בשטח ולהשאירו במצב טוב יותר.

במקרה חרום: אם חס וחלילה מישהו נפגע במהלך הטיול הכלל הבסיסי הוא טיפול ראשוני במקום ולהוציא את הנפגע מהשטח בהקדם האפשרי. בהתאם למקרה יש להזעיק גורמים רלוונטיים. מומלץ מאוד להוריד את האפליקציה מדא שלי – שבה יש הנחיות עזרה ראשונה לכל המקרים ואפשרות קלה להזעקת עזרה.

מידע מפורט יותר מומלץ לקרוא באתר של עמותת מדעת

קרא עוד
מוזמנים לטייל איתנו
המאמר עזר לכם? נשמח לקרוא את תגובתכם

רוצים את ההטבה?

ממלאים את הפרטים ומקבלים את קופון ההטבה בדוא"ל:

הרשמו לקבלת עדכונים, המלצות והטבות
מבית Omri Travel
פתח צ'אט
1
זקוק לעזרה?
שלום לך!
נשמח לסייע ולחבר אתכם לחוויה מושלמת!!
דילוג לתוכן