הסטוריה עשירה, שוק ססגוני, סמטאות מרהיבות ואנשים מסבירי הפנים הפכו את עכו לאטרקציה תיירותית נפלאה. אני כבר התאהבתי בה. עכשיו תורכם.
לאורך כ-5000 שנות הסטוריה עכו היתה השער הראשי של ארץ ישראל ונקודת הקשר החשובה ביותר של הארץ עם אירופה. כמחצית משנות קיומה העיר היתה ממקומת בתל עכו (גבעת נפוליאון) אך מהמאה ה-4 היא התמקמה במיקומה המוכר והיתה עיר הלניסטים-רומית-ביזנטית גדולה וחשובה. לאחר תקופת הרס בתקופה מוסלמית המוקדמת היא הגיעה לשיאה הראשון בימי הצלבנים (מאות 12,13) עת אפילו שימשה כבירת הארץ. תקופת קיפאון ממושכת שניה הסתימה בימיהם של השליטים העותמנים הידועים דאהר אל עומר ואל-ג'זאר שבנו אותה מחדש והביאו אותה לשיאה השני. העובדה שהעיר הוכרה כאתר מורשת עולמית וההסתערות של היזמים והמשקיעים עליה מקרבים אותה לשיאה השלישי כאשר לאחרונה שפע מלונות בוטיק, חדרי אירוח, מסעדות איכותיות, גלריות, חנויות מיוחדות, אומנות רחוב ופינות חמד צצות בה כפטריות לאחר הגשם. עכו מתחדשת. מי שלא ביקר בה בשנים האחרונות או המשיך לבקר רק לאורך ציר השוק – הפסיד עכו אחרת: רעננה, מקסימה, מסבירת פנים ואפילו נקיה באופן יחסי.
סיור עצמאי זה (יארך כ-3-4 שעות) מיועד למי שכבר ביקר באולמות האבירים, במסגד אל-ג'זאר, בשוק ובנמל (ואם לא עשיתם זאת – כדאי שתתחילו בזה…) ורוצה סיור "למתקדמים". שימו לב – הדגשתי את המקומות בהם אני ממליץ שתבקרו וכן מסעדות שאני אוהב וממליץ על המסלול.
את סיורנו נתחיל בתצפית מגג אכסנית הנוער אנ"א (1) מול אולמות האבירים. עלו במעלית לקומה השלישית, צאו ועלו אל הגג העליון. תצפית מרהיבה ובלתי נשכחת ל360 מעלות תקבל את פניכם ואף מסבירן קולי שיתאר את אתרי העיר.
לאחר כמה צילומים מחויבי המציאות רדו ולכו צפונה ועלו על החומה המזרחית שם מסתתר לו אוצר – מוזיאון אוצרות בחומה (2). המוזיאון המקסים הממוקם באולמות ששימשו כקסרקטינים של הצבא העות'מני נבנה ביוזמת שלושה אנשי כפר ורדים: האספנים דן הורטמן ומיכאל לוריא ובעזרתו של אריה דהן. המוזיאון המרהיב מציג אוספים ששופכים אור על אורחות החיים של תושבי עכו העתיקה וממחישים את הפולקלור הגלילי מהמאה ה-19.
המשיכו לאורך החומה המזרחית והגיעו אל "שער היבשה" (3) – השער היבשתי היחיד של העיר עד שהבריטים פרצו את הכניסה הצפונית. מול השער שירותים ציבוריים. לכו לאורך רחוב סלאח א דין (מימינכם מסעדת פלוקה הנהדרת) והגיעו לרחבת החניה של כיכר חיים פרחי ממנו מתחיל השוק. סביב הכיכר יש אוכל רחוב מעולה: חומוס אבו סוהיל (סוהילה), חומוס פול עיסא ופלאפל ערפי). לכו לעבר "השוק העממי" והמשיכו ימינה. חנות קטנה ומטריפה שכולה ברווזוני אמבטיה תקבל את פניכם מימין (דאקיו עכו). מיצאו ברווזון בן דמותכם והצטלמו איתו… במקום יש גם שירותים.
מול החנות תמצאו את "מרכז המידע לעכו ולגליל המערבי" (4). היכנסו אל תוך המבנה המקסים ותמצאו פיסת שלווה בלב ההמולה. ארגון ה-JNF השקיע בהקמת מרכז המידע הנהדר הזה המופעל ע"י עמותת התירנים זמן גליל מערבי. תוכלו להצטייד במפה, במידע רב על אפשרויות התיור בעכו ובגליל ואף להנות מאחת התערוכות המתחלפות הנפלאות המוצגות שם.
מכאן המשיכו עד סוף השוק (אפשר לקצר דרך הבזאר הטורקי ובסופו לפנות שמאלה וללכת לפי השילוט של ביה"כ הרמח"ל. בבזאר תמצאו את מסעדת מרקטו המעולה). כשתגיעו לקצה השוק תראו משמאלכם סמטה ובה מסעדת טורקיז החדשה. בעלי המקום לא רק עושים אוכל טוב, (כולל מעדני טאבון), אלא גם קישטו את הסמטה בטוב טעם.
אל תפנו שמאלה לטורקיז אלא המשיכו ישר ומקץ זמן קצר תגיעו לסמטת הגלריות (5). כאן במהלך שנת 2019 קמו 3 גלריות נהדרות ששוות ביקור: Art192, משמעות ואורקא. שווה להיכנס ולדבר עם בעלי המקום.
בסוף סמטת הגלריות (ליד ציור עץ החיים של האמן איתן ג'ורג' הורביץ) פנו ימינה וצאו ממסלול התירות הרגיל.
לכו עד הסוף פנו שמאלה ומיד מימינכם יתגלה לכם מראה נפלא ולא יאמן – סמטת האומנות של ואליד קשאש (6). לצד חדר האירוח שבנה האמן הוא החל לקשט את הסמטה בשיתוף השכנים וילדיהם ויצר פנינה מרהיבה שהחלה להשפיע על חזות העיר כולה משום שאחרים החלו לחקות אותו. ואליד קשאש, בן למשפחה גדולה בעיר (כן, אלו מהממתקים) הוא אמן מוכר ומוערך בעיר. איש יקר ומיוחד. מעט עליו תוכלו לקרוא בכניסה לסמטה.
היכנסו אל תוך הסמטה ולכו אל תוכה, עלו במדרגות והמשיכו לעבר כנסית סנט-אנדריאס היוונית-קתולית שנמצאת במבנה מרהיב עם מקורות צלבניים. הציצו פנימה עם פתוח. עקפו את הכניסה מימין.
כבמטה קסם יתגלה לכם הים ממול! רדו לרחוב ולכו שמאלה לעבר המגדלור (7). 2 מסעדות מיוחדות ומומלצות תמצאו כאן: אורי בורי המפורסמת וחומוס אבו חמיד המיוחדת.
מכאן עלו על החומה לצד המגדלור ולכו לאורך טיילת החומות המרהיבה עד למסעדת דוניאנה (מצוינת) כאשר נוף מפרץ עכו , רכס הכרמל והעיר חיפה לימינכם. רדו לנמל הפיזני, צאו לרחוב ופנו ימינה.
לאחר כ-100 מטר הכוללים פניה חדה שמאלה תראו מימינכם מעבר מקורה אל הנמל (8). חצו את המעבר והגיעו לנמל השוקק. זהו לב העיר כבר אלפי שנים. הנמל מתפקד כנמל דייג פעיל, כמרינה וכנמל תיירותי ממנו יוצאות סירות טורנדו למי שמחפש קצת אקשן. משני צידי הנמל שתי מסעדות מצוינות: אבו-כריסטו הותיקה ומסעדת השף הנפלאה אלמרסה.
המשיכו לכיכר ונציה (במרכזה פסל של סוס ים). מצידה האחד חאן-אל-עומדן שבמרכזו מגדל השעון הבולט. החאן צפוי לעבוד שיפוץ בקרוב ולהפוך למלון בוטיק מרשת מלונות סטאי. מצידה האחר מסגד הים בו מתפללים הדייגים בדרכם לים.
מכאן לרשותכם שתי אפשרויות לסיים את הטיול.
האחת ללכת לאורך רחוב תלמי שמתחיל ליד מסעדת אלמרסה ומגיע לחאן הסוחרים (חאו אל שווארדה (9)). כאן אני ממליץ לבקר בבר-מסעדה אל-בורג' האווירתית שיושבת בתוך מגדל שמקורו צלבני. האפשרות השניה היא להמשיך ברחוב שמול מגדל השעון לעבר השוק ורגע לפני שתפנו שמאלה, תיכנסו לשוק ותחזרו לנקודת ההתחלה – המשיכו ישר לעבר חאן אל-פראנג' (9) ותגלו עוד פינת קסם עכואית מקסימה. בכניסה לחאן תעברו שער מרשים שבכותרתו אבן עם האריה המכונף – סימלה של ונציה.
מיד כשתיכנסו לחאן פנו ימינה ושבו לשתות תה-צמחים בבית התה של חמודי ותוכלו להרגע מהמולת העיר ולנוח.
עכו מתחדשת ולא מפסיקה להפתיע לטובה. מקום מקסים. חו"ל של ממש. צאו לטייל.