Search
Close this search box.

קירות מדברים

"קירות מדברים" הם ציורי גרפיטי נפלאים על חומת גבול במושב שתולה בגליל העליון. זהו פרויקט מעורר השראה בו בעקבות יוזמה מקומית והתגייסות של אמני גרפיטי מובילים – הפכו קיר בטון מכוער ומאיים ליצירת אומנות צבעונית ומרתקת שמושכת למקום אלפי מבקרים והפכה את שתולה והאזור לאטרקציה תיירותית.

מדוע הוצבו כאן הקירות?

בצל החשש מהחזבאללה ומשאיפתו לחדור אל שטח ישראל על מנת להשיג נצחון תודעתי, מדינת ישראל מערכה וביצרה את הגבול בין ישראל ללבנון. חלקים מהגבול שנמתח לאורך כ-150 ק"מ, הפכו להיות "מכשול-קרקעי" מסיבי, בדומה לזה שהוצב בגבול רצועת עזה. גם החלקים האחרים של קו הגבול שורינו, הוגבהו ובוצרו.

במסגרת זו קמו בוקר אחד, לפני כ-5 שנים, תושבי מושב שתולה כאשר קיר בטון מכוער בגובה 4 מ' וברוחב כ-200 ניצב בשולי המושב וחוסם את הקו הראיה שלהם אל השטחים הירוקים שנמצאים מצפון-מזרח ליישוב משני צידי קו הגבול. מטרת חומת הבטון שהציב צה"ל להגן על תושבי שתולה בכך שחוסם את קו הראיה של צלפים או תצפיתנים מהצד הלבנוני לעבר המושב. החומה הוצבה על כביש המערכת כמה עשרות מטרים מהגבול עצמו שנמצא מאחוריה.

איך נולד פרויקט "קירות מדברים"?

הקיר המכוער בקצה חוטמם של התושבים הוליד רעיון נהדר במוחם של שניים. האחד, אבנר אליהו, מורה דרך משתולה, שרצה לשפר את מראה הבטונדות החשופות, והשניה, מירב עוזיאל־וורקנך, שעוסקת ביצירת פרויקטים לחיזוק החוסן הקהילתי במקומות שחווים טראומה או מתח. שניהם פנו למועצה האזורית מעלה יוסף ולליאת כהן מנהלת המתנ"ס שאימצו את היוזמה בשתי ידיים. מירב חיברה לפרויקט את אירגון האומנים Artists4Israel ואת מנהלו קרייג דרשוויץ' שנרתמו מיידית לרעיון.

אירגון Artists4Israel הינו עמותה אמריקאית פרו-ישראלית שרותמת אומנים, בעיקר מעולמות אומנות-הרחוב והקעקועים, לתמוך בישראל ולהוות משקל נגד לרוח השלטת בעולם של אומנות הרחוב השוללת את ישראל. האירגון שכולל כיום כ-8000 אמנים כאלה ביצע מאות פרויקטים בארץ (למשל בשדרות ובאבו-סנאן) ובעולם כאשר את ישראל מציג דרך עיניים של אומנות ויופי ולא דרך היבטים פוליטיים ישירים.

תהליך היצירה של קירות מדברים

מירב יוזיאל-וורקנך ניהלה במשך 8 חודשים את התהליך שקדם לציור הקירות. זה היה תהליך משתף ומכיל שיצר דיאלוג מרתק בין התושבים (ילדים, מבוגרים ומשפחות שכולות) לבין האומנים עצמם שבעקבותיו נוצרו סקיצות שכללו את התכנים, הסמלים ואפילו הצבעים שהתגבשו כחלק מהדיאלוג.

בתחילת מאי 2018 נחתו בארץ 8 אמני גרפיטי מהשורה הראשונה בעולם, שאליהם הצטרפו עוד מספר אמנים ישראלים בולטים, ובמשך כשבוע הפכו את גדר הבטונדות האפורה ליצירת אומנות מרהיבה, צבעונית ומלאת הבעה ורגש. כך נולד גם השם הנפלא "קירות מדברים" Talking walls. ציורי הענק (כ-10 מטר רוחבם) כוללים מגוון רחב מאוד של דימויים, רעיונות וסגנונות.

 

מי האמנים שציירו על החומה?

בתהליך היצירה המקורי הגיעו ארצה 8 אמני גרפיטי בעלי שם בן לאומי אליהם הצטרפו כמה מהבולטים באמני הגרפיטי הישראלים. האמנים הישראלים ציירו בעיקר בחלק השמאלי של החומה ויצירותיהם הן ללא חתימתם. את חתימות האמנים הזרים תוכלו לראות לצד היצירות שלהם (חלקם ציירו 2 יצירות) וכן בחלק המרכז של החומה מסביב לשלט. האמנים הבינלאומיים שהגיעו ויצרו כאן היו:

Flako

אמן דרום אפריקאי (אולי המפורסם בקבוצה) שסמלו המסחרי ציורים של פילים. גם כאן צייר עדר פילים בצבעים עזים המיצגים את המשפחתיות הישראלית. הוא גם צייר את הציפור עם התפוח.

Juuri

אמנית יפנית ידועה שלרוב מציירת דמויות שמשלבות את התרבות היפנית עם פופ-ארט. עבודות רבות שלה נמצאות בארה"ב

Zabou

אמנית צרפתיה המתגוררת בלונדון המוכרת בפורטרטים העצומים שהיא מציירת

NMSalgar

ניקול סאלגר אמנית ממוצא לטיני שגדלה במיאמי ומוצאה ניכר תמיד ביצירותיה

abstrk

הוא אמן יליד קובה שגדל במיאמי וברבות מיצירותיו בולט המוטיב של עיניים

rainbow

הוא אמן רחוב אמריקאי רב תחומי שמשלב ביצירותיו הרבה אותיות

Ski

פרננדו "סקי" רומרו הוא אמן יליד ניו יורק שלמד וצמח בעיר. בהרבה מיצירותיו הוא משלב ציורים שמזכירים תמונות ממצלמה

rik

אמן רב תחומי המתגורר כיום באינדונזיה ןיצירותיו ניכרות בצבעוניות הרבה שלהן.

שימו לב שבחלק הימני ביותר של החומה יש שני ציורים שהתווספו מאוחר יותר: האחד ציור הלקוח מחזון אחרית הימים והשני בוצע במלאת לשתולה 51.

 

פרחים בנקודת החטיפה

בנוסף לציורים בסמוך לשתולה, ציירו חלק מהציירים פרחים רבים על הקיר שהוצב אל מול נקודת החטיפה של רגב וגולדווסר (ומקום נפילתם של בנין, נזאל ותורג'מן), שנמצאת כקילומטר מערבה משתולה. מיני הפרחים המצוירים שם אופיניים לכל חלקי הארץ כמו מקורם של הנופלים.

השימוש בדימוי של פרחים הגיע מהנחיה של מירב עוזיאל-וורקנך וכתוצאה של דיאלוג עם משפחות שכולות והוא נובע מהניגוד שבין פרח במובן האזרחי שלו (יופי, רעננות, טוב) למובן הצהלי שלו (הרוג).

טיול לקירות מדברים

מרגע סיום הפרויקט, "קירות מדברים" הפך להיות להיט תיירותי והוא העלה את שתולה והאזור כולו על מפת התיירות ומביא למקום אלפי מבקרים שנהנים לבקר במקום ולהצטלם ליד הציורים המרהיבים.
גם אתם מוזמנים לעשות כך. ממליץ על כך בחום. סעו לשתולה לשער הצפון-מזרחי (בוויז: קירות מדברים). סיירו לאורך הקירות וצלמו שפע צילומים אומנותיים לצד ציורי הענק.
מי שמעונין בהדרכה מפורטת ומרתקת על כל הציורים, האמנים ותהליך היצירה יכול להזמין להדרכה את היזמית מירב עוזיאל-וורקנך (052-6538187).

אני ממליץ לחבר לסיור ב"קירות מטיילים" טיול קצר "בשביל החורש" ובמיוחד בחלקו הראשון "בשביל הנפש".

מידע מלא על הטיולים האפשריים בשביל החורש ליד שתולה תוכלו למצוא כאן >>>

כמו כן תוכלו לשלב את המקום בטיול לאורך כביש הצפון – ולקבל הדרכה שלי באפליקציה במסגרת טיולי GO. עוד שפע המלצות וטיפים לטיולים באזור תוכלו למצוא בבלוג שלנו.

הרשמו לאחד הסיורים הקרובים שלנו
לפרטים והרשמה
על המחבר:
Picture of עמרי
עמרי

מורה דרך מוסמך ומומחה לטיולים בגליל. המייסד של Omri-Travel שהפך את התחביב והתשוקה שלו למקצוע... חולה טיולים, סקרן בלתי נלאה וממשיך להתלהב מלטייל ולהדריך.

כללי הזהב לטיול מוצלח:

טיול הוא פעילות נפלאה – מהנה, בריא, מחבר ומלמד אך גם עלול להיות מסוכן. על מנת להגביר את ההנאה ולצמצם אתה הסיכון הינה כמה כללים פשוטים המומלצים לכל טיול:

הכנה מראש: חשוב מאוד לקרוא על מסלול הטיול מראש ולדעת היטב מה צפוי לכם: מה המרחק, רמת הקושי, משך הטיול, נתיב הטיול ומה יש לאורכו ולהתארגן בהתאם!  חשוב מאוד להצטייד במפה (זכרו: שיש מקומות ללא קליטת סלולר ולכן מפת נייר עדיפה). יש לידע מישהו מקורב לגבי תוכניותיכם ואם זה בשמורה את אחד מאנשי הצוות.

מים, אוכל, ביגוד וציוד: תמיד קחו איתכם מים! (לטיול יום 3 ליטר לאדם). אוכל ונישנושים בהתאם למשך הטיול. נעליים סגורות, ביגוד בהתאם לעונה אך רצוי תמיד מומלץ מכנסיים ארוכים וכמובן כובע. מומלץ להצטייד בפנס, אולר ומקלות הליכה וחשוב לקחת איתכם ערכת עזרה ראשונה בסיסית וטלפון נייד טעון ואף מטען חיצוני.

התנהגות בזמן הטיול: קריטי להישאר על השבילים המסומנים ולא "לעשות שטויות" כמו קפיצות ממקומות גבוהים, טיפוס על עצים ועוד. חובה להתנהג בהתאם להוראות על שלטי הכניסה לשמורות.

לעולם אל תשאירו לכלוך, ניירות, בקבוקים וחפצים בשטח. אספו את האשפה שלכם ורצוי גם לנקות לכלוך שמצאתם בשטח ולהשאירו במצב טוב יותר.

במקרה חרום: אם חס וחלילה מישהו נפגע במהלך הטיול הכלל הבסיסי הוא טיפול ראשוני במקום ולהוציא את הנפגע מהשטח בהקדם האפשרי. בהתאם למקרה יש להזעיק גורמים רלוונטיים. מומלץ מאוד להוריד את האפליקציה מדא שלי – שבה יש הנחיות עזרה ראשונה לכל המקרים ואפשרות קלה להזעקת עזרה.

מידע מפורט יותר מומלץ לקרוא באתר של עמותת מדעת

קרא עוד
מוזמנים לטייל איתנו
המאמר עזר לכם? נשמח לקרוא את תגובתכם

3 תגובות

  1. עומרי, רעיונותיך לטיולים איתך מסקרנים ומגרים.
    אישית יש לי קשיי הליכה ע"י אני הולכת לאט ומפעם לפעם צריכה לשבת לדקה שתיים.
    האם יתאים לי לטייל איתך (רק מבחינת הקצבכי הסקרנות שלי גדולה מאד)?

    1. שלום נורית,
      אפשר להתאים זאת. ראשית ניתן לצאת לטיול פרטי (כדאי שתתארגני עם עוד בני משפחה או חברים להוזלת העלות שלך) או להצטרף לאחד הסיורים במסגרת סדרת "הדשא של השכן" שהם סיורים כפריים קלים ובקצב איטי המיועדים למבוגרים.

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

רוצים את ההטבה?

ממלאים את הפרטים ומקבלים את קופון ההטבה בדוא"ל:

הרשמו לקבלת עדכונים, המלצות והטבות
מבית Omri Travel
פתח צ'אט
1
זקוק לעזרה?
שלום לך!
נשמח לסייע ולחבר אתכם לחוויה מושלמת!!
דילוג לתוכן