Search
Close this search box.

טיול לאורך החוף "הסודי" שבין עכו ושבי ציון

בין עכו ושבי ציון פרוסה רצועת חוף נפלאה ובה ערכי טבע, נוף והסטוריה רבים. זוהי טיילת "סודית" שמחכה ליום שיפתחו ויסללו אותה. בואו ותהנו ממנה כבר עכשיו….

הסיפור והאתרים ב"טיילת הסודית"

חוף הגליל המערבי מראש הנקרה ועד עכו הוא אולי החוף היפה ביותר בין חופי ארצנו. רובו נגיש ועטור בטיילת מקסימה. רק קטע אחד, בין עכו ושבי ציון נותר בלתי מפותח אך מלא נקודות ענין ונוף –  ולשם נשים פעמינו.

זהו טיול לאורך כ-6 ק"מ, רובו בדרך עפר, שמתאים להליכה, לריצה, לרכיבה על אופניים ואף לנסיעה ברכב שטח. ניתן לעבור אותו מעכו לשבי ציון או להיפך והמלצתי היא להשאיר שני רכבים בקצותיו ולפסוע בינהם. מי שיטייל לשם בימים אלו של סתיו עוד יספיק להנות מחבצלות החוף המאחרות שיאירו ביופין חלקים מהדרך. אז קדימה לדרך!

נקודת המוצא היא בפינה הצפון-מערבית של חומות העיר העתיקה של עכו. ניתן להחנות את הרכב לאורך הטיילת.

האנדרטה לפורצי כלא עכו

האתר הראשון שנראה הוא האנדרטה ללוחמי האצ"ל והלח"י שנפלו מבצע הפריצה לכלא עכו במאי 1947. מונצחים שם 12 לוחמים מהם שלושה שהועלו לגרדום לאחר שנתפסו ע"י הבריטים במהלך המבצע. האנדרטה מרשימה ומכובדת ונמצאת במרחק קצר מאוד, כ-200 מ' מחומות העיר וממבנה המצודה העותמנית בו היה הכלא.

נמשיך להלך צפונה לאורכה של הטיילת המפותחת והנהדרת שנבנתה כאן לאורך של כקילומטר וחצי ע"י עירית עכו. אבנים משתלבות אופיניות, פינות ישיבה, גינון מתאים, בתי קפה ונופו הנפלא של הים יוצרים אוירה ים תיכונית רגועה ונהדרת.

קבר שייח עז א-דין המסתורי

לקראת סופה של הטיילת המרוצפת נגיע לבנין אבן קטן עטור כיפה ירוקה. זהו קבר שייח עז א דין. מיהו אותו שייח – לא באמת ידוע אך הגרסה העכואית, ספק אגדה, מזהה במקום את מקום קבורתו של אחד מהאנשים החשובים ביותר לפיתוחה של עכו במאה ה-18, הלוא הוא דאהר אל עומר, שליט הגליל. דאהר בן למשפחה בדואית מדיר-חנא היה מי שפיתח את הגליל במאה ה-18 ובמיוחד את עכו והוא זה שבנה את המצודה, פיתח את הנמל ועודד את הגעתם של סוחרים אירופאים ושל יהודים אל העיר, אך משום שצבר כח והשפעה רבים מידי, ציווה הסולטן לחסלו וכך היה. ב-29 באוגוסט 1775 נערף ראשו בתום קרב קשה ונשלח לקונסטנטינופול שם הוצג בפתח ארמון הסולטן למעו יראו וייראו. את הגוף קברו, כך על פי הגרסה המקומית, כאן במקום זה בו אנו נמצאים (אגב יש המזהים את מקום קבורתו בקבר בלתי מסומן בבית הקברות המוסלמי הישן ברח' אחד העם…).

מזור ונירים

נמשיך בדרכנו צפונה ונעבור להלך על דרך עפר חולית ונעבור לצד שני מוסדות חשובים. הראשון הוא המרכז הרפואי לבריאות הנפש מזור (מזרע) שמאוכלס בכ-400 מטופלים ונותן שירות חשוב לכל הגליל המערבי. בהמשך נעבור לאורך גדרתיו של כפר הנוער נירים (לשעבר כפר הנוער פילדלפיה). זהו כפר נוער שמופעל ע"י עמותת נירים (לזכרו של לוחם השייטת ניר קריצ'מן) שפועלים על עקרון חינוכי יוצא דופן של "טיפול באמצעות שטח". כ-100 החניכים והחניכות שהינם "נוער בסיכון", שוהים בכפר 3–4 שנים, לומדים בכפר ויוצאים בין השאר לטיולים ומסעות, לניווטים, לסדרות בסגנון הישרדות, לפעילות ים ועוד – ומגיעים להישגים יוצאי דופן. כ-65% מהם הינם בעלי זכאות לבגרות (לעומת 10% מקרב הנוער בסיכון), 98% מהם משרתים בצה"ל וחלקם גם במסלולי פיקוד. בקיצור – ציונות במיטבה. להסיר את הכובע.

המגדל הבריטי

נמשיך לצעוד צפונה ולאחר כ500 מ' נוספים נגיע למבנה בטון מוזר ומסתורי. זהו מבנה שנבנה ע"י הבריטים כחלק ממערך ההגנה כנגד צוללות והשמירה על נמל חיפה. נמל חיפה שהיה בסיס ימי אסטרטגי עבור הבריטים נשמר היטב על ידם ובמסגרת זו הם הפעילו מערכת מורכבת של כבלים תת ימיים שגילו צוללות על ידי השראה האלקטרו-מגנטית שיצרו. כבלים אלו יצאו מעמדת התצפית לידה אנו נמצאים. מתקנים דומים פעלו גם במספר מקומות על הכרמל.

שמורת החוף ומושב שבי ציון

מכאן לאורך שלושה ק"מ נמשיך לנוע לאורך אחד מהחופים הבתוליים ביותר בארץ. אנו נכנסנו לשטחן של שתי שמורות טבע: "שמורת חוף וים" של בוסתן הגליל ושל שבי ציון. זהו חוף של סלעי כורכר הנקטע במפרצים חוליים אופיינים לאזור. ברכס הכורכר נוצרו בתהליך ארוך של שחיקה ובניה טבלאות גידוד (ריפים). טבלאות הגידוד הם בתי גידול ייחודיים ורגישים המשמשים אכסניה למגוון עשיר של בעלי חיים ימיים שהתאימו עצמם לחיים במקום זה ולתנאי הגאות והשפל. רכס הכורכר ומשטחי החול מכוסים צמחיה שיחית אופינית לקו החוף ובה מגוון גדול של צמחים נדירים כמו קריתמון ימי וסוגים רבים של עדעדים וחלבלובים. גם בעלי חיים ובעיקר בעלי כנף יהנו יחד איתנו מהחוף הנהדר והשליו. באזור גם ניתן למצוא שרידים של פעילות האדם: חציבות, קברים ובריכות בסלעי הכורכר.

כאן ניכנס לשטח מושב שבי ציון שהוקם ב-1938 (4 שנים אחרי נהריה) כישוב חומה ומגדל ע"י עולים מגרמניה. בשטח המושב 3 אתרים לאורך הטיילת ששווים ביקור קצר.

אנדרטת השייטת

ראשית נעצור ונרכין ראש ליד ה"יד לחללי אסון השייטת". האנדרטה המרשימה בנויה מ-12 טבלאות של סלע כורכר קשה שהובאו ממלטה. הטבלאות נפולות ונשענות זו על זו ונוטות צפונה לעבר לבנון, לשם יצאו הלוחמים ושם נפלו. במקום נמצא גם סלע עליו מוטבעים שמות הנופלים. האנדרטה מנציחה את לוחמי השייטת שיצאו בלילה שבין ה-4 וה-5 בספטמבר 1997 למשימה סודית בשטח לבנון בקרבת הכפר אנצרייה, נכנסו לתוך מארב ובקרב הקשה נהרגו 12 לוחמים ובהם מכח החילוץ. אחד הלוחמים, רם לוינס, היה תושב שבי ציון ולכן הוקמה האנדרטה המרגשת כאן. בים אל מול האנדרטה טובעה ספינת טילים של חיל הים, בכדי לשמש כאנדרטה נוספת לחללים.

נמשיך ונעבור את חוף שבי-ציון ומועדון הצלילה ונראה מימיננו מתחם ארכיאולוגי תחום בגדר. אם השער סגור הציצו מעבר לגדר ורצפות פסיפס מרשימות תתגלנה לעיניכם. אלו הם שרידי כנסיה ביזנטית שנתגלתה במקום בשנת 1955 שהיתה שייכת ליישוב ביזנטי גדול ששכן במקום ששמו ניאה קומה (Nea Come).

את טיולנו נסיים על ספסלי האבן שהוצבו על סלעי החוף מסביב לאנדרטה לזכרו של דני עזרי ז"ל תושב המושב.

זהו המקום לנוח, לקחת אל הריאות את אויר הים הנעים, להירגע ולשחזר במחשבתינו את שפע המראות שראינו לאורך ה"טיילת" העלומה והנפלאה שלאורכה טיילנו.

טיולים נוספים שיכולים לעניין אותך :

סיור קלאסי בעכו העתיקהסיור בעכו העתיקה "למתקדמים", סיורי רמאדן בעכוהבית המכושף בשלומי

אם בא לכם טיול מודרך –
מוזמנים לראות את הטיולים הקרובים שלנו – הקליקו כאן >>>
או צרו קשר ונארגן לכם טיול פרטי.

הרשמו לאחד הסיורים הקרובים שלנו
לפרטים והרשמה
על המחבר:
Picture of עמרי
עמרי

מורה דרך מוסמך ומומחה לטיולים בגליל. המייסד של Omri-Travel שהפך את התחביב והתשוקה שלו למקצוע... חולה טיולים, סקרן בלתי נלאה וממשיך להתלהב מלטייל ולהדריך.

כללי הזהב לטיול מוצלח:

טיול הוא פעילות נפלאה – מהנה, בריא, מחבר ומלמד אך גם עלול להיות מסוכן. על מנת להגביר את ההנאה ולצמצם אתה הסיכון הינה כמה כללים פשוטים המומלצים לכל טיול:

הכנה מראש: חשוב מאוד לקרוא על מסלול הטיול מראש ולדעת היטב מה צפוי לכם: מה המרחק, רמת הקושי, משך הטיול, נתיב הטיול ומה יש לאורכו ולהתארגן בהתאם!  חשוב מאוד להצטייד במפה (זכרו: שיש מקומות ללא קליטת סלולר ולכן מפת נייר עדיפה). יש לידע מישהו מקורב לגבי תוכניותיכם ואם זה בשמורה את אחד מאנשי הצוות.

מים, אוכל, ביגוד וציוד: תמיד קחו איתכם מים! (לטיול יום 3 ליטר לאדם). אוכל ונישנושים בהתאם למשך הטיול. נעליים סגורות, ביגוד בהתאם לעונה אך רצוי תמיד מומלץ מכנסיים ארוכים וכמובן כובע. מומלץ להצטייד בפנס, אולר ומקלות הליכה וחשוב לקחת איתכם ערכת עזרה ראשונה בסיסית וטלפון נייד טעון ואף מטען חיצוני.

התנהגות בזמן הטיול: קריטי להישאר על השבילים המסומנים ולא "לעשות שטויות" כמו קפיצות ממקומות גבוהים, טיפוס על עצים ועוד. חובה להתנהג בהתאם להוראות על שלטי הכניסה לשמורות.

לעולם אל תשאירו לכלוך, ניירות, בקבוקים וחפצים בשטח. אספו את האשפה שלכם ורצוי גם לנקות לכלוך שמצאתם בשטח ולהשאירו במצב טוב יותר.

במקרה חרום: אם חס וחלילה מישהו נפגע במהלך הטיול הכלל הבסיסי הוא טיפול ראשוני במקום ולהוציא את הנפגע מהשטח בהקדם האפשרי. בהתאם למקרה יש להזעיק גורמים רלוונטיים. מומלץ מאוד להוריד את האפליקציה מדא שלי – שבה יש הנחיות עזרה ראשונה לכל המקרים ואפשרות קלה להזעקת עזרה.

מידע מפורט יותר מומלץ לקרוא באתר של עמותת מדעת

קרא עוד
מוזמנים לטייל איתנו
המאמר עזר לכם? נשמח לקרוא את תגובתכם

רוצים את ההטבה?

ממלאים את הפרטים ומקבלים את קופון ההטבה בדוא"ל:

הרשמו לקבלת עדכונים, המלצות והטבות
מבית Omri Travel
פתח צ'אט
1
זקוק לעזרה?
שלום לך!
נשמח לסייע ולחבר אתכם לחוויה מושלמת!!
דילוג לתוכן