נחל גוש חלב – יפיפה, מעניין, נוח ואפילו עם מעיינות לרחצה גם בקיץ !!
קצת מידע על נחל גוש חלב
נחל גוש חלב הוא נחל מקומי וקצר יחסית. הנחל מתחיל ברמת דלתון קרוב אל הכפר גוש חלב (ג'יש), יורד ומתפתל עד למפגש עם נחל צבעון שהופך מעט בהמשך לנחל דישון. שמו של הנחל, כשמו של הכפר גוש-חלב, נובע מצבעם הלבן של סלעי הקירטון והחוואר שנמצאים באזור זה של הגליל. הנחל הוא בהחלט אחד הנחלים המעניינים ביותר בגליל.
הכפר גוש חלב
שנמצא בחלקו העליון של הנחל, מוכר לנו בעיקר מימי בית שני ותקופת המשנה והתלמוד, במאות ה-1 ועד ה-6, עת התקיים כאן כפר יהודי גדול וחשוב. כפר זה היה ידוע בעושרו הרב אשר נבע בין היתר משמן הזית המשובח שייצרו בו. יש האומרים ששמן זה אף שימש את אש התמיד בבית המקדש! יוחנן מגוש-חלב נודע כאחד ממנהיגי המרד הגדול. הוא עמד בראש המורדים בכפר ולאחר שהובסו ע"י הרומאים הוא נמלט לירושלים והיה מראשי המורדים גם שם. בגוש-חלב נמצאים ממצאים ארכיאולוגיים רבים מתקופת המשנה והתלמוד הכוללים גם קברים יהודיים חשובים. הידוע בקברים אלו הוא קברם של חכמי חז"ל מתקופת הזוגות – שמעיה ואבטליון.
כיום חיים בכפר כ-3000 תושבים, מהם כ-65% הם נוצרים מרונים ויתרתם מוסלמים. הכפר ידוע במסעדותיו הנהדרות, באנשיו הנעימים ובאווירתו הרגועה.
נחל גוש חלב
מתחתר בתחילתו בסלעי הקירטון הלבנים ובהמשך בסלעי הגיר ועל כן הוא מגוון מאוד מבחינה נופית. בחלקו העליון תוכלו לראות נופים ייחודיים, תלולים מאוד ועם צמחיה נמוכה (בטה) ומיעוט של עצים טבעיים. בחודשי הקיץ הצמחייה מתיבשת ויוצרת תחושה של מדבר בלב הגליל. ניתן לראות בחלק זה של הנחל גם מטעי תאנים המפורסמים בטעמם הנפלא (ובכפר מייצרים מהם דבלים נפלאים). במורד הנחל, כאשר הוא מגיע לעבר נחל צבעון, יערות אורן נטועים וחורש ים תיכוני טבעי – יחליפו את הנוף. הנחל עשיר במעיינות – מהם קטנים ועונתיים ומהם גדולים יותר וקבועים.
בית הכנסת בנחל גוש חלב –
לאורכו של הנחל לא מעט אתרים מעשי אדם. בתחילתו של הנחל קרוב יחסית אל הכפר (כחצי ק"מ במורד דרך הג'יפים, בסימון שבילים ירוק) נמצא בית כנסת מרשים! זהו בית כנסת שפעל ככל הנראה במאות השלישית עד השישית לספירה והוא גדול למדי ומרשים על אף שכנראה לא היה בית הכנסת הראשי של הכפר. בית הכנסת מרשים למדי וניתן לראות בו שתי שורות עמודים וכן את הכותרת המעוטרת של הכניסה בחלקו הדרומי של בית הכנסת. על אבן הכותרת תוכלו לראות תבליט מרשים של עייט פרוס כנפיים שהיה בעת ההיא סמל מקובל בבתי כנסת. עוד שריד מרתק שנמצא על העמוד הראשון מצד ימין – כתובת בארמית לכבודו של יוסה בר נחום שתרם לבנית בית הכנסת.
בהמשך הנחל ניתן לראות שרידים של חמש תחנות קמח שחלקן פעלו עד לפני כמאה שנה.
מסלול הטיול "הקלאסי" בנחל גוש שחלב:
זהו מסלול רגלי חד כיווני באורך של כ- 5 ק"מ וברמת קושי בינונית. המסלול מתאים במיוחד לחורף ולאביב עת הנחל כולו טובל בירוק עז. רובו של המסלול איננו מוצל. תיאור המסלול: מתחילים בכפר. כמאה וחמישים מטר מהכניסה, יורדים ימינה לרחוב שהופך במהרה לשביל ג'יפים המסומן ירוק. לאחר כחצי ק"מ תראו את בית הכנסת מימינכם. בדרך תראו כמה נביעות מים קטנות. ממשיכים עם השביל הירוק, וכ-600 מ' אחרי בית הכנסת סוטים ימינה לעצירת חובה בעין עלווה (ראו בהמשך). ממשיכים בשביל הירוק, רואים את שרידי תחנות הקמח ולבסוף נפגדים עם שביל המסומן אדום – זהו המפגש עם נחל צבעון ושביל ישראל. בקרבת מקום נמצא עין חלב שעבר פיתוח נאה. מכאן יש שתי אפשרויות טובות להמשך:
אפשרות א' – אפשר להמשך (ימינה) במורד הנחל עד למפגש עם כביש 899 – ושם לרחוץ במי עין ערבות או
אפשרות ב' – אפשר לפנות שמאלה, ללכת במעלה נחל צבעון כקילומטר וחצי בשביל שמסומן באדום ואז לפנות בשביל הכחול ימינה (מערבה) במעלה חורש מקסים עד שמגיעים לחניון יער ברעם.
לבעלי רכבי השטח – הטיול בנחל גוש חלב נפלא גם עם ג'יפ. תוכלי להנות מאוד גם בנסיעה (באפשרות א'). רק זהירות – הדרך בהחלט לא קלה ומומלץ לעשותה בירידה.
המעיינות בנחל גוש חלב
ברצוני להמליץ הפעם על מסלול לעצלנים…
אם לא תרצו ללכת את כל הנחל תוכלו להגיע ישירות עם הרכב ולבקר בשלושה מעיינות נהדרים – שניתן להנות מהם בכל עונות השנה – כולל בקיץ – ואף לשכשך במים הצוננים !!
עין עלווה
מעיין ששופע כל השנה ומזין חורשת אקליפטוסים מרהיבה. הבריטים תפסו את המים למאגר בטון קטן אך לאחרונה המעיין עבר שדרוג נפלא הפך להיות פנינה של ממש. המים נשפכים מצינור במפל קטן לתוך בריכת שכשוך שממנה יוצא ערוץ קצר של כמה עשרות מטרים במורד האפיק בתוך חורשת האקליפטוסים המרהיבה.
איך מגיעים לעין עלווה?
באים ממושב כרם בן זמרה. מיד לאחר הכניסה פונים שמאלה, ממשיכים בין הלולים והמחסנים עד שרואים דרך עפר שיוצאת שמאלה (דרומה). נוסעים בדרך זו , שהוכשרה לכל סוגי הרכב, כ-1.5 ק"מ עד שמגיעים לחורשת האקליפטוסים.
עין חלב
במפגש הנחלים של נחל גוש חלב עם נחל צבעון ליד עין חלב יש פינת חמד שהקק"ל הכשירה. מהמעיין הקטן זורמים מעט מים ולידם מסלול הליכה קצר ומונגש: גשרוני-עץ קטנים, ספסלים ואפילו בריכת שכשוך קטנה. בקרבת מקום – חניון בו רחבת חניה, שולחנות, ספסלים ופינת פיקניק נחמדה.
איך מגיעים לעין חלב?
נוסעים בכביש 899 מצומת חירם צפונה ופנים ימינה מעט לפני עתיקות ברעם (עקבו אחרי השלט לריחניה). המשיכו במורד הכביש כ-800 מטר אחרי הפניה לקיבוץ ברעם ואז פנו בחדות (ובזהירות!!) ימינה לדרך עפר המסומנת אדום. המשיכו עם דרך העפר כק"מ וחצי ותגיעו לחניון.
עין ערבות
פינת החמד השלישית, עין ערבות, תאפשר לכם רחצה של ממש. מי המעיין שנשאבים מושבים בחלקם לנחל דרך צינור והם יוצרים בריכה קסומה (וקרירה!!!) בעומק של כמטר ובקוטר של כעשרה. הבריכה מוצלת בעצי ערבת הנחלים שנותנים למעיין את שמו. הבריכה נמצאת מצידו הצפוני של כביש 899 כאשר הצינור מוביל את המים מהמעיין שנמצא מדרום לה במעבר המים הגדול שמתחת לכביש. כלומר אתם חונים מצפון, עוברים את כביש 899 מתחתיו במנהרה ומיד מגיעים לבריכה הנפלאה שיש בה מים קרים כל השנה.
איך מגיעים לעין ערבות?
נוסעים בכביש 899 מצומת חירם צפונה ופנים ימינה מעט לפני עתיקות ברעם (עקבו אחרי השלט לריחניה). המשיכו במורד הכביש כ-800 מטר אחרי הפניה לקיבוץ ברעם ואז פנו בחדות (ובזהירות!!) ימינה לדרך עפר המסומנת אדום. מיד לאחר הפניה החנו את האוטו, רדו רגלית לאפיק הנחל ונפו ימינה. עברו דרך מעביר המים לצידו השני של הכביש והגעתם.
עוד טיולים מומלצים באזור:
אם אתם באזור ומעונינים בהדרכה תוכלו להזמין סיור פרטי לאחד הטיולים הבאים: הטיול הקלאסי בסמטאות צפת, סיור אל הסודות של חורפיש או סיור מכוניות לאורך כביש הצפון.
כמו כן אתם יכולים לרכוש את אחד מסיורי GO – טיולים עצמאיים עם הדרכה באפליקציה!
תגובה אחת
אחלה מסלול -= מסלול הביית שלנו , והכי חשוב את אישתי המקסימה בחרתי מבנות הכפר "כרם בן זמרה" ובצעירותינו , אכן היינו יורדים כל שבת רגלית את מעיין עין עלווה בצורתו המקורית , לשתות מי המעיין שהם הטעימים באזור – לאור נבו (נשוי לבת משפחות נחמיאס – דדיה) מהגל השני של מתיישבי היישוב שניקרא במקןר – ראס אל אחמר- ההר האדום, הם הצטרפו ליישוב 1956 מייד עם הגיעם לארץ לאחר שחלק מהמתיישבים הקודמים, יוצאי אירופה התייאשו ועזבו וכאשר הבינה בשנות ה80 בית הכנסת הגדול של היישובף אבי ז"ל עזר לגייס תרומות מחו"ל, לאור נבו