לעזאזל. אז זהו, מסתבר שיש מקום כזה והוא הר העזאזל או ג'בל מונטר.
לא רק שמקום כזה קיים אלא שהוא גם אחד ממצפורי הנוף היפים ביותר במדבר יהודה שמכונה גם "האוורסט של מדבר יהודה".
אתם מוזמנים להכיר את הר העזאזל ואת הסיפר המרתק של "השעיר לעזאזל" ומקורות שמו. לעזאזל מאהרון הכהן ועד חיים נחמן ביאליק. הצטרפו אלי…
אז מה, לעזאזל, הסיפור? ומה הקשר אל ג'בל מונטר?
בספר ויקרא (ט"ז, ח), במסגרת הלכות יום הכיפורים. אהרן הכהן מצווה להטיל גורל בין שני שעירים (=תישים צעירים) דומים. אחד יועלה לקורבן בבית המקדש והשני יישלח למדבר אל "ארץ גזרה" לכפר על עוונות כל בני ישראל.
על פי הכתוב "וְסָמַךְ אַהֲרֹן אֶת שְׁתֵּי יָדָיו עַל רֹאשׁ הַשָּׂעִיר הַחַי וְהִתְוַדָּה עָלָיו אֶת כָּל עֲוֹנֹת בְּנֵי יִשְׂרָאֵל וְאֶת כָּל פִּשְׁעֵיהֶם לְכָל חַטֹּאתָם וְנָתַן אֹתָם עַל רֹאשׁ הַשָּׂעִיר וְשִׁלַּח בְּיַד אִישׁ עִתִּי הַמִּדְבָּרָה. וְנָשָׂא הַשָּׂעִיר עָלָיו אֶת כָּל עֲוֹנֹתָם אֶל אֶרֶץ גְּזֵרָה וְשִׁלַּח אֶת הַשָּׂעִיר בַּמִּדְבָּר… ". מכאן מקור הביטוי "שעיר לעזאזל" כלומר מישהו שמואשם ונושא את חטאם של אחרים גם אם לא עוול בכפו.
להיכן נשלח השעיר במדבר?
את השעיר היה מביא השליח ("איש עיתי") אל המדבר מרחק של 90 ריס מירושלים (כ-12 ק"מ) ומשליך אותו מראש הצוק, והשעיר מתדרדר ומת – "ולא היה מגיע לאמצע ההר עד שהיה נעשה איברים איברים". המשלח אגב, היה בא לפגוש לאחר צאת יום הכיפורים את הכהן הגדול, ואומר לו: "עשינו שליחותך!".
רבים מזהים את מקום השלכת השעיר – בג'בל מונטר.
ג'בל מונטר, שמשמעות שמו בערבית "הצופה", הוא פסגה בגובה 534 מ' הבולטת מאוד מעל סביבתה בבקעת הורקניה, כ-3 ק"מ דרומית-מזרחית ליישוב קדר ליד מעלה אדומים. הנוף המתגלה כשעולים להר – מפעים ומרגש כי כל נופי המדבר מתגלים לצופה לכל עבר: החל מהסרטבה בצפון, ירושלים במערב, מבצר הורקניה במזרח ומרחבי המדבר בדרום.
יש בהר ובסביבתו ממצאים ושרידי מבנים מכמה תקופות:
- הקיסרית אאודוקיה, אשתו של הקיסר תאודוסיוס השני, קיסר האימפריה הביזנטית, שהתגוררה בירושלים משנת 442 עד 460 בנתה על פסגת ההר מגדל לכבודו של אוותימיוס – ממנהיגיה הבולטים של נזירות מדבר יהודה.
- בשנת 511 ייסד הנזיר סבאס (שעל שמו המנזר מרסאבא) על פסגת ההר מנזר בשם סכולאריוס. מנזר זה היה הגדול מבין המנזרים השיתופיים שבנה סבאס במדבר יהודה.
- ממלחמת העולם הראשונה נותרו על ההר שרידי חפירות מהקרב שבו כבשו חיילי האנזא"ק (יחידות של אוסטרלים וניו-זילנדים בצבא הבריטי) מידי הטורקים בפברואר 1918.
- בשנות ה-70' נערכו באזור חיפושים למציאת גז טבעי ורוב דרכי העפר סביב ההר מקורם בניסיון זה.
איך מגיעים ואיך מטיילים?
ההגעה לשם לא קלה והיא ניתנת רגלית או בג'יפ. רגלית ניתן לטייל מקדר לג'בל מונטר, משם למבצר הורקניה ולהתחבר לדרך של נבי מוסה. בג'יפ: אפשר לחבר את זה לטיול נהדר לאורך הקדרון ואל מנזר המרסאבא המדהים.
בכל מקרה טיול שם מחייב הכנה מדוקדקת, מפה טובה והתיעצות עם מורה דרך.
ולסיום – מהו מקור השם עזאזל?
מתברר שמקור המילה עזאזל קשורה למקורות פגניים. במקרא עזאזל הוא שם סתום, המופיע בספר ויקרא בהקשרים עליהם כתבתי למעלה, אך השם נזכר גם בספרים החיצוניים ובמקורות קבליים בתור שד או מלאך שטני שלימד את הנשים להתאפר ואת הגברים להילחם… שם גם שמו היה עזזאל.
למי שמתענין יותר מומלץ לקרוא כאן https://www.haaretz.co.il/.premium-1.2117718
או כאן http://hebrew-academy.org.il/2012/09/24/%D7%A2%D7%96%D7%90%D7%96%D7%9C/ .
השימוש המודרני במילה כקללה ( "לך לגיהנום" ) עמד במרכז משפט שבו תבע צעיר את המשורר ביאליק שאמר לו "לך לעזאזל" לאחר שהלה כעס על ביאליק שדיבר אידיש. ביאליק טען שכוונתו היתה לומר לצעיר שילק לבקר במדבר יהודה…
לסיכום – שמעו בעצתי ולכו לעזאזל…
קראו עוד: : ימי גיבוש לעובדים, יום כייף לעובדים