Search
Close this search box.

הסליק של כפר-גלעדי – לא מדברים על זה

הביקור בסליק של כפר גלעדי חושף סיפור שלא יאמן על "הקיבוץ החשאי", על התרומה האדירה של חברי כפר-גלעדי לביטחון ולעליה ועל שמירת סוד… זיכרו: לא מדברים על זה…
סיור לאצבע הגליל המתאים גם לימי החורף.

הסיפור של כפר גלעדי והסליק

בשנת 1916 הקימו אנשי ה"קבוצה הבטחוניסטית" מקרב אנשי "השומר", בהנהגתם של ישראל גלעדי וישראל שוחט, את "כפר-בר-גיורא" כהגשמה לרעיון הנועז של הקמת "קן נשרים" בגבולות הארץ. עם מותו של גלעדי ב-1918 שונה שם המקום לכפר-גלעדי ומאז הפך למעוז יהודי יציב בפאתי צפון ועלילות רבות ועלומות נקשרו בו.

kfar giladi1

בשנת 1920 הוקם אירגון "ההגנה" כהמשכו הישיר של אירגון השומר ומרבית ראשיו מתמנים כחלק ממפקדת "ההגנה". חלק מותיקי השומר, ובהם אנשי כפר-גלעדי התקשו לקבל את הרעיון של אירגון הגנה גדול, כלל-ארצי ופתוח במקום האירגון האינטימי והסודי שבו פעלו במשך 11 שנים. הם ראו בעצמם אוונגארד, קבוצת עילית קטנה מגובשת וייחודית שאמורה לפרוץ את הדרך בשביל האחרים. לענין היו גם אספקטים אישיים ובעיקר מחלוקת בין ישראל שוחט לבין אליהו גולומב ודב הוז. לאור זאת הם מחליטים להקים את "הקיבוץ החשאי" ללא ידיעת אנשי ההגנה.

הם פותחים בשורת פעילויות ענפות של רכש, אימונים צבאיים, התבצרות והתעצמות וזאת במקביל לייסוד נתיבי העפלה בלתי חוקיים מסוריה ולבנון.  ב-1921 מקימה חבורה קטנטנה מתוכם "סליק" (= מחסן נשק סודי) תת-קרקעי ראשון של "הקיבוץ החשאי" ובכך ניתן האות לתהליך שבסופו תהפוך כפר-גלעדי כולה למחסן נשק גדול זרוע "סליקים" תת-קרקעיים סודיים החבויים מעיניהם של הבריטים, של אנשי ההגנה וגם של יתר חברי כפר-גלעדי שלא היו שותפי סוד…

בשנת 1938 מחליט מפקד הבטחון החדש של הקיבוץ, אברשה שמוקלר (אברהם רביד), להכניס בסוד הענין את יהודה ארזי – הממונה על הרכש בהגנה. ארזי נתקף הלם ממה שגילה… אך משהתעשת הורה להקים מחסן נשק מרכזי בכפר גלעדי, הוא הסליק בו נבקר, משום שהבין שדרך כפר גלעדי תוכל ההגנה להבריח הרבה מאוד נשק ותחמושת שהיו כה חשובים לבנית הכח של "המדינה שבדרך". מתי מעט היו בסוד הענין ולהם נאמר
שלא מדברים על זה, סיסמא שתלווה את אנשי כפר גלעדי עוד שנים רבות.

שנה שלמה לקח להקים את מחסן הנשק המדהים והמתוחכם (בו נבקר) ומשהחל לפעול היה מקום מרכזי אליו הוברחו מצפון כמויות גדולות של נשק ותחמושת ואף של ציוד תעשייתי שהיו קריטיים לבנית הכח של ההגנה ומכאן הועברו בדרכים חשאיות אל הארץ כולה.

אנשי כפר גלעדי שיחקו גם תפקיד מרכזי ביותר בהברחת אלפי מעפילים בלתי חוקיים בדרכי היבשה מסוריה ולבנון.

לאחר קום המדינה, מאחר שרק מעטים מאוד ידעו על כך וכולם דבקו בסיסמא ש"לא מדברים על זה", הסליקים נשארו סודיים ועלומים גם משלטונות המדינה. רוח ותיקי השומר, אנשי הקיבוץ החשאי, דבקה גם בממשיכיהם…
רק ב-1975 !!! (כמעט 30 שנה לאחר קום המדינה) החליט אחד מיודעי הסוד לחשוף אותו למשטרת

 ישראל. קשה לתאר את ההלם, ההתרגשות וההתלהבות של מפקד המרחב הצפוני של המשטרה למראה מאות כלי הנשק המסודרים, המשומנים והתקינים שראה לנגד עיניו… הוחלט לשמר את 

המקום. כל כלי הנשק עברו תהליך של קבלת רשיונות ולאחריו הוחזרו בשלמותם אל האתר המקורי. רק מ-1996 נפתח המקום לביקורים לקהל.

האם יש בקיבוץ עוד סליקים סודיים ולא מוכרים?  אינני יודע אבל ייתכן מאוד כי "לא מדברים על זה"…

הסיור בסליק של כפר גלעדי

אז לאחר הסיפור המדהים הזה –אתם מוזמנים לבקר במקום.

הביקור אורך כשעה וחצי והוא מודרך ע"י אחד המדריכים הנהדרים של הקיבוץ . הסיור כולל ביקור וסרט קצר בבית הראשונים. אח"כ מבקרים במחסן בו מצוי הסליק עד ש"בדרך נס" מתגלה הכניסה אל הסליק עצמו. יורדים אליו בסולם ומתרגשים לנוכח מאות כלי הנשק השמורים והמוכנים לירי… מתאים כמובן גם לילדים.

הביקור מחייב תיאום מראש (לקבוצות של 15 איש או יותר). יש לדבר עם תורה – 052-2512915.
בשבתות, בדרך כלל, יוצא סיור מהקבלה של מלון כפר-גלעדי בשעה 11 ובעלות של 25 ש"ח לאדם.
ניתן לברר ב-04-6900000.

אטרקציות נוספות בכפר גלעדי

בקיבוץ ובאזור יש מספר רב של מקומות בהם ניתן לבקר ואשר מתאימים לכל מזג אויר ולכל הרכב אנושי.

  • בקיבוץ כפר גלעדי עצמו יש עוד מספר מקומות ששוים ביקור:
    • צפרא קרמיקה – סטודיו נהדר ב"שביל הלולים"
    • רונקס משקיים – חנות יד שניה ומשקפיים מצוירים (גם נמצא בשביל הלולים)
    • יד ומלאכה – סטודיו וסדנאות למיחזור (בשביל הלולים)
    • חנות הספרים יד-שניה הנפלאה
    • משתלת כפר גלעדי
    • מוזיאון השומר (לא פתוח בשבתות)
    • חומוס באצבע (נסו גם את השקשוקה והממולאים! מומלץ.)
    • מבשלת הבירה – אודיז
  • ובאזור מומלץ לבקר גם ב:
    • מוזיאון הצילום בגן התעשיה תל חי
    • תל-חי: פסל האריה השואג ו/או אתר תל-חי (סגור בשתות)
    • במטולה – מצפור דדו: תצפית נפלאה לחרמון ולדרום לבנון
    • במטולה – מרכז קנדה עם החלקה על הקרח, קולנוע, באולינג ועוד
    • שמורת הטבע נחל שניר כולל הליכה במים למי שרוצה
    • גן הצפון – מתחם קניות ומסעדות ליד קיבוץ הגושרים

 סיורים נוספים שיכולים לעניין אותך:  טיולים בצפוןסיור בנצרתסיור בעכו

הרשמו לאחד הסיורים הקרובים שלנו
לפרטים והרשמה
על המחבר:
Picture of עמרי
עמרי

מורה דרך מוסמך ומומחה לטיולים בגליל. המייסד של Omri-Travel שהפך את התחביב והתשוקה שלו למקצוע... חולה טיולים, סקרן בלתי נלאה וממשיך להתלהב מלטייל ולהדריך.

כללי הזהב לטיול מוצלח:

טיול הוא פעילות נפלאה – מהנה, בריא, מחבר ומלמד אך גם עלול להיות מסוכן. על מנת להגביר את ההנאה ולצמצם אתה הסיכון הינה כמה כללים פשוטים המומלצים לכל טיול:

הכנה מראש: חשוב מאוד לקרוא על מסלול הטיול מראש ולדעת היטב מה צפוי לכם: מה המרחק, רמת הקושי, משך הטיול, נתיב הטיול ומה יש לאורכו ולהתארגן בהתאם!  חשוב מאוד להצטייד במפה (זכרו: שיש מקומות ללא קליטת סלולר ולכן מפת נייר עדיפה). יש לידע מישהו מקורב לגבי תוכניותיכם ואם זה בשמורה את אחד מאנשי הצוות.

מים, אוכל, ביגוד וציוד: תמיד קחו איתכם מים! (לטיול יום 3 ליטר לאדם). אוכל ונישנושים בהתאם למשך הטיול. נעליים סגורות, ביגוד בהתאם לעונה אך רצוי תמיד מומלץ מכנסיים ארוכים וכמובן כובע. מומלץ להצטייד בפנס, אולר ומקלות הליכה וחשוב לקחת איתכם ערכת עזרה ראשונה בסיסית וטלפון נייד טעון ואף מטען חיצוני.

התנהגות בזמן הטיול: קריטי להישאר על השבילים המסומנים ולא "לעשות שטויות" כמו קפיצות ממקומות גבוהים, טיפוס על עצים ועוד. חובה להתנהג בהתאם להוראות על שלטי הכניסה לשמורות.

לעולם אל תשאירו לכלוך, ניירות, בקבוקים וחפצים בשטח. אספו את האשפה שלכם ורצוי גם לנקות לכלוך שמצאתם בשטח ולהשאירו במצב טוב יותר.

במקרה חרום: אם חס וחלילה מישהו נפגע במהלך הטיול הכלל הבסיסי הוא טיפול ראשוני במקום ולהוציא את הנפגע מהשטח בהקדם האפשרי. בהתאם למקרה יש להזעיק גורמים רלוונטיים. מומלץ מאוד להוריד את האפליקציה מדא שלי – שבה יש הנחיות עזרה ראשונה לכל המקרים ואפשרות קלה להזעקת עזרה.

מידע מפורט יותר מומלץ לקרוא באתר של עמותת מדעת

קרא עוד
מוזמנים לטייל איתנו
המאמר עזר לכם? נשמח לקרוא את תגובתכם

רוצים את ההטבה?

ממלאים את הפרטים ומקבלים את קופון ההטבה בדוא"ל:

הרשמו לקבלת עדכונים, המלצות והטבות
מבית Omri Travel
פתח צ'אט
1
זקוק לעזרה?
שלום לך!
נשמח לסייע ולחבר אתכם לחוויה מושלמת!!
דילוג לתוכן