Search
Close this search box.

טיול בין ראש הנקרה וחוף בצת – צבים, פרחים ונופים רומנטיים

המלצה לסיור קליל ואופטימי ליד ראש הנקרה וחוף בצת

שמורת ים ראש-הנקרה – אכזיב: סיפור אופטימי על טבע עשיר ושמירתו 

החוף שבין ראש הנקרה לאכזיב הוא אחד החופים היפים והמיוחדים בארץ. יש בו עושר יוצא דופן של ערכי טבע ייחודיים מחוץ למים ובתוכם. רכס הכורכר שפרוס לכל רוחב החוף אוצר בתוכו שפע רב של צמחית חוף אופיינית כשחבצלות החוף (פורחות בסוף הקיץ) והעדעדים בולטים ביופים. "טבלאות הגידוד" שתראו בולטות אל תוך המים נוצרו משילוב של שיוף תמידי של הסלע בגובה פני הים הממוצע מהגלים עם שכבת מגן קשה שנוצרה מחלזונות מסוג הצינוריר הבונה ומונעים את המשך כירסומו. משטחי גידוד אלו נדירים יחסית בעולם ונמצאים בארצנו בעיקר מהכרמל וצפונה מאפשרים בית גידול עשיר וייחודי בו שפע של אצות, רכיכות, סרטנים, דגים ועופות ים.

כקילומטר אל תוך הים בולטים מספר איים קטנים שהם שריד של רכס כורכר מערבי וגם עליהם עולם צומח וחי מיוחד שמהווים מקום קינון לעופות ים נדירים. מעבר לקו האיים נמתח "קניון אכזיב" התת ימי שעומקו כ-30 מטר מתחת לקו הקרקעית אשר נותן הגנה לעושר עצום של דגים וייצורים ימיים. זהו גם מאתרי הצלילה הבולטים של ארצנו. בהמשך משתפלת קרקעית הים בתלילות לעומק עצום של כ-850 מ' וגורמת לכך שייצורי מעמקים נצפים כאן גם בעומקים רדודים יחסית. כלב הים הנזירי מגיע מדי פעם לבקר באזור ראש הנקרה, צבי הים החומים (CARETTA) והירוקים (CHELONIA MYDAS) ששניהם בסכנת הכחדה מגיעים להטיל את ביציהם בקינים בחופים החוליים. דולפינים שוחים באזור ודגי ים גדולי מימדים כמו לוקוסים ופלמידות קיימים כאן באופן קבוע. וזה עוד לפני שהזכרנו על רכס הקרטון הלבן והנקרות של ראש הנקרה שגם הם נכס טבע מרהיב ויוצא דופן.

אלא שהטבע העשיר והמרנין הזה פגיע מאוד. סכנות רבות אורבות לו ומאיימות להפר את האיזון השברירי המאפשר את קיומו.
"הטבע ובעלי החיים לא יודעים לדבר ולדאוג לעצמם לכן אנחנו מייצגים אותם ודואגים להם במטרה שכל היופי הזה יישאר גם לדורות הבאים" אומר עופר יעקב, תושב כפר ורדים, מצוות הפקחים של רשות הטבע והגנים שאחראיים על כל רצועת החוף מראש הנקרה ועד חיפה. "הפגיעה הקשה ביותר היא מהדיג ובעיקר מהמכמורתנים (ספינות דייג שגוררות על קרקעית הים שני מיכלי מתכת גדולים ומעלים לספינה את כל מה שנלכד שם – ע.א). לכן השמורה החדשה היא הצלה גדולה".

בשנת 2019 לאחר תהליך תיכנוני ובירוקרטי ארוך הוכרזה שמורת טבע ימית ענקית בכל האזור. "שמורת טבע ים ראש הנקרה-אכזיב" היא בגודל של 96 קמ"ר לאחר שהשמורה המקורית הייתה בגודל של 10 קמ"ר בלבד. זהו מלבן גדול: כ-6 ק"מ על החוף על 15 ק"מ אל תוך הים.  השמורה מאפשרת שמירת טבע אפקטיבית ובעיקר איפשרה לאסור את הדיג. בנוסף לדייג המקצועי נאסר גם הדייג עם חכות מצפון ל"פסל ים" (האנדרטה לכבוד ההעפלה של יחיאל שמי) מעט מצפון לאכזיב. דייג זה מותר כיום רק מדרום לפסל.

הטבע הגיב לענין בשמחה ובאופן מיידי! "השיא שלנו עד שנת 2020 היה 28 קיני צבים שמצאנו על החוף" מספר עופר יעקב  "השנה מצאנו כ-70"!!   איזה יופי.

אגב את הקינים מעבירים בעדינות למתחם מוגן בו מאפשרים לצבונים הרכים לבקוע בנחת כעבור כ-50 יום ולקרטע בעליצות לעבר הים. חלקם יחזרו בבגרותם להטיל על אותם חופים.

הטיול אל מצפור הנקרות

"שביל מצפור הנקרות" הוא שביל קצר באורך כ-500 מטר שנמצא על רכס הכורכר הקרוב ביותר לראש הנקרה ומאפשר לכם לתפוס שלווה אל מול הגלים. מומלץ לתזמן את ההגעה כ-45 דקות לפני השקיעה.

סעו לחוף בצת וממנו פנו צפונה וסעו עד הכיכר. החנו את הרכב בחניה המסודרת שמדרום לכיכר והתחילו ללכת צפונה על המדרכה המערבית. מיד בכיכר תראו יציאה לשביל עפר מסודר היוצא לעבר הנקרות ממערב לכביש. לכו בעקבות החיצים המסומנים בשטח ועד מהרה תגיעו לגבעת כורכר בולטת שמצידה האחד רכס סולם צור על צוקיו הלבנים ומהצד השני נפרס חוף אכזיב המופלא.

עכשיו נישאר למצוא פינה פרטית אל מול השקיעה והגלים ולקחת את הזמן.

ובלי קצת הסטוריה קשה לי… אז שימו לב לשני דברים. על רכס הכורכר תבחינו באזורים שטוחים רבועים שנראים כאילו חצבו בהם אבנים. אז נכון בהחלט אלו היו מחצבות של אבני כורכר שחלקן מתוארכות אחורה עד התקופה הפיניקית באלף הראשון לפני הספירה!!

הדבר השני הוא מסלול הרכבת שבנו הבריטים בין חיפה לבירות בשנת 1942. המסלול עובר במבתר בתוך סלע הכורכר פונה, לאורך הסלעים הלבנים של רכס סולם צור (איפה שיש היום מגרש חניה וטיילת קצרה) ונכנס למנהרה. אפילו שלט שמעיד על הבניה תוכלו לראות מעל הכניסה למנהרה.

לאחר שנפרדתם מהשמש לשלום השלימו את המסלול לפי החיצים ורדו (בזהירות!) במדרגות בצד הצפוני של הגבעה עד הכביש. מי שרוצה יכול להגיע לפתח המנהרה ומי שלא פשוט שישוב אל הרכב דרך הכביש.

לתשובת לב: רצוי להגיע באמצע שבוע כי בסופ"שים לא תהיו שם לבד וגם כדאי להביא חומר דוחה יתושים שגם הם באים בעונות מסוימות להנות מהשקיעה.

טיול פריחה נפלא בין ספטמר למרץ

רצועת החוף שבין ראש הנקרה לחוף בצת והמשך לאכזיב והמדרון המתון של רכס הסולם לרגלי הכביש לאתר ראש הנקרה – מזמנים אפשרות להנות מפריחה נפלאה בעונה. מומלץ ביותר.

  • בספטמבר תוכלו להנות מפריחת חצבים וחבצלות החוף לאורך החוף כולו.
  • בנובמבר ודצמבר – נרקיסים, סיתווניות וכרכומים יגיחו בעיקר במורד הרכס. (עלו לשביל המסומן מתוך מבתר הרכבת החפשו פריחה בשדה המשופע)
  • בינואר – תהנו מפריחה משגעת של רקפות במבתר הרכבת
  • ובמרץ ואפריל – תוכלו להנות מפריחה אביבית שופעת שתכלול עדעדים, צהרונים ועוד רבים וטובים.

 

הרשמו לאחד הסיורים הקרובים שלנו
לפרטים והרשמה
על המחבר:
Picture of עמרי
עמרי

מורה דרך מוסמך ומומחה לטיולים בגליל. המייסד של Omri-Travel שהפך את התחביב והתשוקה שלו למקצוע... חולה טיולים, סקרן בלתי נלאה וממשיך להתלהב מלטייל ולהדריך.

כללי הזהב לטיול מוצלח:

טיול הוא פעילות נפלאה – מהנה, בריא, מחבר ומלמד אך גם עלול להיות מסוכן. על מנת להגביר את ההנאה ולצמצם אתה הסיכון הינה כמה כללים פשוטים המומלצים לכל טיול:

הכנה מראש: חשוב מאוד לקרוא על מסלול הטיול מראש ולדעת היטב מה צפוי לכם: מה המרחק, רמת הקושי, משך הטיול, נתיב הטיול ומה יש לאורכו ולהתארגן בהתאם!  חשוב מאוד להצטייד במפה (זכרו: שיש מקומות ללא קליטת סלולר ולכן מפת נייר עדיפה). יש לידע מישהו מקורב לגבי תוכניותיכם ואם זה בשמורה את אחד מאנשי הצוות.

מים, אוכל, ביגוד וציוד: תמיד קחו איתכם מים! (לטיול יום 3 ליטר לאדם). אוכל ונישנושים בהתאם למשך הטיול. נעליים סגורות, ביגוד בהתאם לעונה אך רצוי תמיד מומלץ מכנסיים ארוכים וכמובן כובע. מומלץ להצטייד בפנס, אולר ומקלות הליכה וחשוב לקחת איתכם ערכת עזרה ראשונה בסיסית וטלפון נייד טעון ואף מטען חיצוני.

התנהגות בזמן הטיול: קריטי להישאר על השבילים המסומנים ולא "לעשות שטויות" כמו קפיצות ממקומות גבוהים, טיפוס על עצים ועוד. חובה להתנהג בהתאם להוראות על שלטי הכניסה לשמורות.

לעולם אל תשאירו לכלוך, ניירות, בקבוקים וחפצים בשטח. אספו את האשפה שלכם ורצוי גם לנקות לכלוך שמצאתם בשטח ולהשאירו במצב טוב יותר.

במקרה חרום: אם חס וחלילה מישהו נפגע במהלך הטיול הכלל הבסיסי הוא טיפול ראשוני במקום ולהוציא את הנפגע מהשטח בהקדם האפשרי. בהתאם למקרה יש להזעיק גורמים רלוונטיים. מומלץ מאוד להוריד את האפליקציה מדא שלי – שבה יש הנחיות עזרה ראשונה לכל המקרים ואפשרות קלה להזעקת עזרה.

מידע מפורט יותר מומלץ לקרוא באתר של עמותת מדעת

קרא עוד
מוזמנים לטייל איתנו
המאמר עזר לכם? נשמח לקרוא את תגובתכם

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

רוצים את ההטבה?

ממלאים את הפרטים ומקבלים את קופון ההטבה בדוא"ל:

הרשמו לקבלת עדכונים, המלצות והטבות
מבית Omri Travel
פתח צ'אט
1
זקוק לעזרה?
שלום לך!
נשמח לסייע ולחבר אתכם לחוויה מושלמת!!
דילוג לתוכן