Search
Close this search box.

טיול בנחל קדש, חניון האלה ומצודת כח

המלצה לטיול אביבי למיטיבי לכת וגם למיטיבי לסת אל נחל קדש ו"ארץ האלות".

בתקופת האביב החורש הים תיכוני נצבע בעשרות גוונים של ירוק ומעוטר בשלהבות אדומות, ורודות ולבנות. זו תקופה נפלאה לצפות אל החורש הטבעי של הגליל וכמובן גם לטייל בו. את הצבע האדמדם מעניקות לו האלות הארצישראליות והאטלנטיות שהתעוררו מהשלכת ועוטות עליהן עלווה רעננה. עלי האלות אדומים מיד עם לבלובם וכעבור ימים לא רבים יהפו העלים לירוקים.

סיפורן של האלות

בימים אלו בהם עצי האלה בולטים ביופיים ומאפילים על האלונים השליטים של החורש – מן הראוי להתייחס אליהם ולספר את סיפורם המרתק במיוחד באזור בו נטייל הפעם. האלות שייכות למשפחת האלתיים הענפה עם כ-800 מינים ובהם בין היתר המנגו, הקשיו ועצי האוג. עצי האלה (Pistacia) מיוצגים בארץ על ידי ארבעה מינים: האלה הארצישראלית, האלה האטלנטית, אלת המסטיק ואלת הכלאיים. עצים אלו כה מרכזיים וחשובים בחבורות הצומח של ארצנו ובתרבות הארצישראלית שבשמם (כמו בשם האלונים)  נמצא ה"אל" בכבודו ובעצמו… איזכורים רבים של עצי האלה מופיעים במקורות כשהידוע בהם סיפור הסתבכות שיערו של אבשלום בן דוד עת ברח על גבי הפרד בזמן שמרד באביו.

האלה הארצישראלית היא הנפוצה מבין השלוש. היא צומחת כעץ בינוני או שיח ומהווה את בת זוגו האופיינית של האלון המצוי בחורש הים תיכוני. הפרי שגדל באשכולות אדום וקטן ונאכל ע"י ציפורים. בכל האלות מתפתחים עפצים – שהם גידולים אופיניים שנגרמים ע"י כנימות שחודרות אל העץ וגורמות לו לגדל מעטה בו יתפתחו צאצאי החרקים. העפץ של האלה הארצישראלית הוא תרמיל אדום וגדול דמוי בננה. תחום התפוצה שלה בעיקר באזורי ההר בחורש הים תיכוני.

האלה האטלנטית היא הגדולה מבין השלוש ומגיעה לגדלים עצומים: הגזע מגיע לעיתים להיקף של 2.5 מ' ויותר והנוף מתפרס עד לכ-25 מ'! העץ הגדול ביותר נמצא בחניון האלה שבמסלול טיולנו (ראו להלן). העפץ האופייני אדום ומזכיר אלמוג. תחום תפוצתה האופייני באזורי הספר ההר ואזורים הערבתיים-מדבריים שם בן זוגו האופייני הוא אלון התבור.

אלת המסטיק היא הקטנה מבין השלוש. שלא כמו אחיותיה אלת המסטיק היא שיח נמוך (עד כ-1.5 מ') והיא היחידה שהינה ירוקת עד. מין זה נקרא במקורות "בכאים" וחשיבותו בכך שממנו מופק תבלין המסטיקא המשמש כחומר מייצב להכנת ממתקים או קינוחים כמו מסטיק, רחת לוקום, נוגט, גלידה ואף מלבי וסחלב.

אלה נוספת ומאוד נדירה הינה אלת כלאיים – שהיא הכלאה טבעית בין אלת המסטיק והארצישראלית.

הטיול במצודת כ"ח, נחל קדש ובחניון האלה

הטיול המומלץ הפעם היא למצודת כח, לנחל קדש ולחניון האלה ולוקח אותנו למקום מקסים ומיוחד בו נמצאות כל האלות זו לצד זו – כאשר לרוב האלה הארצישראלית והאטלנטית אינן חולקות אותו תא שטח. הטיול כולל הסטוריה, נופים וטבע במיטבו ומתאים גם למיטיבי לכת וגם למי שרוצים טיול קליל שיסתיים בפיקניק כדת וכדין.

נתחיל במצודת כח (בוויז: מצודת כח) שם נחנה את הרכב. נלך לעבר אתר המצודה בו קבר אחים לנופלי שלושת הקרבות הקשים לכיבוש המצודה שהתחוללו במקום במלחמת העצמאות באפריל ומאי 1948. יש במקום מסבירן קולי המספר על קרבות אלו מהמוכרים בתולדות מלחמות ישראל בהם נהרגו 28 לוחמים שנתנו למצודה את שמה (מצודת כ"ח) ובהם נכתבו בדם ערכי היסוד של צה"ל. זה המקום להשמיע את השיר "דודו" שנכתב על אחד המפקדים הנערצים. בסמוך הוקם לפני שנים אחדות מוזיאון קטן ומרשים – "מוזיאון הרעות" – המספר את סיפור המצודה, הקרבות והפלמ"ח והוא מומלץ בחום רב. מול המצודה מרפסת תצפית נפלאה לעבר עמק החולה והגולן. המצודה, אחת ממצודות טיגרט שנבנו לאורך כביש הצפון ע"י הבריטים, הפכה להיות הסמל של משמר הגבול הישראלי…

מכאן שתי אפשרויות: "מיטבי הלכת" שימשיכו בתיאור להלן. קחו בחשבון שהמסלול מוגדר בינוני-קשה מגילאי 6 ומעלה, והוא כולל ירידה ועליה במצוקי סלע ומפלים עם שימוש ביתדות ומדרגות מתכת. המסלול מתאים וחוויתי למשפחות – אך רק לכאלה שמורגלות בהליכה אתגרית בשטח.

מי שאינם מיטיבי לכת – קיפצו על הרכב ישר לחניון האלה והתמקדו בחלק הקולינרי של הטיול…

לאחר שסיימתם את הביקור במצודת כ"ח המשיכו בשביל צפונה לאורך גדר המצודה עד שתוכלו לפנות שמאלה (מערבה) עדיין לאורך הגדר ומכאן התחברו לשביל ישראל המסומן בבירור ע"י סימון השבילים האופייני של לבן-כחול-כתום. בהתחלה תלכו כ-650 מ' על קו הגובה בכיוון מערב בשביל צר ונח עד אשר השביל יפנה ימינה ויתחיל לרדת בתלילות אל תוך ערוץ הנחל. מכאן לפניכם ירידה לאורך כ- 400 מ' עד למפגש עם הערוץ הצפוני של נחל קדש שיוצר מעין V. חשוב מאוד לא להמשיך מנקודה זו למטה אל הקניון התחתון שבו מפלי ענק ואין שביל מסודר –  אלא לפנות שמאלה עם שביל ישראל ולעלות לאורך כ-440 מ' במפלי הערוץ הצפוני עד שתגיעו אל כביש 866. כל החלק הזה – של הירידה והעליה ב-V של נחל קדש – הוא מסלול הליכה מרהיב ונפלא. כולו מוצל ויש בו פינות חמד לרוב – ממש חו"ל… עם זאת אתם נדרשים לזהירות רבה בהליכה, בירידות ובעליות. אין להיכנס לנחל לאחר גשם או מחוץ לשעות האור. קחו בחשבון לפחות שעה בחלק זה של המסלול.

בנקודת החיבור של השביל עם כביש 866 (מצפונכם קיבוץ יפתח) יש חנית רכב ושילוט מסודר על השמורה. אם הגעתם עם שתי מכוניות השאירו רכב אחד בנקודה זו.

אם הגעתם עם רכב אחד המלצתי היא ללכת לאורך הכביש דרומה (בזהירות!!!) עד לצומת של כביש 899. את הנהג שילחו חזרה למצודת כ"ח להביא את הרכב וכל השאר – חצו את הכביש (שוב בזהירות רבה) ופנו ימינה ולכו כ-200 מ' עד הכניסה לחניון האלה. מיד כשתכנסו אתם תראו משמאלכם את האלה הענקית המפורסמת שנתנה לחניון את שמו. קק"ל פיתחה בשטח נרחב סביב האלה מקומות רבים המתאימים מאוד לפיקניק משפחתי.

סה"כ המסלול – הינו כ-2.6 ק"מ וכאמור החלק של נחל קדש הינו אתגרי ומקסים. הנה קישור למפת המסלול  https://israelhiking.osm.org.il/share/EYrNUZ6wSa

אל תשכחו לזהות את האלות שאתם רואים בדרך… (רמז: העפצים יעזרו בזיהוי). תהנו!!

הרשמו לאחד הסיורים הקרובים שלנו
לפרטים והרשמה
על המחבר:
Picture of עמרי
עמרי

מורה דרך מוסמך ומומחה לטיולים בגליל. המייסד של Omri-Travel שהפך את התחביב והתשוקה שלו למקצוע... חולה טיולים, סקרן בלתי נלאה וממשיך להתלהב מלטייל ולהדריך.

כללי הזהב לטיול מוצלח:

טיול הוא פעילות נפלאה – מהנה, בריא, מחבר ומלמד אך גם עלול להיות מסוכן. על מנת להגביר את ההנאה ולצמצם אתה הסיכון הינה כמה כללים פשוטים המומלצים לכל טיול:

הכנה מראש: חשוב מאוד לקרוא על מסלול הטיול מראש ולדעת היטב מה צפוי לכם: מה המרחק, רמת הקושי, משך הטיול, נתיב הטיול ומה יש לאורכו ולהתארגן בהתאם!  חשוב מאוד להצטייד במפה (זכרו: שיש מקומות ללא קליטת סלולר ולכן מפת נייר עדיפה). יש לידע מישהו מקורב לגבי תוכניותיכם ואם זה בשמורה את אחד מאנשי הצוות.

מים, אוכל, ביגוד וציוד: תמיד קחו איתכם מים! (לטיול יום 3 ליטר לאדם). אוכל ונישנושים בהתאם למשך הטיול. נעליים סגורות, ביגוד בהתאם לעונה אך רצוי תמיד מומלץ מכנסיים ארוכים וכמובן כובע. מומלץ להצטייד בפנס, אולר ומקלות הליכה וחשוב לקחת איתכם ערכת עזרה ראשונה בסיסית וטלפון נייד טעון ואף מטען חיצוני.

התנהגות בזמן הטיול: קריטי להישאר על השבילים המסומנים ולא "לעשות שטויות" כמו קפיצות ממקומות גבוהים, טיפוס על עצים ועוד. חובה להתנהג בהתאם להוראות על שלטי הכניסה לשמורות.

לעולם אל תשאירו לכלוך, ניירות, בקבוקים וחפצים בשטח. אספו את האשפה שלכם ורצוי גם לנקות לכלוך שמצאתם בשטח ולהשאירו במצב טוב יותר.

במקרה חרום: אם חס וחלילה מישהו נפגע במהלך הטיול הכלל הבסיסי הוא טיפול ראשוני במקום ולהוציא את הנפגע מהשטח בהקדם האפשרי. בהתאם למקרה יש להזעיק גורמים רלוונטיים. מומלץ מאוד להוריד את האפליקציה מדא שלי – שבה יש הנחיות עזרה ראשונה לכל המקרים ואפשרות קלה להזעקת עזרה.

מידע מפורט יותר מומלץ לקרוא באתר של עמותת מדעת

קרא עוד
מוזמנים לטייל איתנו
המאמר עזר לכם? נשמח לקרוא את תגובתכם

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

רוצים את ההטבה?

ממלאים את הפרטים ומקבלים את קופון ההטבה בדוא"ל:

הרשמו לקבלת עדכונים, המלצות והטבות
מבית Omri Travel
פתח צ'אט
1
זקוק לעזרה?
שלום לך!
נשמח לסייע ולחבר אתכם לחוויה מושלמת!!
דילוג לתוכן