רוצים לטייל במסלול "סודי"?
אז הנה המלצה חמה לטיול מקסים לשני אתרים היסטוריים, תצפית נוף מרהיבה וטבע נהדר בקרבת מכפר ורדים במסלול חדש ובלתי מוכר.
זהו מסלול הליכה קל ומהנה ממש קרוב לכפר ורדים. המסלול פחות מוכר ועובר בשבילים שטרם סומנו בסימוני-שביל רשמיים אך הם נוחים, קלים יחסית וברורים. ניתן לבחור בין שלוש חלופות: טיול קצרצר (200 מ' מהאוטו), טיול בינוני (3 ק"מ קלים) או טיול ארוך (4.5 ק"מ ברמת קושי בינונית).
איפה מתחילים?
תחילת כל המסלולים ליד מגוף (שיבר) כחול גדול ליד כרם זיתים. זה נמצא בחלקו הדרומי של שלב ג' של כפר ורדים . על מנת להגיע לנקודת המוצא סעו לכניסה לבית הקברות של כפר ורדים ומשם המשיכו לכיוון שלב ג' (מערבה). הגיעו לכיכר, פנו שמאלה ועלו בדרך הכורכר כ-600 מ, עד שתראו משמאלכם את נקודת ההתחלה (ראו בתמונה משמאל). חנו בזהירות ולהתחיל לטייל.
מה המסלול?
מעונינים במפה? היכנסו לקישור הבא ותוכלו להיעזר במפה המפרטת את המסלול https://israelhiking.osm.org.il/share/gqeG9VJfl8
דרישת שלום מתקופת הברונזה
לכו דרך כרם הזיתים כ-200 מ' עד שתגיעו לשער ברזל. עברו את השער בזהירות והמשיכו כ-50 מטר עד שתגיעו למתחם קבורה קדום ומרשים. מערכת הקבורה התגלתה במהלך סקר ארכיאולוגי שנערך במקום בשנת 2009 לקראת הפיתוח של "שלב ג'" של כפר ורדים. בעקבות ממצאי הסקר, המתחם נחפר על ידי רשות העתיקות בשני מועדים שונים במהלך 2016-2018. ממצאים רבים ומעניינים התגלו בחפירות ובראשם כ-30 קברי פיר ששימשו לקבורה משפחתית. כל אחד מהקברים כולל פיר מרובע בעומק מחצי מטר ועד כשני מטר, שמתחתיתו נחצבו לצדדים בסלע כמה פתחים לחדרי הקבורה. בחדרים אלו הניחו את הגופות כאשר אבן גולל (מרובעת או עגולה) חסמה את הכניסות לחדרים. לצד הגופות הונחו ככל הנראה עם תשורות כמנהג הימים ההם. ליד רוב קברי הפיר נחצבו אגנים עגולים ועמוקים ששימשו ככל הנראה לשטיפה של הגופות ולטקסי טוהרה בטרם שהגופות נעטפו בתכריכים והועברו לחדרי הקבורה עצמם. ממצא מעניין מאוד נוסף שהתגלה במקום הן בליטות אבן דמויות פרימידה שנמצאות ליד הפירים. משערים שהם שימשו כמצבות לקברים. מצבה בהקשר הארכיאולוגי העתיק היא אבן שמוצבת ועומדת בניגוד למצבה הטבעי לסמן ולהזכיר מאורע או אדם.
הקברים עצמם נשדדו כבר לפני שנים רבות מאוד בתקופות קדומות. אך מתוך הממצאים הספורים שהצליחו לשרוד באתר ונמצאו על ידי החופרים (כמו סיר בישול מעוטר), הצליחו הארכיאולוגים לתארך את האתר. על פי אותם ממצאים התברר כי האתר הינו מתקופת הברוזנה הביניימית, לפני בין 4,000 ל-4400 שנים לפני זמננו !!! זו תקופה שקדמה בכ-1500 שנה לימי אברהם אבינו! בתקופה זו נעו בארץ קבוצות של ציידים-נוודים שמטבע הדברים השאירו מעט מאוד ממצאים חומריים או יישובי קבע. רוב מה שהתגלה מהתקופה הזו קשור לאתרי קבורה כדוגמת זה שהתגלה בכפר ורדים. מאותה תקופה התגלו גם מבני קבורה מגליטיים (מגה=גדול, ליטוס-אבן) כדוגמת הדולמנים בגולן או המתחם העגול רוג'ום אל-הירי. לסיכום: אתר מרתק ומיוחד שהתגלא בשוגג והראה שכפר ורדים כבר היה אהוב לפני כ-4,000 שנה….
מי שמאוד מתענין יכול לקרוא עוד בדוח הסקר ודוח החפירה.
אזהרה חמורה: מתחם הקבורה לא מגודר והוא מלא בורות ומהמורות! חובה להיזהר מאוד ולשים לב היטב היכן דורכים כאשר הולכים בכל המתחם על מנת שלא תפלו חס וחלילה…
זהו סיומו של הסיור הקצר. מי שמסתפק בחלק הזה – פשוט חזרו על עקבותיכם.
סיפור מרתק ותצפית נפלאה מ"גבעת העץ"
מי שממשיל בטיול יעבור את מערכת הקברים לצד המרוחק (הדרום מערבי), ויעלה על שביל ברור ונוח בכיוון כללי דרום-מערב. תוכלו לראות סימון שבילים מאולתר של שלושה קוים ורודים מישהו טרח וסימן לאורך השביל. יש לצעוד על השביל כ-1.2 ק"מ. לאחר בערך 400 מ' תוכלו לראות גל אבנים מעוצב ומרשים בצידו הימני של במסלול. השביל אופקי, כמעט ללא עליות או ירידות והוא קל. לאורך רוב השביל תראו משמאלכם גדר רשת. לאחר כ-1200 מ' תגיעו לרחבה גדולה (מזכירה "קרחת יער". ראו בתמונה למעלה) כאשר מולכם גבעה קטנה עם עץ בראשה. זאת היא "גבעת העץ" שהסיפור שלה קשור לקרבות שנערכו כאן במלחמת העצמאות בשנת 1948.
עלו על הגבעה שמולכם. עדיף ללכת בעליה מעט ימינה ולעבור מסביב לעץ החרוב הגדול שנמצא שם. זו דרך קלה יותר. לאחר שתעלו תגיעו ל"מרפסת" רחבה שנמצאת בראש הגבעה. מכאן ייפתח לעינכם נוף נפלא של הגליל המערבי כולו. תצפית ל-360 מעלות סביב סביב. אחת מהתצפיות המרשימות ביותר בגליל המערבי!
סיפורה של "גבעת העץ"
במלחמת העצמאות שימשה גבעה זו את הלוחמים הערביים כעמדה עיקרית כנגד קיבוץ יחיעם. הקיבוץ הוקם רק כשנתיים קודם לכן ובאותה עת החיים היו בעיקר במבצר הצלבני עצמו – חרבת ג'דין שלימים החלה להיקרא מצודת יחיעם. הלוחמים הערבים שלחמו כאן היו ברובם מ"צבא ההצלה של קאוקג'י". מתנדבים מסוריה, לבנון, עירק ועוד כאשר מפקדם הישיר כאן היה אדיב שישכלי שלימים יהפוך להיות נשיא סוריה!. הלחימה כנגד אנשי יחיעם התנהלה מהמקום בו אתם נמצאים כעת. מכאן הומטר ירי מסיבי על אנשי הקיבוץ (שהתבצרו כאמור במצודה) מנשק קל ואף ממרגמות ותותחים. מכאן יצאו ההתקפות על הקיבוץ ב-20.1.1948, ופעם שניהב-4.4.1948. שתי ההתקפות נכשלו המגינים הצליחו לעמוד בפרץ בקושי רב. "גבעת העץ" נקראה כך על ידי אנשי יחיעם בגלל שעץ בולט שעמד בראש הגבעה – אך איננו קיים עוד. אגב, השמועות מספרות שמי שיחפש אולי ימצא במקום עוד תרמילי כדורים מקרבות 48. אני לא הצלחתי למצוא אך אך אתם תצליחו – אשמח מאוד לדעת…
חורבת כאניסה שהיתה כפר ביזנטי גדול ובו כנסיה, התקיימה סביב הגבעה. ניתן לראות עדיין שאריות של אבני גזית ושרידים נוספים מהכפר הביזנטי בחורש סביב הגבעה. הגבעה (485 מ' מעל פני הים) גבוהה ממצודת יחיעם בכ-100 מ' והמרחק ביניהן בקו אווירי הוא בסך הכל כ-1.5 ק"מ.
מעניין לדעת שהואדי שנמצא מדרום לגבעה – הוא חלקו העליון של נחל יחיעם שיתאחד בהמשך עם נחל בית העמק ויזרום עד שפכו בשבי ציון. לעומת זאת הואדי שמצפון לכם הוא נחל אשרת שיצטרף בהמשך לנחל הגעתון ויגיע לנהריה. כלומר אתם על קו-פרשת מים מקומית שמפרידה בין אגני הניקוז של שני הנחלים החשובים.
גבעת העץ היא מקום מושלם לנוח, להנות מהנוף הנהדר, לשתות קפה ולהצטלם – אך גם להיזהר מאוד להיכן הולכים משום שיש סביב הגבעה כמה בורות מים. אז זהירות!
מי שבוחר באפשרות הבינים – ירד עתה בזהירות בחזרה ל"קרחת היער" ויחזור על עקבותיו לעבר מתחם הקבורה ולתחילת המסלול.
סינגל כפר ורדים
אלו שבוחרים באפשרות הטיול השלישית הארוכה והקשה יותר, ירדו מהגבעה, יחזרו ל"קרחת היער" ויצעדו אל המשכו של השביל שממנו באנו, כלומר ימינה לכיוון דרום מערב. מהר מאוד הדרך תתחיל לרדת בירידה מתונה והשביל יתפתל ימינה ושמאלה כאשר מראות נפלאים לכיוון יחיעם ועכו יתגלו לעינכם. לאחר כ-400 מ' מהגבעה תגיעו לפיצול שבילים, ובו יש לפנות ימינה בירידה. משמאלכם תראו גדר בקר. המשיכו למטה ולאחר עוד כ-200 מטר ותגיעו לפיצול שבילים . כאן אתם מתחברים ל"סינגל כפר ורדים" (סינגל הוא שביל אופנים צר לרוכב בודד. תנו לרוכבים זכות קדימה אם יגיעו מולכם!). אם תמשיכו ישר קדימה (כלומר מערבה) בירידה אתם תגיעו ל"סינגל יחיעם" ולקיבוץ יחיעם עצמו, אך אנו פונים כאן ימינה והולכים לאורך הסינגל כ-1.5 ק"מ עד שתגיעו חזרה לנקודת המוצא של הטיול שלנו. השביל בו נלך, ירד תחילה, יפנה ימינה ואחר כך יתחיל במגמת עליה מתונה לכיוון צפון מזרח. בסוף אתם תצאו לדרך כורכר רחבה ונוחה בה עליכם לפנות ימינה לכיוון מזרח ואיתה תגיעו אל נקודת ההתחלה של הטיול.
2 תגובות
הגעתי עד לשיבר ליד כרם הזתים הלכתי 250 מטר ולא מצאתי קברים…
שלום איריס,
הקברים שם… בסוף כרם הזיתים מצד שמאל. תתקשרי אלי טלפונית ואסייע למצוא אותם.