Search
Close this search box.

הכפר הצ'רקסי ריחניה – בריכת חורף, גבינות ומורשת

הכפר ריחניה השליו מאפשר הצצה לחיי העדה הצ'רקסית והוא עוד פינה מקסימה בגליל השווה ביקור

 

מיהם הצ'רקסים?

מוצאם של הצ'רקסים או בני אדיגה, כפי שהם מכנים את עצמם, בצפון מערב הקווקאז בסמוך למזרח הים השחור. הם נחלקים ל-12 שבטים המקיימים קשר ביניהם וחולקים שפה ותרבות ייחודית. הם נודעו כלוחמים אמיצים וההסטוריה שלהם אכן רצופה מלחמות כאשר הארוכה והעקובה מדם ביותר היתה המלחמה מול האימפריה הרוסית ששאפה להשתלט על ארצם.

מלחמה איומה זו נמשכה כמאה שנים והוכרעה בשנת 1864 כאשר הצ'רקסים נטבחו והוגלו ברובם אל מעבר לים השחור אל האימפריה עות'מנית בה נמצאים רוב הצ'רקסים בימינו (כ-5 מיליון) כאשר בקווקאז נותרו פחות ממיליון.

האימפריה הע'ותמנית העבירה חלק מהצ'רקסים אל אזורי הספר שלה בבלקן ובמזרח התיכון בכדי לייצב את שלטונם. באזורנו יש קהילות צ'רקסיות משמעותיות בסוריה ובירדן. בישראל יש מיעטו קטן של כ-5000 איש הנמצא בשני כפרים: כפר כמא בגליל התחתון וריחניה בגליל העליון. לפניהם הוקם יישוב שלישי בסמוך לחדרה אך הוא ניטש בעקבות המלריה.

תרבותם של הצ'רקסים מבוססת על קוד התנהגות, "אדיגה חאבזה", המחייב כבוד ההדדי, אחריות, משמעת ושליטה עצמית. אומץ ונדיבות מוערכים בתרבות הצ'רקסית אך רדיפה אחרי כסף וראוותנות נחשבים בזויים. קבלת אורחים הוא מרכיב מרכזי וחשוב בתרבותם. בעבר היו הצ'רקסים נוצרים אך רובם התאסלמו בהשפעה עות'מנית וכיום רובם מוסלמים סונים, אך לרוב אינם דתיים.

הנשים הצ'רקסיות, שנודעו ביופין, עצמאיות ובעלות מעמד שווה. שידוכים היו פחות מקובלים והזוגות הכירו בעצמם. אירוע "החטיפה" במהלכו החתן היה חוטף את כלתו על סוסו מהכפר שלה תוך התגברות על מגיניה ומוכיח את יכולתו כלוחם אמיץ, היה מקובל בתרבות הצ'רקסית ואף כיום מקיימים אותו, אם כי בצורה טקסית.

השפה הצ'רקסית מסובכת ביותר וקשה מאוד להגיה. בהשפעה הרוסית היא נכתבת באותיות קיריליות ויש בה 64 צירופי אותיות לצורך כתיבת הברות שונות. הילדים הצ'רקסים בארץ לומדים שפות רבות מגיל צעיר ושולטים בצ'רקסית, עברית, ערבית ואף אנגלית.
מאז ראשית הציונות נוצר קשר טוב בין הצ'רקסים ליהודים בארץ ומשנות ה-50 הם משרתים בצה"ל ובכוחות הבטחון באחוזים גבוהים. הצ'רקסים מעורים ומעורבים בחיי המדינה ואפילו קפטן נבחרת ישראל בכדורגל, ביבראס נאתכו, הוא צ'רקסי גאה.

ריחניה – סיור בכפר הצ'רקסי

הכפר ריחניה הוקם בשנת 1878 בברכת השלטון העות'מני. הסיירים הצ'רקסים שנלשחו לאתר מקום ראוי להתיישבנות, לא הכירו היטב את הטבע המקומי החליטו לבחור במקום שנמצא בין שלושה סוגי אדמות (בזלתית, גירנית וקירוטונית) ובמקום בו נמצא מעיין וכך הגיעו למקום היפה בו נמצא הכפר בשולי רמת עלמה ומעל נחל דישון. כיום חיים בו כ-1400 תושבים מהם 1100 צ'רקסים.

איפה כדאי לבקר בכפר הצ'רקסי ריחניה?

גלעין הכפר

בתי הכפר המקוריים הוקמו כמבצר מלבני כאשר בתי המשפחות היו צמודים זה לזה עם קיר משותף על מנת לאפשר הגנה מיטבית. במרכז המלבן רחבה גדולה ובמרכזה מסגד. זה היה מקום המפגש החברתי והמקום בו הוחזקו בלילות העדרים. למרות 144 השנים מאז הקמת הכפר והפיתוח שלו לכל עבר, עדיין ניתן לבקר בשטח הכפר המקורי ולהתרשם מהבתים המקוריים ומהמסגד שצורתו ייחודית ומאוד לא אופיינית למסגדים בארץ.זהו המקום הראשון בו אני ממליץ לכם לסייר לאחר שתחנו את הרכב במרכז הכפר בקרבת מסעדת נלצ'יק.

בריכת החורף

ממליץ להמשיך לצידו המרוחק (הדרום מערבי) של הכפר העתיק ועם הכביש פנו ימינה ורדו עד שתגיעו לבריכת החורף המקסימה. בסמוך לבריכה תבחינו במבנה אבן קטן אליו נבע המעיין של הכפר (עין ריחאן) שהזין בריכת חורף גדולה. הבריכה עברה לאחרונה (בזמן הקורונה) פיתוח נפלא ביוזמת התושבים ובסיוע גורמים רבים בהם הועד המקומי, המועצה האזורית, הרט"ג, אוניברסיטת חיפה ורשות הניקוז כנרת. סביב הבריכה הוקם שביל הליכה, עם ספסלים וגינון נאה. מהמקום נוף מרהיב וניתן להבחין בצמחיה ייחודית ובעופות מים.

גבינות צ'רקסיות

המשיכו עם הכביש צפונה והגיעו לגבינות שאבסו. נשות המשפחה יארחו אתכם במאור פנים יספרו לכם עם העדה, על הנשים בחברה הצ'רקסית ועל הגבינות. תוכלו לטעום ולקנות גבינות נהדרות. (שינה, 050-4268843)

אוכל צ'רקסי ומרכז מורשת

את הסיור השלימו במסעדת נלצ'יק המצוינת המגישה מאכלים צ'רקסים אותנטיים וכן אוכל מזרחי גלילי. האני מדאג'י בעל המקום הקים חדר מורשת מרשים (במקום המוזיאון שנסגר זה מכבר) בו תוכלו ללמוד רבות על הצ'רקסים, תרבותם ומורשתם. לקבוצות האני יוכל לתת הרצאה מצוינת ואף להוביל סיור קצר בכפר. (האני, 050-6591795)

 

ממליץ בחום על הסיור בריחניה. תכירו פינה מקסימה בגליל, תלמדו על עדה מרתקת ותפגשו אנשים נהדרים.

 

הרשמו לאחד הסיורים הקרובים שלנו
לפרטים והרשמה
על המחבר:
Picture of עמרי
עמרי

מורה דרך מוסמך ומומחה לטיולים בגליל. המייסד של Omri-Travel שהפך את התחביב והתשוקה שלו למקצוע... חולה טיולים, סקרן בלתי נלאה וממשיך להתלהב מלטייל ולהדריך.

כללי הזהב לטיול מוצלח:

טיול הוא פעילות נפלאה – מהנה, בריא, מחבר ומלמד אך גם עלול להיות מסוכן. על מנת להגביר את ההנאה ולצמצם אתה הסיכון הינה כמה כללים פשוטים המומלצים לכל טיול:

הכנה מראש: חשוב מאוד לקרוא על מסלול הטיול מראש ולדעת היטב מה צפוי לכם: מה המרחק, רמת הקושי, משך הטיול, נתיב הטיול ומה יש לאורכו ולהתארגן בהתאם!  חשוב מאוד להצטייד במפה (זכרו: שיש מקומות ללא קליטת סלולר ולכן מפת נייר עדיפה). יש לידע מישהו מקורב לגבי תוכניותיכם ואם זה בשמורה את אחד מאנשי הצוות.

מים, אוכל, ביגוד וציוד: תמיד קחו איתכם מים! (לטיול יום 3 ליטר לאדם). אוכל ונישנושים בהתאם למשך הטיול. נעליים סגורות, ביגוד בהתאם לעונה אך רצוי תמיד מומלץ מכנסיים ארוכים וכמובן כובע. מומלץ להצטייד בפנס, אולר ומקלות הליכה וחשוב לקחת איתכם ערכת עזרה ראשונה בסיסית וטלפון נייד טעון ואף מטען חיצוני.

התנהגות בזמן הטיול: קריטי להישאר על השבילים המסומנים ולא "לעשות שטויות" כמו קפיצות ממקומות גבוהים, טיפוס על עצים ועוד. חובה להתנהג בהתאם להוראות על שלטי הכניסה לשמורות.

לעולם אל תשאירו לכלוך, ניירות, בקבוקים וחפצים בשטח. אספו את האשפה שלכם ורצוי גם לנקות לכלוך שמצאתם בשטח ולהשאירו במצב טוב יותר.

במקרה חרום: אם חס וחלילה מישהו נפגע במהלך הטיול הכלל הבסיסי הוא טיפול ראשוני במקום ולהוציא את הנפגע מהשטח בהקדם האפשרי. בהתאם למקרה יש להזעיק גורמים רלוונטיים. מומלץ מאוד להוריד את האפליקציה מדא שלי – שבה יש הנחיות עזרה ראשונה לכל המקרים ואפשרות קלה להזעקת עזרה.

מידע מפורט יותר מומלץ לקרוא באתר של עמותת מדעת

קרא עוד
מוזמנים לטייל איתנו
המאמר עזר לכם? נשמח לקרוא את תגובתכם

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

רוצים את ההטבה?

ממלאים את הפרטים ומקבלים את קופון ההטבה בדוא"ל:

הרשמו לקבלת עדכונים, המלצות והטבות
מבית Omri Travel
פתח צ'אט
1
זקוק לעזרה?
שלום לך!
נשמח לסייע ולחבר אתכם לחוויה מושלמת!!
דילוג לתוכן