Search
Close this search box.

מעיליא – אירופה של הגליל

בימים אלה, כשבועיים לפני הקריסמס – לובש הכפר מעיליא חג: הרחובות מקושטים, תאורה צבעונית בחלונות ובחצרות הבתים, ברחבת הכנסיה מוצב עץ אשוח גדול מימדים שבוהק באורו מידי ערב והתרגשות גדולה בלבבות התושבים.

זה הזמן הטוב ביותר לביקור בכפר המרתק השכן שלנו, ולחוש טעם של חו"ל כאן ליד הבית.

הסיפור של מעיליא

למעיליא עבר עשיר. שרידים של יישוב עתיק מתקופות הברונזה והברזל התגלו בכפר ויש המשערים שזהו מיקום העיר "אשר בעלות" שמוזכרת בספר מלכים א' (שם שמזכיר את מעלות ואף את השם מעיליא), אך עיקר חשיבותה מגיעה מהתקופה הצלבנית. באמצע המאה ה-12 בנה כאן המלך הצלבני בולדווין ה-3 מצודה במטרה לשמור על הדרך מעכו לדמשק ובחסותו שלטה במקום משפחת פיאודלים צרפתית. שמה של המצודה נודע כ"שאטו דה רואה" (מבצר המלך) ועד היום ניתן לראות שרידים מרשימים ממנה. בשנת 1220 הועברה הבעלות לידי ראש המסדר הטבטוני הגרמני והשפה המדוברת בו הפכה מצרפתית לגרמנית. האבירים הטבטונים היו אלה שבנו את המצודה הגדולה במונפורט ולשם העבירו את מוקד שלטונם על אזור הגליל המערבי כולו, אלא ששלטון זה נמשך רק כ-50 שנה עת נוצחו ע"י הממלוכים וירדו מבמת ההסטוריה.

מעיליא "המודרנית" קשורה לשליט הגליל דאהר אל עומר שבאמצע המאה ה-18 העביר את המוסלמים המוסלמים שישבו במקום לכפר השכן תרשיחא והשאיר בכפר נוצרים בלבד, מסורת שנשמרת עד ימינו. הנוצרים פיתחו את הכפר עם הזמן מהמצודה אל הגבעות הסמוכה שבמערבה ובצפונה. עד היום יש בתי אבן עתיקים ויפים בכפר שנבנו במאות ה-18 וה-19. במעיליא חיים כאמור רק נוצרים (ויחד עם פסוטה הם היישובים היחידים הארץ שאוכליסיית נוצרים בלבד), כולם  מהעדה היוונית-קתולית (מלכיתית). בני עדה מיוחדת זו היו משויכים עד המאה ה-18 לעולם הכנסיות האורתודוקסיות המזרחיות אך הועברו להיות תחת חסות האפיפיור הקתולי בעקבות קרע פוליטי. כיום חיים בכפר כ-3200 איש והוא עומד בראש כפרי המיעוטים בארץ מבחינת ההכנסה לנפש.

הביקור והסיור במעיליא נהדר בכל ימות השנה, אך הוא מיוחד עוד יותר בתקופת חג המולד. שיטוט באזור הכנסיה וברחובות במשך היום ובמיוחד בערבי החורף הקרירים יוצר תחושה חזקה של אירופה, אירופה של הגליל…

אזור הכנסיה והמבצר

כל סיור במעיליא צריך להתמקד בראש ובראשונה ברחבת הכנסיה שנמצאת בראש הגבעה המזרחית ובקרבת בנין המועצה. כנסית מרים הקדושה נבנתה באמצא המאה ה-18 על שרידים צלבניים וביזנטיים. המיוחד בה שלמרות היותה חלק מהעולם הקתולי, סגנונה והלכות התפילה בה דומים הרבה יותר לכנסיות האורתודוקסיות. קיר רוחבי (איקונוסתאזיס) עליו מתנוססות איקונות מפריד בין המתפללים לבין המזבח עליו עורך הכומר את הטכסים. גם כאן תראו נערי כנסייה אוחזים ומנפנפים במתקן קטורת המפיץ עשן וריח לכל עבר כפי שרואים בכנסיות האורתודוקסיות. הכנסיה עברה שיפוץ יסודי בשנים האחרונות וקמרונות האבן שלה מרשימים ויוצרים אוירה גלילית מיוחדת. אפשר לתאם ביקור במקום ואף לשמוע הסבר מפי האב נאדים בטלפון 052-4277779.

סביב רחבת הכנסייה יש מספר מקומות מענינים. ראשית השרידים של המצודה הצלבנית. זוהי מצודה צלבנית אופינית מרובעת מסוג מצודות קסטרום, שמגדלי שמירה הוקמו בפינותיה. שניים ממגדלים אלו ניתן לראות בפאה הצפונית, כולל חרכי הירי. בסמוך לשרידים אלו מוקמת בזמן האחרון מסעדה / בית קפה בבית העתיק של משפחת עסאף. עם תחילת עבודות השיפוץ התגלו במקום שרידים צלבניים מרשימים ביותר ובראשם גת משוכללת לייצור יין. שרידים אלו שומרו ויהיו גלויים למי שיבקר במקום שיישא את השם "קסטלו" וצפוי להיפתח לציבור בתוך חודשים אחדים.
ברחבה תוכלו גם לראות פסל, מעשה ידיו של יגאל תומרקין, שהזדהה עם מאבקם של תושבי הכפר בשנת 1979 בזמן מימוש תוכנית המצפים והעבודות לפיתוח מצפה הילה. מומלץ לרדת מהמדרגות מצפון למצודה ומשם לשוטט בסמטאות הסמוכות ולראות את בתי האבן היפים והחצרות המטופחות.

כנסיה ביזנטית במרתף הבית

בשנת 2020 התגלו במרתף בית שרידים של כנסיה ביזנטית בת כ-1500 שנה! הסיפור מרתק וכל הפרטים נמצאים במאמר הייעודי הזה שפירסמתי : https://www.omri-travel.co.il/byzantine-church-miilya/
ל
תיאום ביקור יש לפנות לאיליה עראף ב-054-9924484

מקומות נוספים במעיליא השווים ביקור

  • בית הטבק – ובו פועלת מזקקת ערק ביתית מעולה. באסל 052-4246691
  • יקב ג'וליה – יקב בוטיק משפחתי שהוקם ב-2012. ג'ורג' וענאן עראף 050-3012955 או 054-5656281
  • בית הבד העתיק – בסמוך למצודה ומתאים לילדים בתיאום עם משפ' קסיס: 04-9975328.
  • צוק הנשרים – פאב ומתחם אירועים על מצוק נחל כזיב. לתיאום ופרטים 052-7323415

בכפר מספר רב של מסעדות ובתי קפה ובהם מנצ'ס, קפה-קפה, בית-קפה אל-ריף, מסעדת אל-רביע מסעדת המנגל והשיפוד, מסעדת אל-וואדי ומסעדת אל פיירוז.

הרשמו לאחד הסיורים הקרובים שלנו
לפרטים והרשמה
על המחבר:
Picture of עמרי
עמרי

מורה דרך מוסמך ומומחה לטיולים בגליל. המייסד של Omri-Travel שהפך את התחביב והתשוקה שלו למקצוע... חולה טיולים, סקרן בלתי נלאה וממשיך להתלהב מלטייל ולהדריך.

כללי הזהב לטיול מוצלח:

טיול הוא פעילות נפלאה – מהנה, בריא, מחבר ומלמד אך גם עלול להיות מסוכן. על מנת להגביר את ההנאה ולצמצם אתה הסיכון הינה כמה כללים פשוטים המומלצים לכל טיול:

הכנה מראש: חשוב מאוד לקרוא על מסלול הטיול מראש ולדעת היטב מה צפוי לכם: מה המרחק, רמת הקושי, משך הטיול, נתיב הטיול ומה יש לאורכו ולהתארגן בהתאם!  חשוב מאוד להצטייד במפה (זכרו: שיש מקומות ללא קליטת סלולר ולכן מפת נייר עדיפה). יש לידע מישהו מקורב לגבי תוכניותיכם ואם זה בשמורה את אחד מאנשי הצוות.

מים, אוכל, ביגוד וציוד: תמיד קחו איתכם מים! (לטיול יום 3 ליטר לאדם). אוכל ונישנושים בהתאם למשך הטיול. נעליים סגורות, ביגוד בהתאם לעונה אך רצוי תמיד מומלץ מכנסיים ארוכים וכמובן כובע. מומלץ להצטייד בפנס, אולר ומקלות הליכה וחשוב לקחת איתכם ערכת עזרה ראשונה בסיסית וטלפון נייד טעון ואף מטען חיצוני.

התנהגות בזמן הטיול: קריטי להישאר על השבילים המסומנים ולא "לעשות שטויות" כמו קפיצות ממקומות גבוהים, טיפוס על עצים ועוד. חובה להתנהג בהתאם להוראות על שלטי הכניסה לשמורות.

לעולם אל תשאירו לכלוך, ניירות, בקבוקים וחפצים בשטח. אספו את האשפה שלכם ורצוי גם לנקות לכלוך שמצאתם בשטח ולהשאירו במצב טוב יותר.

במקרה חרום: אם חס וחלילה מישהו נפגע במהלך הטיול הכלל הבסיסי הוא טיפול ראשוני במקום ולהוציא את הנפגע מהשטח בהקדם האפשרי. בהתאם למקרה יש להזעיק גורמים רלוונטיים. מומלץ מאוד להוריד את האפליקציה מדא שלי – שבה יש הנחיות עזרה ראשונה לכל המקרים ואפשרות קלה להזעקת עזרה.

מידע מפורט יותר מומלץ לקרוא באתר של עמותת מדעת

קרא עוד
מוזמנים לטייל איתנו
המאמר עזר לכם? נשמח לקרוא את תגובתכם

2 תגובות

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

רוצים את ההטבה?

ממלאים את הפרטים ומקבלים את קופון ההטבה בדוא"ל:

הרשמו לקבלת עדכונים, המלצות והטבות
מבית Omri Travel
פתח צ'אט
1
זקוק לעזרה?
שלום לך!
נשמח לסייע ולחבר אתכם לחוויה מושלמת!!
דילוג לתוכן