Search
Close this search box.

ממצודת ביריה למצודת צפת

סיור בעקבות שלושה סיפורים מעוררי השראה: מפעל ההתישבות הפרטי של שרה לוי, העלייה לביריה וכיבוש צפת

הסיור עוסק בהתישבות בהר כנען החל משנות העשרים של המאה ה-20 ובכיבוש צפת ביוני 1948 בידי הגדוד השלישי של הפלמ"ח.

סיפור ההתישבות בהר כנען קשור בסיפורה האישי המרתק של שרה לוי – יהודיה אוסטלית עשירה שבעקבות טרגדיה אישית עלתה ארצה, בחרה בהר כנען שליד צפת והפכה את חזון ההתישבות בו לחלום חייה, חלום, אותו הגשימה בצורה מלאה לאחר שנים ארוכות של מאבקים וכושר התמדה יוצא דופן. במלון שהקימה (כיום "כנען ספא") ישבו אנשי הפלמ"ח שממנו יצאו לכיבוש צפת. שרה לוי קבורה בגן יפה בשטח המלון.

המאבק על קיום הישוב במצודת ביריה כנגד הבריטים הוא מהסיפורים הידועים והחשובים בסיפורי העליה לקרקע בימי המנדט. הבריטים ניסו פרק את הישוב הזעיר שהוקם שם – אך נכנעו לבסוף לעקשנותם של המתישבים באירוע מכונן שנודע בשם "העלייה לביריה" בי"א באדר 1946 . ההצלחה בביריה הפכה לסמל חשוב של המאבק בבריטים לאחר מלחמת העולם.

 

כיבוש צפת באפריל-מאי 1948 היוה נקודת מפנה חשובה בחזית הצפונית במלחמת השחרור ופתח את הדרך לשחרור הגליל כולו. סיפור הנצחון בצפת ובמיוחד הגעת מחלקת פלמ"חניקים עם שחר בשבת ה-17 באפריל אל הרובע היהודי הנצור הם מהסיפורים המרגשים ומעוררי-ההשראה ביותר במלחמה כולה.

הנגיעה האישית:

  1. אימי – חסידה (מרמלשטיין) אבידר היתה מלוחמות הגדוד השלישי בהר כנען ומפיה שמעתי רבות על חודשי החורף הארוכים בהם "בילתה" על ההר לקראת כיבוש העיר.
  2. העלייה לביריה נוהלה במידה רבה ע"י האלוף יוסף אבידר – שהוא דודו של אבי
  3. לוחמים רבים שהשתתפו בכיבוש צפת ובהם אלעד פלד, אבינועם חדש ואחרים הינם חברים קרובים של הורים ואני מיודד ובקשר איתם.

פרטים על הסיור

משך הסיור: כשעתיים

מקום מפגש: במצודת ביריה, בתצפית לרגלי המגדל

הערות: הסיור מחייב רכבים פרטיים לנסיעה בין שלושת האתרים

לקבלת פרטים והרשמה פנו דרך טופס "צור קשר" בעמוד זה

הרשמו לאחד הסיורים הקרובים שלנו
לפרטים והרשמה
על המחבר:
Picture of עמרי
עמרי

מורה דרך מוסמך ומומחה לטיולים בגליל. המייסד של Omri-Travel שהפך את התחביב והתשוקה שלו למקצוע... חולה טיולים, סקרן בלתי נלאה וממשיך להתלהב מלטייל ולהדריך.

כללי הזהב לטיול מוצלח:

טיול הוא פעילות נפלאה – מהנה, בריא, מחבר ומלמד אך גם עלול להיות מסוכן. על מנת להגביר את ההנאה ולצמצם אתה הסיכון הינה כמה כללים פשוטים המומלצים לכל טיול:

הכנה מראש: חשוב מאוד לקרוא על מסלול הטיול מראש ולדעת היטב מה צפוי לכם: מה המרחק, רמת הקושי, משך הטיול, נתיב הטיול ומה יש לאורכו ולהתארגן בהתאם!  חשוב מאוד להצטייד במפה (זכרו: שיש מקומות ללא קליטת סלולר ולכן מפת נייר עדיפה). יש לידע מישהו מקורב לגבי תוכניותיכם ואם זה בשמורה את אחד מאנשי הצוות.

מים, אוכל, ביגוד וציוד: תמיד קחו איתכם מים! (לטיול יום 3 ליטר לאדם). אוכל ונישנושים בהתאם למשך הטיול. נעליים סגורות, ביגוד בהתאם לעונה אך רצוי תמיד מומלץ מכנסיים ארוכים וכמובן כובע. מומלץ להצטייד בפנס, אולר ומקלות הליכה וחשוב לקחת איתכם ערכת עזרה ראשונה בסיסית וטלפון נייד טעון ואף מטען חיצוני.

התנהגות בזמן הטיול: קריטי להישאר על השבילים המסומנים ולא "לעשות שטויות" כמו קפיצות ממקומות גבוהים, טיפוס על עצים ועוד. חובה להתנהג בהתאם להוראות על שלטי הכניסה לשמורות.

לעולם אל תשאירו לכלוך, ניירות, בקבוקים וחפצים בשטח. אספו את האשפה שלכם ורצוי גם לנקות לכלוך שמצאתם בשטח ולהשאירו במצב טוב יותר.

במקרה חרום: אם חס וחלילה מישהו נפגע במהלך הטיול הכלל הבסיסי הוא טיפול ראשוני במקום ולהוציא את הנפגע מהשטח בהקדם האפשרי. בהתאם למקרה יש להזעיק גורמים רלוונטיים. מומלץ מאוד להוריד את האפליקציה מדא שלי – שבה יש הנחיות עזרה ראשונה לכל המקרים ואפשרות קלה להזעקת עזרה.

מידע מפורט יותר מומלץ לקרוא באתר של עמותת מדעת

קרא עוד
מוזמנים לטייל איתנו
המאמר עזר לכם? נשמח לקרוא את תגובתכם

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

רוצים את ההטבה?

ממלאים את הפרטים ומקבלים את קופון ההטבה בדוא"ל:

הרשמו לקבלת עדכונים, המלצות והטבות
מבית Omri Travel
פתח צ'אט
1
זקוק לעזרה?
שלום לך!
נשמח לסייע ולחבר אתכם לחוויה מושלמת!!
דילוג לתוכן