חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

חורבת עירב – על הגג של הגליל כבר הייתם?

הנוף עוצר הנשימה שמתגלה מחורבת עירב שאותו לא תוכלו לשכוח, גם אם תרצו, פרוס עד קו האופק לכל עבר. אך לא רק הנוף אלא גם סיפורו של המקום, יוצא דופן. מכאן אני ממליץ על שלושה מסלולי הליכה ברמות קושי שונות. טיול אביב מושלם!

23415280 10155159759337914 7110326639923693369 o 2

הסיפור של חורבת עירב

ישנם הרבה מקומות לטייל בצפון, אך רק מקומות ספורים בגליל מאפשרים לנו לעמוד בנקודה אחת, להסתובב סביב סביב ולתת לעין לספוג נופים מרהיבים מכל עבר – 360 מעלות סביבנו. חורבת עירב הוא אחד מהם ובעיני היפה מכולם!
גובהה רק 490 מ' מעל פני הים, אך היא גבוהה מאוד מסביבתה ומקנה תחושה שאנו נמצאים על גג הגליל…

סיפורו של המקום מתחיל בשלמה המלך. כאשר בנה החכם באדם את בית המקדש הוא נעזר בחירם מלך צור ובצידונים הרי הם ה"פיניקים" בלשונם של בני יוון, אשר סייע בארזי הלבנון, בסתתים ובעלי מקצוע נוספים. משנדרש שלמה לשלם בעבור השרות הוא התקשה לגייס מספיק מזומנים… ושילם בהעברת עשרים כפרים לחזקתו של מלך צור – אלו כפרי "ארץ כבול" (מלאכים א', ט, י-י"ד). מאז ועד הגעת היקים מקימי נהריה – הגליל המערבי היה ארץ נוכרים – ממש חו"ל!

קו הגבול בין החלק הנוכרי בו לא מקיימים מצוות התלויות בארץ (כגון שמיטה ומעשרות) לבין החלק היהודי, מוגדר בברייתת התחומין שמופיעה גם בתלמוד הירושלמי בדמות רשימה של "העיירות האסורות": "אילו עיירות אסורות בתחום צור שצת ובצת ופי מצובה עלייתה וחנותה תחתייה ובית כריא וראש מנא ואמון ומזי…" (ירושלמי דמאי ב' א').

ההגיון הגיאוגרפי ברשימה הביא את הארכיאולוג צבי אילן שחפר במקום להניח שחורבת עירב היא ראש מנא – או ראש מייא כפי שמופיע במקורות אחרים. הוא קיווה לגלות במקום בית כנסת או סימנים יהודיים שיאוששו את הסברה. אלא שהסקר שנערך במקום לא הצליח לגייר את האתר… נהפוכו – 2 כנסיות נתגלו ואף שפע של נרות שמן ביזנטיים וצלבנים שהעידו שהמקום היה ככל הנראה "מקום קדוש" בעיני הנוצרים שחיו כאן מהמאה ה-4 ועד ה-13 לספירה.

אז את "העיר האסורה" ראש מייא – לא מצאנו כאן, אבל מקום בו חיו ברציפות מתקופת ההתנחלות ועד ימי הביניים (למעלה מאלפיים שנה) מצאנו גם מצאנו. שפע של ממצאים פזורים במקום המעידים על עושר החיים בו ובהם: אבנים מסותתות ושרידי מבנים, בורות מים, עמודי כנסיות, מערות, "בתולות" של בתי בד ועוד. כל אלא מחייבים אותנו גם במשנה זהירות על מנת שלא ליפול לאחד הברות העתיקים שבשטח…

אבל הכי חשוב: שבו בשקט אל מול הנוף. קחו אויר מלוא הריאות, הקשיבו לשקט, הרגעו והתמכרו לנוף המשגע…

הטיול מחורבת עירב

Screenshot 274
מפת מסלול מחורבת עירב

איך מגיעים?

נוסעים בכביש 8993 העולה למערת קשת וממשיכים עד שעוברים את הבית הראשון של הכפר ערב אל עראמשה. ממשיכים עוד כמאה מטר ופונים ימינה בכביש שרות קצר (סימון שבילים שחור) וחונים ליש מעבר הפרות. מכאן עולים במשך כ-15 דקות לאורך שביל המסומן בשחור לעבר פסגת הגבעה. עץ אלון בודד מסמן לנו את יעדנו. הדרך לא קשה, אלא שהשביל לא תמיד מאוד ברור וכן לאורכו "הפתעות" שהשאירו לנו הפרות שרועות בשטח וגם לא מעט קוצים. לכן לכו לאט ובזהירות. הנוף שיתגלה בפסגה – יאפיל על כל קושי!

כשאתם עולים שימו לב ליער עצי הלבנה הרפואי (פורחים בלבן משגע מאפריל עד יוני) ששרד את ברוא החורש הים תיכוני שהיה כאן מטעמים של רעילותו וקדושתו למוסלמים.

איך ממשיכים?

שלושה מסלולים טיול אפשריים מכאן:

1. מסלול מעגלי קצר לפסגת חורבת עירב וחזרה

במקרה זה רדו חזרה כלעומת שבאתם אל הרכבים שיחכו לכם בסבלנות למטה. זה ישלים סיור שרמת הקושי שלו קלה-בינונית ושיארך כשעה.

2. מסלול לאורך נחל שרך לחורבת דנעילה:

(מסלול חד כיווני המחייב השארת רכבים בתחילת וסוף המסלול)
במקרה זה אתם צריכים לרדת לאורך השביל המסומן בשחור עד שתגיעו למפגש הנחלים: נחל בצת עם נחל שרך שזהו המקום המושלם להפסקת קפה קצרה…. הירידה איננה קלה ורמת הקושי שלה בינונית עד קשה. הקפידו לוודא שאתם עוקבים לאחר סימוני השבילים על מנת שלא תלכו לאיבוד. הדרך מקסימה ותזמן לכן שפע פינות חמד בדרך.
כשתגיעו למפגש הנחלים – שתי חלופות לרשותכם. ללכת שמאלה לאורך נחל שרך (זוהי אפשרות 2), או ימינה לאורך נחל בצת (אפשרות 3).
אם בחרתם בנחל שרך מחכה לכם עליה מתונה עד בינונית של כשעה (כ-1.5 ק"מ) כולה בתוך החורש הים תיכוני המפותח והמקסים שבמקום כשחופת הענפים תגונן עליכם מהשמש. דקות ספורות לאחר מפגש הנחלים תגיעו למערת שרך.

מערת שרך הינה מערת נטיפים יפהפייה שאורכה כ-180 מטר! ובה חיים עטלפים. במערה שלושה מסלולים אפשריים: שניים קצרים וקלים ואחד ארוך ואתגרי. בתוך המערה השבילים מסומנים בשלושה צבעים בעזרת מחזירי אור: לבן מציין את הדרך פנימה, כתום מציין את הדרך החוצה ואדום מורה שאין כניסה. בתוך המערה ישנם שלושה מסלולים: מסלול טבעתי קצר של 5-10 דקות בתוך חדרון קטן וצר באורך 7-8 מטרים מוביל לחדר עם נטיפים יפים וזקיף מרשים. מסלול קצר נוסף שמוביל אל פתח היציאה התחתון – כאשר מגיעים לחלל הראשון (כמה מטרים לאחר הכניסה למערה), יש לפנות לפתח הנמצא מימין למטה וללכת איתו עד האור. מסלול ארוך יותר, כחצי שעה, יכלול גם טיפוס על מדרגה גבוהה יותר וזחילה עד הפתח העליו, הנמצא כ-15 מטר למעלה מאפיק הנחל. לגבי הכניסה למערה זכרו:

  • הכניסה למערה אסורה לחלוטין בין נובמבר לאפריל (כולל) – בגלל תנומת החורף של העטלפים החיים במערה.
  • יש להצטייד פנסים ולקחת בחשבון שהבגדים יתלכלכו…
  • את המסלול הארוך, שהוא קשה ומסוכן יש לעשות רק עם מישהו שמכיר היטב את המקום.

סיום המסלול בחורבת דנעילה – יישוב ביזנטי שהיער "כבש" ושהקק"ל חידשו, סימנו ויצרו שביל קצר ויפה. בין מבני הכפר בית בד מרשים. באביב פריחה רבה וריחנית כולל של טורמוסים. במקום שולחנות לפיקניק וחניה נוחה לרכב. זהו סיום המסלול.

3. מסלול לאורך נחל בצת

(מסלול חד כיווני המחייב השארת רכבים בתחילת וסוף המסלול)
במסלול זה נרד אל מפגש הנחלים כמו באופציה השניה, אלא שהפעם נפנה ימינה במורד נחל בצת לאורך הסימון הכחול. במהרה נגיע לעינות כרכרה ("עינות המיית היונים") מהם שפעו בעבר מים אל תוך הנחל. בימינו כתוצאה משאיבת יתר המעיין יבש רוב עונות השנה ורק בחורף נובעים ממנו מעט מים. כתוצאה ממאבק, מזרימה מקורות מעט מים בצינור אל הנחל אשר זורמים בו מהלך לא ארוך במיוחד. האפיק יפה, מוצל ובולטים בו עצי דולב ענקיים. ניתן לסיים בעליה לקיבוץ איילון (כ-2.5 ק"מ ממפגש הנחלים) או להמשיך בירידה עד לכביש ליד יערה (כ-4 ק"מ נוספים).

הערה: לבוחרים בחלופות 2 ו-3: יש להצטייד במפת סימון שבילים (מס' 2), בכובע, מים, אוכל וביגוד להליכה משום שאלו טיולים של 4 עד 6 שעות.

קרא עוד: טיול ג'יפים, עכו העתיקה, המירוץ למיליון פעילות גיבוש

הרשמו לאחד הסיורים הקרובים שלנו
לפרטים והרשמה
על המחבר:
עמרי
עמרי

מורה דרך מוסמך ומומחה לטיולים בגליל. המייסד של Omri-Travel שהפך את התחביב והתשוקה שלו למקצוע... חולה טיולים, סקרן בלתי נלאה וממשיך להתלהב מלטייל ולהדריך.

כללי הזהב לטיול מוצלח:

טיול הוא פעילות נפלאה – מהנה, בריא, מחבר ומלמד אך גם עלול להיות מסוכן. על מנת להגביר את ההנאה ולצמצם אתה הסיכון הינה כמה כללים פשוטים המומלצים לכל טיול:

הכנה מראש: חשוב מאוד לקרוא על מסלול הטיול מראש ולדעת היטב מה צפוי לכם: מה המרחק, רמת הקושי, משך הטיול, נתיב הטיול ומה יש לאורכו ולהתארגן בהתאם!  חשוב מאוד להצטייד במפה (זכרו: שיש מקומות ללא קליטת סלולר ולכן מפת נייר עדיפה). יש לידע מישהו מקורב לגבי תוכניותיכם ואם זה בשמורה את אחד מאנשי הצוות.

מים, אוכל, ביגוד וציוד: תמיד קחו איתכם מים! (לטיול יום 3 ליטר לאדם). אוכל ונישנושים בהתאם למשך הטיול. נעליים סגורות, ביגוד בהתאם לעונה אך רצוי תמיד מומלץ מכנסיים ארוכים וכמובן כובע. מומלץ להצטייד בפנס, אולר ומקלות הליכה וחשוב לקחת איתכם ערכת עזרה ראשונה בסיסית וטלפון נייד טעון ואף מטען חיצוני.

התנהגות בזמן הטיול: קריטי להישאר על השבילים המסומנים ולא "לעשות שטויות" כמו קפיצות ממקומות גבוהים, טיפוס על עצים ועוד. חובה להתנהג בהתאם להוראות על שלטי הכניסה לשמורות.

לעולם אל תשאירו לכלוך, ניירות, בקבוקים וחפצים בשטח. אספו את האשפה שלכם ורצוי גם לנקות לכלוך שמצאתם בשטח ולהשאירו במצב טוב יותר.

במקרה חרום: אם חס וחלילה מישהו נפגע במהלך הטיול הכלל הבסיסי הוא טיפול ראשוני במקום ולהוציא את הנפגע מהשטח בהקדם האפשרי. בהתאם למקרה יש להזעיק גורמים רלוונטיים. מומלץ מאוד להוריד את האפליקציה מדא שלי – שבה יש הנחיות עזרה ראשונה לכל המקרים ואפשרות קלה להזעקת עזרה.

מידע מפורט יותר מומלץ לקרוא באתר של עמותת מדעת

קרא עוד
מוזמנים לטייל איתנו
המאמר עזר לכם? נשמח לקרוא את תגובתכם

רוצים את ההטבה?

ממלאים את הפרטים ומקבלים את קופון ההטבה בדוא"ל:

הרשמו לקבלת עדכונים, המלצות והטבות
מבית Omri Travel
פתח צ'אט
1
זקוק לעזרה?
שלום לך!
נשמח לסייע ולחבר אתכם לחוויה מושלמת!!
דילוג לתוכן