סיור בעקבות שלושה סיפורים מעוררי השראה: מפעל ההתישבות הפרטי של שרה לוי, העלייה לביריה וכיבוש צפת
הסיור עוסק בהתישבות בהר כנען החל משנות העשרים של המאה ה-20 ובכיבוש צפת ביוני 1948 בידי הגדוד השלישי של הפלמ"ח.
סיפור ההתישבות בהר כנען קשור בסיפורה האישי המרתק של שרה לוי – יהודיה אוסטלית עשירה שבעקבות טרגדיה אישית עלתה ארצה, בחרה בהר כנען שליד צפת והפכה את חזון ההתישבות בו לחלום חייה, חלום, אותו הגשימה בצורה מלאה לאחר שנים ארוכות של מאבקים וכושר התמדה יוצא דופן. במלון שהקימה (כיום "כנען ספא") ישבו אנשי הפלמ"ח שממנו יצאו לכיבוש צפת. שרה לוי קבורה בגן יפה בשטח המלון.
המאבק על קיום הישוב במצודת ביריה כנגד הבריטים הוא מהסיפורים הידועים והחשובים בסיפורי העליה לקרקע בימי המנדט. הבריטים ניסו פרק את הישוב הזעיר שהוקם שם – אך נכנעו לבסוף לעקשנותם של המתישבים באירוע מכונן שנודע בשם "העלייה לביריה" בי"א באדר 1946 . ההצלחה בביריה הפכה לסמל חשוב של המאבק בבריטים לאחר מלחמת העולם.
כיבוש צפת באפריל-מאי 1948 היוה נקודת מפנה חשובה בחזית הצפונית במלחמת השחרור ופתח את הדרך לשחרור הגליל כולו. סיפור הנצחון בצפת ובמיוחד הגעת מחלקת פלמ"חניקים עם שחר בשבת ה-17 באפריל אל הרובע היהודי הנצור הם מהסיפורים המרגשים ומעוררי-ההשראה ביותר במלחמה כולה.
הנגיעה האישית:
- אימי – חסידה (מרמלשטיין) אבידר היתה מלוחמות הגדוד השלישי בהר כנען ומפיה שמעתי רבות על חודשי החורף הארוכים בהם "בילתה" על ההר לקראת כיבוש העיר.
- העלייה לביריה נוהלה במידה רבה ע"י האלוף יוסף אבידר – שהוא דודו של אבי
- לוחמים רבים שהשתתפו בכיבוש צפת ובהם אלעד פלד, אבינועם חדש ואחרים הינם חברים קרובים של הורים ואני מיודד ובקשר איתם.
פרטים על הסיור
משך הסיור: כשעתיים
מקום מפגש: במצודת ביריה, בתצפית לרגלי המגדל
הערות: הסיור מחייב רכבים פרטיים לנסיעה בין שלושת האתרים