Search
Close this search box.

הטנק הסורי בנחל הבניאס

המלצה על טיול נפלא בנחל הבניאס הכולל אפשרות לשיכשוך…
וגם תשובה לשאלה – מה עושה טנק סורי בבניאס?

סיפורו של הטנק הסורי בבניאס

נתחיל בסיפור הסטורי מרתק: טנק של צבא סוריה מסוג T-34 נמצא גדת נחל הבניאס מיוני 1967 כשהוא "שוכב" על גבו וחושף סיפור הסטורי מרתק שפרטיו התעמעמו לאורך יובל השנים מאז נפל לשם הטנק. סיפורו הטנק הסורי בבניאס קשור לקרב על קיבוץ דן במלחמת ששת הימים ביוני 1967. סיפור שההסטוריוגרפיה הרשמית עושה לו עוול. הרי הוא לפניכם:

מלחמת ששת הימים נפתחה ב-5 ביוני 1967 התקפה של חיל האויר הישראלי על שדות התעופה במצריים כמכת מנע לפני מתקפה מצרית. הירדנים הצטרפו למלחמה באותו היום בהרעשה ארטילרית על ירושלים (למרות שהוזהרו שלא לעשות זאת). התוצאה מבחינתם היתה אובדן השליטה הירדנית בירושלים ובגדה המערבית כולה.
הסורים התמהמהו והצטרפו למלחמה רק למחרת. הם פתחו בהתקפה מוגבלת הכמה נקודות לאורך גבול רמת הגולן. ישראל היתה נחושה שלא לפתוח חזית שלישית – החליטה רק להגן על עצמה בחזית הצפונית והדפה את ההתקפות. כיבוש רמת הגולן, שבכלל לא היה בתוכניות בתחילת המלחמה, התממש רק ב9-10 ביוני, ביומיים האחרונים של המלחמה, בעיקר בעקבות לחץ על מקבלי ההחלטות של ראשי הישובים שסבלו שנים רבות מהפגזות הסורים.

הסיפור שלנו – סיפורו של "הטנק הסורי" – נוגע בהתקפה על קיבוץ דן ב-6 ביוני. הסורים פתחו ביום זה בהרעשה ארטילרית לאורך החזית מתל קציר ועד תל דן. מול קיבוץ דן הם תקפו עם כ-100 חיילים שגובו ב-6 טנקי טי-34 מתוצרת בריה"מ. צה"ל היה ערוך להגנה בעיקר באזור מוצבי תל דן אל מול הכפר נוחיילה שמצפונו. טנקים ישראלים ישנים מסוג שרמן שהיו מתוכננים להגן על קיבוץ דן התמקמו לבסוף רק מדרום לקיבוץ וכך שהגנת היישוב בפועל נעשתה ע"י כמה עשרות חברי קיבוץ בלבד. חלקם היו אנשי מילואים מהחטיבה והמרחבית וחלקים האחר היו ותיקי הקיבוץ (בהם "אנשי תש"ח") שמיהרו וחשו להגנת המשק בהתנדבות. לרשותם של המגינים היה נשק קל ומיושן כמו שני מקלעים בינוניים ומספר מרגמות אך לרשותם עמדו גם גם הרבה ניסיון קרבי, קור רוח ומוטיבציה גבוהה. המגינים נתנו לחיילים הסורים להתקרב לגדרות הקיבוץ ואז פתחו במכת אש חזקה כאשר מפעילי המרגמות שהיו מיומנים ומקצועיים הצליחו להטיל למעלה מ-300 פגזים בתוך כרבע שעה (!!) ופגעו באויב בדיוק רב. המגינים הציתו גם את השדות ובכך הצליחו לשבור את ההתקפה שהתפוררה והחיילים הסורים מיהרו לסגת.
שלושה מתוך ששת הטנקים הסורים שהשתתפו בהתקפה היו סטטיים באזור הכפר בניאס (כיום בשטח שמורת הטבע) ושימשו כקני ארטילריה. טנק רביעי חמק גם הוא ונסע לשם. הטנק החמישי הותקף במקלעי מגיני הקיבוץ, נפל לתעלה ברמת הבניאס ונשרף. לימים יגרר טנק זה ויוצב ליד מוזיאון בית אוסישקין בשטח הקיבוץ – שם הוא נמצא עד היום.
והטנק השישי?
טנק זה "נעלם" ונמצא רק כעבור כמה ימים כשהוא מוטל על גבו באפיק נחל הבניאס – כ-70 מטר מתחת למקום בו נפל לתוך הקניון.
טנק זה הוא ה"הטנק הסורי" שתוכלו לראות בטיולכם בנחל הנפלא.

אגב, בטנק T-34 היו חמישה אנשי צוות כאשר יש בתחתיתו פתח מילוט – פתח אשר נותר כלפי מעלה כאשר הטנק נפל. ככל שהבנתי שלושה מאנשי הצוות נחלצו בעצמם ושניים נהרגו והוצאו מהטנק ע"י חבריהם.

חלק גדול מהפרטים שתיארתי כאן לקוחים מכתבת תחקיר מקיפה מהבלוג "נעמוש" שכתב העיתונאי שלמה מן. בתחקיר מידע מלא ומפורט מאוד על הקרב ועל מלחמת הגרסאות לגביו.
מוזמנים לקרוא את התחקיר כאן >>>

הטיול בבניאס אל הטנק הסורי

הבניאס, ששמו העברי – נחל חרמון, הוא אחד מארבעת מקורות הירדן יחד עם נחל הדן, החצבני (נחל שניר) ונחל עיון. הבניאס מפיק כרבע ממימי הירדן, נובע ממספר מעיינות איתנים הנמצאים במתחם המעיינות של שמורת הטבע נחל חרמון. מקור המים בשלגי החרמון שחילחלו בסלעי ההר.

הטיול שאני ממליץ עליו הוא טיול חד כיווני (מחייב שתי מכוניות או הקפצה) שמתחיל במעיינות הנחל, עובר לכל אורך שמורת הטבע נחל חרמון (כולל מתחם "הגשר התלוי") וממשיך במורד הנחל מחוץ לשטח השמורה הסגורה עד למושב שאר יישוב.
סה"כ אורך המסלול כ-8.5 ק"מ ברמת קושי קלה עד בינונית. הכניסה לשמורה בתשלום. יש אפשרויות לקיצורים ומסלולים חליפיים למי שמעונין (ראו בהמשך).

תיאור המסלול אל הטנק הסורי בבניאס

מתחילים במתחם המעיינות של שמורת הבניאס. הכניסה בתשלום. יש במקום שירותים, מזנון ומקום לפיקניקים.

בימים עברו נבעו מעיינות הבניאס מתוך מערה גדולה בתוך צוק הסלע. המראה היה מדהים והוא גרם לקדמונים לראות במערה מקום קדוש עם מגע ידו של האלוהים. היוונים ההלניסטים ששלטו בארץ הקימו כאן במאה הראשונה לפני הספירה מקדש חשוב לאל פאן. אל זה לפי המיטולוגיה היוונית היה מגן הרועים. אל שחציו אדם וחצי תיש.
בתקופה הרומית נוספו לצידו עוד מקדשים חשובים שאותם תוכלו לראות בחלק הצפוני של השמורה לאורך המצוק. גם המוסלמים והדרוזים קידשו את המקום ובנו מעט מעל המערה מקום-קדוש לכבודו של אל-חאדר (בו דמותו של אליהו).
שילוט מאיר עיניים ומידעון המחולק בכניסה יבארו לכם בצורה טובה מה אתם רואים.
אגב העיר שהוקמה כאן ע"י הרומאים נקראה פניאס על שמו של האל פאן. עם השנים השם השתבש בפי דוברי הערבית והפך להיות בניאס.

מכאן לכו לאורך "המסלול הארוך" המסומן בסימון שבילים כחול. אתם תעברו עד מהרה מתחת ל"גשר הרומי" בן כ-2000 שנה שעדיין משמש את הכביש המודרני! מעט במהשךטחנת קמח מרשימה שלעיתים עדיין מופעלת להדגמה למטיילים. השביל הכחול יעלה מעט, יצא מהצל יעבור ליד עוד מספר טחנות קמח. בחלק זה תתאפשר לכם תצפית נאה אל החרמון. לבסוף ירד השביל הכחול אל תוך קניון הנחל ולעבר מפל הבניאס הידוע.
המפל מרשים מאוד ומחייב תמונות סלפי נמרצות…WhatsApp Image 2021 11 02 at 17.59.22
כאן תיכנסו לחלקו היפה ביותר של הנחל שמרגיש כמו יער מהאגדות. זרימת מים איתנה, מפלונים ובריכות, צמחית נחלים עבותה (שתטיל עליכם צל נהדר) בה מככב הדולב המזרחי עצום המימדים.

מהמפל המשיכו במורד הנחל בשביל הכחול שעד מהרה יתחלף בסימון שבילים אדום, איתו תגיעו עד ל"גשר התלוי" המפורסם. למרות שאורכו "רק" 80 מ' הוא בהחלט אתר נהדר ומרגש שיאפשר לכם לצעוד ממש בתוך הקניון ולראות את הנחל מזוית שונה ומקסימה כאשר הנחל שוצף וגועש הרחק מתחתיכם לרגליכם. מקסים.

מקצהו הדרומי של הגשר התלוי התחברו לשביל "השחור" ואיתו המשיכו עד שתצאו משטח השמורה הסגורה. השביל מכאן ירד ויעלה – יכניס אתכם אל האפיק המוצל ומידי פעם יקח אתכם מעליו באזורים פתוחים לשמש. עד מהרה תגיעו לשלט "הטנק הסורי". מכאן תרדו בגרם מדרגות עץ ארוך. לאחר שתהנו ותצטלמו ליד הטנק שאת סיפורו אתם כבר מכירים עלו בחזרה במדרגות והמשיכו עם השביל במורד הנחל. המשך ההליכה תוביל אתכם לכמה פינות חמד ("זולות") נפלאות ומוצלות שיאפשרו מנוחה ואף שיכשוך (בזהירות!!).

השביל השחור מתחלף פעמיים עם שביל אדום שהולך קרוב יותר לאפיק ועליכם להמשיך איתו. בסופו של דבר, תגיעו אל תוך שטח מושב שאר יישוב. מומלץ לסיים בקמפינג שאר-ישוב שם יש מזנון וגם חנית רכב מסודרת.

אפשרויות טיול נוספות בנחל הבניאס

מי שמעונין בטיול קל ומעגלי מומלץ שיתמקד בשטח השמורה בלבד.
אפשר להיכנס למתחם המעיינות ולעשות שם טיול מעגלי קל שיכלול את המעיינות, מתחם המקדשים, הגשר הרומי, וטחנת הקמח.
אופציה טובה אחרת למי שרוצה להתמקד בטבע היא טיול מעגלי בשמורה במתחם הגשר התלוי (הכניסה מקיבוץ שניר). במקרה זה רדו אל מפל הבניאס, המשיכו לגשר התלוי ועלו חזרה לחניה.
אפשרויות נוספות – שלישית ורביעית – הן למי שלא רוצה להיכנס בכלל לשטח השמורה. אפשר ללכת מקיבוץ שניר (להחנות ליד הכניסה לבית העלמין) עד לשאר ישוב מה שיאפשר מקומות נהדרים לשכשוך. מי שמעונין בטיול החד הכיווני הזה ימשיך אחרי הביקור ב"טנק הסורי" עד לקמפינג בשאר ישוב לאורך כ-5.5 ק"מ מקסימים.
מי שמתעניינים ב"טנק הסורי" בלבד – יכולים לרדת אליו ולחזור לרכב ליד בית העלמין של שניר.

הרשמו לאחד הסיורים הקרובים שלנו
לפרטים והרשמה
על המחבר:
Picture of עמרי
עמרי

מורה דרך מוסמך ומומחה לטיולים בגליל. המייסד של Omri-Travel שהפך את התחביב והתשוקה שלו למקצוע... חולה טיולים, סקרן בלתי נלאה וממשיך להתלהב מלטייל ולהדריך.

כללי הזהב לטיול מוצלח:

טיול הוא פעילות נפלאה – מהנה, בריא, מחבר ומלמד אך גם עלול להיות מסוכן. על מנת להגביר את ההנאה ולצמצם אתה הסיכון הינה כמה כללים פשוטים המומלצים לכל טיול:

הכנה מראש: חשוב מאוד לקרוא על מסלול הטיול מראש ולדעת היטב מה צפוי לכם: מה המרחק, רמת הקושי, משך הטיול, נתיב הטיול ומה יש לאורכו ולהתארגן בהתאם!  חשוב מאוד להצטייד במפה (זכרו: שיש מקומות ללא קליטת סלולר ולכן מפת נייר עדיפה). יש לידע מישהו מקורב לגבי תוכניותיכם ואם זה בשמורה את אחד מאנשי הצוות.

מים, אוכל, ביגוד וציוד: תמיד קחו איתכם מים! (לטיול יום 3 ליטר לאדם). אוכל ונישנושים בהתאם למשך הטיול. נעליים סגורות, ביגוד בהתאם לעונה אך רצוי תמיד מומלץ מכנסיים ארוכים וכמובן כובע. מומלץ להצטייד בפנס, אולר ומקלות הליכה וחשוב לקחת איתכם ערכת עזרה ראשונה בסיסית וטלפון נייד טעון ואף מטען חיצוני.

התנהגות בזמן הטיול: קריטי להישאר על השבילים המסומנים ולא "לעשות שטויות" כמו קפיצות ממקומות גבוהים, טיפוס על עצים ועוד. חובה להתנהג בהתאם להוראות על שלטי הכניסה לשמורות.

לעולם אל תשאירו לכלוך, ניירות, בקבוקים וחפצים בשטח. אספו את האשפה שלכם ורצוי גם לנקות לכלוך שמצאתם בשטח ולהשאירו במצב טוב יותר.

במקרה חרום: אם חס וחלילה מישהו נפגע במהלך הטיול הכלל הבסיסי הוא טיפול ראשוני במקום ולהוציא את הנפגע מהשטח בהקדם האפשרי. בהתאם למקרה יש להזעיק גורמים רלוונטיים. מומלץ מאוד להוריד את האפליקציה מדא שלי – שבה יש הנחיות עזרה ראשונה לכל המקרים ואפשרות קלה להזעקת עזרה.

מידע מפורט יותר מומלץ לקרוא באתר של עמותת מדעת

קרא עוד
מוזמנים לטייל איתנו
המאמר עזר לכם? נשמח לקרוא את תגובתכם

תגובה אחת

  1. שלום
    ההסבר היה מאוד יפה ומקיף גם אני כמורה דרך נהנתי לקרא את ההסבר שלך. כל הכבוד לך.אשמח לקרא על עוד מקומות שכתבת עליהם. תודה

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

רוצים את ההטבה?

ממלאים את הפרטים ומקבלים את קופון ההטבה בדוא"ל:

הרשמו לקבלת עדכונים, המלצות והטבות
מבית Omri Travel
פתח צ'אט
1
זקוק לעזרה?
שלום לך!
נשמח לסייע ולחבר אתכם לחוויה מושלמת!!
דילוג לתוכן