שמורת עין אפק וטיול בשביל נחל נעמן יפגישו אתכם עם שפע מים זורמים, מגוון צמחי מים, עופות ובעלי חיים, שבילים נוחים עם פינות מוצלות, אתרים היסטוריים, מפגש עם ג'מוסים ועוד. נחל נעמן המשוקם ושמורת עין אפק מספקים חוויית טבע מהנה ונגישה לכל המשפחה.
סיפורו של נחל נעמן
מאיפה השם נעמן? נתחיל עם זה שמקור השם במילה הערבית א-נעמין שמשמעותה "הזמנה". האגדה אומרת, שכאשר הגיע מוחמד לארץ ישראל, נחלי המקום לא איפשרו לו לעבור, חוץ מנחל אחד אדיב שזכה לשם א-נעמין, שהפך בעברית לנחל נעמן.
העבר הרחוק המפואר
ואכן, בעבר הרחוק נחל נעמן הצדיק את שמו. הוא היה נחל רחב ושקט ושימש גם כנתיב תחבורה מזמין. עוד בתקופה העות'מנית השתמשו במים הרבים ששפעו ממקורות הנחל לטחנות קמח ואף להעברת סחורות באמצעות כלי שייט שהפליגו בנחל הרחב לעכו.
שפיעה אדירה במקורותיו סביב תל-אפק, כיום שמורת עין אפק ליד קרית ביאליק. מי המעיינות נבעו בגובה של כארבעה מטרים בלבד מעל גובה פני הים, ולא יכלו לזרום אליו מערבה בגלל רכס הכורכר שחסם את הדרך. לכן זרם הנחל צפונה עד שהתחבר לנחל חילזון השטפוני, ואיתו פרץ מערבה אל הים מעט דרומית לעכו.
זיהום הנחל וביצות הנעמן
שפע המים והשיפוע הזעיר גרמו להצפת שטחים נרחבים לצידי האפיק הרדוד וכך נוצרה הביצה השנייה בגודלה בארצנו, אחרי ביצת החולה.
הביצות הנרחבות הביאו עימן כמובן יתושים ומלריה. כאשר עלו על הקרקע הקיבוצים כפר מסריק ועין המפרץ, בשנת 1938, יובשו הביצות באמצעות תעלה עמוקה, אליה נוקזו רוב מימי הביצה שהפכו לאזורים חקלאיים ותעשיתיים. התעלה הזאת משמשת עד היום כאפיק הנחל.
מתקני השאיבה באזור "אקוויפר נעמן" הביאו לירידה בשפיעה, ובשנים מסוימות כמעט להתייבשות. הנחל, שפעם היה נתיב מים מרכזי ואזור ביצות נרחב בגודל של כ-16 אלף דונם ובית גידול עשיר וייחודי, הלך ונשכח.
זיהום רב מהמפעלים ומבריכות הדגים והיעדרו של מתקן טיהור שפכים באזור הפכו את הנחל המפואר למזוהם מאוד, "לחצר האחורית" של הקריות ולמקום שאיבד לגמרי מהעבר המפואר שלו.
שיקום הנחל – סוף טוב ואופטימי
קרן האור הראשונה היתה הכרזת שמורת הטבע עין אפק ב-1979 והפיכתה לפנינה נפלאה, שמאד מומלץ לבקר בה! החל מתחילת שנות ה-2000 חברו גופים רבים כגון רשות הניקוז, הקק"ל, רשות הטבע והגנים, עמותת צלול, המועצה האזורית מטה אשר ועוד, והחלו לשקם את הנחל הלכה למעשה.
משנת 2007 בוצעו עבודות נרחבות לשיקום נחל נעמן, שכללו הוצאת כמויות עצומות של בוצה, הקמת מט"ש (מכון טיהור שפכים), הסדרת אספקת מים לנחל ועוד. כל העבודות האלה הביאו לשיקומו ההדרגתי של נחל נעמן.
איכות המים השתפרה (עדיין השחייה והשייט אסורים!), פותחו בריכות ואזורים רטובים סביב האפיק המרכזי והמערכת האקולוגית הגיבה מיד בהתאם.
צמחיית נחלים שופעת שכוללת, בין היתר, שנית גדולה, גומא ארוך וסוף מצוי, עופות מים כמו קורמורנים, מגלנים, סופיות ושלדגים, דגים רבים וביניהם לבנון הירקון שהושב לנחל, שפמנונים ואמנונים, צבי ביצה ונזכיר את הצב הרך המרשים ובעלי חיים רבים כגון צפרדעים, חתולי ביצות, חזירי בר ועוד.
כחלק מפרויקט השיקום נבנו שבילים, גשרונים, פינות ישיבה וחניונים והנחל חוזר בהדרגה להיות בהחלט נחל "מזמין", וכולנו יכולים להרגיש קצת כמו מוחמד…
שביל נחל נעמן – מסלול הטיול
- סעו לנקודת הכניסה הצפונית של שביל נחל נעמן (בוויז: "שביל נחל נעמן").
- סעו בכביש 22 למחלף כרי נעמן, דרומית לכניסה לכפר מסריק, ומשם המשיכו לנסוע מזרחה בסמוך לתחנת הדלק טן.
- תגיעו לכיכר שנמצאת מתחת וממזרח לכביש 22 ושם המשיכו לפי השילוט "קומפוסט" עד לרחבת חנייה מוסדרת.
- כאן תראו שלטים מאירי עיניים בכניסה לשביל וזהו המקום ממנו נתחיל ללכת דרומה לאורך אפיק הנחל.
- הכניסה לשביל מותרת להולכי רגל ורוכבי אופניים (או עגלות ובימבות…) בלבד.
- עברו את השער והתחילו ללכת לאורך האפיק בשביל מונגש. לצידו תראו שלטי הסבר ופינות ישיבה.
- לאחר כ-300 מטר תגיעו לגשרון הולכי רגל. חצו את הנחל לגדה המזרחית ותגיעו לחניון ובו מספר שולחנות ומתקני משחק.
- מכאן נמשיך בחורשה גדולה ומוצלת לאורך כ-800 מ' בשביל ממזרח לנחל עד שנפגוש בגשר נוסף.
- נחצה את הנחל מערבה ונפגוש את השביל בו התחלנו את ההליכה.
ההמלצה שלי על שביל נחל נעמן
אני ממליץ לפנות שמאלה (דרומה) ולהמשיך עוד מעט עד לפרגולה גדולה ונאה, לצידה שלטי הסבר רבים ותצפית נאה על הנחל. זאת תהיה נקודת הסיום של טיולנו ומשם נשוב על עקבותינו על השביל לאורך הגדה המערבית של הנחל. זה ישלים טיול קל ומישורי לאורך כ-3 ק"מ נעימים ומוצלים ברובם.
מי שרוצה להקל על עצמו יכול לעצור בכל נקודה ולשוב על עקבותיו. בדרך תמצאו המון ספסלים ומקומות ישיבה מוצלים, שם תוכלו לשב ולהינות מזרימת הנחל ומרחש הרוח בצמחית הגדות. במהלך הטיול פקחו את העיניים וחפשו עופות מים. ככל שתגיעו מוקדם או מאוחר יותר במהלך היום, ובמיוחד בעונות הנדידה, תראו יותר בעלי כנף.
שימו לב גם לפריחה של חלק מצמחי השמורה. ואם יתמזל מזלכם תצליחו לראות את הצב הרך הענק, שמגיע לאורך של כמטר ולמשקל של כ-50 ק"ג! ואם תרצו לטייל עוד קצת ולהגדיל את המרחק בעוד כ-3 ק"מ לכו צפונה ותוכלו ליהנות מ"בריכת מגדלית הנחלים" (ע"ש חילזון מים אופייני) ו"שמורת עין נימפית".
שמורת עין אפק
מי שמעונין להשלים את חווית הטיול בשביל נחל נעמן ולהגיע למקורותיו יכול להגיע ולבקר גם בשמורת עין אפק שנמצאת מרחק נסיעה קצר מהשביל שתואר לעיל.
שמורת עין אפק משתרעת על 600 דונם, ומשמרת את הנוף, הצמחיה ובעלי חיים שאופיניים לביצה. יש המון מה לראות בשמורת עין אפק. ולכן הכנו עבורכם רשימה של מקומות מומלצים שלא כדאי להפסיד.
רשימת מקומות מומלצים בשמורת עין אפק
טחנת הקמח הצלבנית
טחנת הקמח הצלבנית שנבנתה במאה ה 13. מומלץ לעלות לגג הטחנה להינות מהתצפית היפה מהגג.
מרפסת הג'מוסים שצופה לאחו הג'מוסים
הג'מוסים (תאו) אוהבים מים ולכן חיים באזורי ביצות. עדרי הג'מוסים הוחזרו לשמורת עין אפק כחלק משימור המקום כביצה.
שביל הביצה
שביל הביצה, בנוי כולו על גשר מעל הביצה ממנו תוכלו לצפות בחיי הביצה הסואנים.
תל אפק
בתל אפק תמצאו שרידים ארכיאולוגים לישוב הקדום שהיה כאן. אם תבואו באביב תהנו מהפריחה הנהדרת שמשתוללת כאן.
מדריך טיולים לטיול בשמורת עין אפק ונחל נעמן
טיול באזור שמורת עין אפק ונחל נעמן יכול להתאים לקבוצות גילאים שונות, בניית הטיול עבורכם כך שיתאים לצרכים השונים שלכם ולחוויות שבדרך מהם תפיקו את החוויה המיטבית זה בראש מעייני. לטיול חוויתי מותאם לכם, צרו קשר בטלפון או דרך האתר.