נחל כזיב , מהיפים והמיוחדים בנחלי ארצנו, הוא מקום מושלם לטיול ביום קיץ חם: צל, מים זורמים ושפע בריכות קרירות שמאפשרות רחצה ושכשוך – קוראים לכם להגיע ולטייל בו.
הנה המלצה לטיול מעגלי נהדר וגם תשובה לשאלה איך זה שיש בנחל מים כל השנה?
נחל כזיב – הסיפור
נחל כזיב מתחיל בעין הזקן במורדות הר מירון, ומתפתל לאורך כ-40 ק"מ עד לעיר העתיקה אכזיב שעל שמה הוא נקרא. הוא הגדול וללא ספק גם המרשים בנחלי הגליל המערבי כאשר חלקו המרכזי (החל מסביבות העיר מעלות) הוא בקניון צר וארוך, ירוק ומלא צמחיה המקנה לו את המראה יוצא הדופן ושובה הלב.
בתחום שמורת נחל כזיב נובעים חמישה מעיינות מהם שניים גדולים וחשובים – עין זיו ועין חרדלית ומהם 3 מעיינות עם שפיעת מים קטנה: עין טמיר, עין ברתות ועין מצור, הנובע לרגלי מבצר המונפור.
החל בשנת 1952 נשאבו מי המעיינות העיקריים (זיו וחרדלית) לטובת הצריכה האנושית של ישובי גב ההר והעיר מעלות. שאיבה זה שלמעשה ייבשה את הנחל גרמה לפגיעה אקולוגית קשה בצומח ובחי של הנחל ובמיוחד נפגעו חלק מעצי הדולב הענקיים שגדלים לצד האפיק.
כתוצאה מלחץ ומאבק סביבתי, נמנעה שאיבת מי עין טמיר וכן שוחררו כמויות קטנות של מים ב4-5 נקודות לאורכו של הנחל מהצינור שהעביר את המים מעין חרדלית במעלה הנחל. שיחרור מים זה הציל למעשה את צמחית הנחל מגוועה ושימרה אותו. בשנת 2006 לאחר זיהום קשה שנבע משיחרור ביוב אל הנחל הופסקה השאיבה מעין זיו ומימיו שוחררו אל הנחל. השאיבה לא חודשה גם כשבעית הזיהום נפתרה משום שבשנים אלו החל לשאת פרי המאבק הגדול שניהלו החברה להגנת הטבע וגורמים נוספית ל"השבת מי הנחלים לטבע". במסגרת מאבק זו הכירו ב"טבע" כצרכן לגיטימי להקצאות של מים ונקבעו מכסות מים שיושבו לטבע ככל שיגדלו כמויות המים המגיעות ממפעלי ההתפלה.
כתוצאה מהמאבק וההבנה של כל הגורמים בנחיצות השבת המים לטבע – 100% ממי עין זיו ממשיכים להיות משוחררים אל הנחל ומשנת 2013 גם כל מימי עין חרדלית! ובכך חזרה כל השפיעה הטבעית מהמעיינות במלואם לזרום באפיק. צעדים אלו מחיים את הנחל שחוזר אט אט להיות פיסת הטבע המופלאה בו מתקיימת מערכת אקולית נהדרת של צומח וחי המאפשרים לנו, המטיילים, הצצה אל מה שהיה כאן בעבר. המצב עדיין לא מושלם בגלל 5 שנות בצורת רצופות והמשך שאיבה מסיבית מתת-הקרקע מה שמוריד את גובה מי התהום ומקטין מאוד את ספיקת המעינות בכזיב ובנחלי הגליל המערבי כולו (במיוחד חמור המצב בנחלי הבצת והגעתון בהם כמעט ואין מים בכלל). פתרון ענין זה בידי שמיים אבל גם בהקמת מפעל ההתפלה המתוכנן לקום בשעה טובה בחופי הגליל המערבי בעתיד הלא רחוק.
למרות בעיה זאת, יש לראות בנחל כזיב את הדוגמא החיובית הבולטת ביותר של הצלחת המאבק להשבת מי הנחלים אל הטבע והטיול בו, במיוחד בימי הקיץ, הוא אחת מחוויות הטיול המרעננות והנפלאות ביותר שאתם יכולים להעניק לעצמיכם כאן בגליל המערבי.
אם אתם רוצים לדעת עוד על נושא "השבת מי הנחלים לטבע" אתם מוזמנים לקרוא את הדוח הזה (PDF) שנכתב ע"י החברה להגנת הטבע" ב-2012 או לעיין במאמר הזה באתר החברה להגנת הטבע.
הטיול בנחל כזיב
הטיול עליו אני ממליץ הפעם הוא מהיפים והנפלאים מבין טיולים בגליל המערבי בארץ כולה – אך אין הוא טיול קל. זהו טיול המתאים למשפחות מיטיבות-לכת והוא נפרס לאורך כ-7.5 ק"מ ואורך 5 עד 7 שעות (בכפוף לזמן שתרצו לבלות לצד הבריכות בנחל…). הטיול מתאים במיוחד לימי האביב והקיץ החמים. בחורף בסמוך לירידת גשמים יש להמנע מללכת בו.
מדובר על מסלול טיול בצפון מעגלי המתחיל ומסתיים בקרבת מצפה-הילה וכולל ביקור במבצר המונפורט, ירידה תלולה אל הנחל, הליכה ממושכת בחלק הרטוב היפיפה של הנחל ובסוף עליה לא קלה אל נקודת ההתחלה.
מומלץ להביא נעלי/סנדלי מים… בנוסף לציוד ההכרחי הקבוע של מים, כובע ומפה.
איך מגיעים?
יש להגיע למצפה הילה ומשם להמשיך לעבר דרך נוף הילה-מנות ולהחנות בקרבת הפיצול בין דרך הנוף (סימון כחול) והדרך למונפורט (סימון שבילים אדום).
מה נראה?
המסלול נפלא וכולל טבע וגם הסטוריה. בנוסף למבצר המונפורט המרשים נראה שרידים של חלק מ-12 טחנות הקמח שפעלו בנחל. הצומח של הנחל עשיר במיוחד וכולל בנוסף לצמחי החורש הים תיכוני צמחית נחלים מגוונת שבראשם הדולב המזרחי האדר הסורי. באביב נוכל לראות שפע של פריחה ובה לוע הארי הענק, פעמונית, מישויה פעמונית ועוד ועוד. בשמורה חיים בעלי חיים רבים כאשר גולת הכותרת הם כ-200 יחמורים שהושבו אל הטבע כחלק מפרויקט החי-בר (ושאותם נתקשה לראות).
תיאור המסלול
אחרי שהחננו, (1) נצא עם הסימון האדום צפונה בדרך עפר לעבר המונפור.
ההליכה בקטע זה חשופה יחסית לשמש ולכן מומלץ לבצעה בשעות הבוקר ולחזור דרך השביל השחור המוצל ברובו.
לאחר כקילומטר וחצי נגיע ל"מרפסת" (2) תצפית עם מעקה בטיחות, הנמצאת ממש מול מבצר המונפורט הצלבני. מכאן נרד בסיוע המעקה, ונגיע לחפיר המרשים החצוב בין מצוקים גבוהים, שנחצב על מנת להגן על המבצר. סביב החפיר נמצא חורש מרשים בו בולטים עצי ער אציל ואדר סורי, שילוו אותנו במשך רוב היום.
אחרי שנצא מהחפיר, פונה השביל שמאלה ונכנס לשטח המבצר (3). זהו אחד המבצרים הצלבניים המרשימים בארץ, ומאפשר תצפיות נוף עוצרות נשימה ממש. המבצר נבנה ע"י צלבנים גרמנים מהמסדר הטבטוני במאה ה-13 ושימש אותם כמפקדה וכמקום בו שמרו על אוצרותיהם ובהם הארכיון רב החשיבות, שהועבר מכאן עם כיבוש המקום ע"י הממלוכים בשנת 1271 לאירופה וקיים שם עד עצם היום הזה.
לאחר הביקור במבצר נמשיך עם השביל האדום היורד לעבר הנחל. עם הגיענו לאפיק, נמשיך במעלה הנחל לאורך הגדה הדרומית ונראה נראה מבנה עתיק ומרשים מהתקופה הצלבנית. המבנה משולט כמבנה מסוכן שהכניסה אליו אסורה. מול המבנה חוצה השביל את האפיק צפונה ומגיע לצומת שבילים ירוק-אדום (4). כאן נפנה ימינה עם הסימון הירוק ונלך לאורך דרך עפר לאורך כקילומטר וחצי עד שנגיע לפינה יפה בה נראה סכר קטן ומכאן ניכנס לחלק הרטוב והנפלא של טיולנו. מכאן בהחלט מומלץ "לקחת את הזמן".
נמשיך ימינה לאורך השביל הירוק. בקטע זה מומלץ מאוד להצטייד בסנדלים או בנעלי-מים ולהלך במים. עד לעין טמיר (5) יש כ-2 ק"מ נפלאים שלאורכם שפע של בריכות מרהיבות וקרירות שבהם תראו דגי חפף רבים ותוכלו לשכשך.
כ-300 מטר לפני עין טמיר נעבור פיצול שבילים, כאשר השביל השחור הוא זה שיוביל אותנו לרכב הממתין לנו בנקודת ההתחלה. מומלץ להמשיך עד עין טמיר ולבלות מעט בבריכה הנפלאה שלצידו. עין טמיר, "המעיין הנסתר", נובע מתוך נקרת סלע טבעית וצרה ביותר בגדה הדרומית של הנחל. בשל אירועי בטיחות בעבר, אסרה רשות הטבע והגנים את הכניסה לתוך הניקרה ובמקום הוצב שילוט אזהרה.
עתה נחזור לצומת השבילים ירוק-שחור (6). פנה שמאלה ונתחיל לעלות לעבר מצפה הילה. תחילה בעליה תלולה אבל בהמשך לאורך חורש מוצל ונעים. עם סיום החלק התלול יפתחו בפנינו תצפיות נוף מרהיבות אל עבר קניון הנחל המרשים, ממושב גורן במערב ועד "מערת המקדש" במזרח, המוכרת בקרב המטיילים בשל תבליט גדול ומרשים של חייל רומאי החצוב בקרבתה.
נמשיך עם השביל השחור בקטע דרך יפה בו נוכל לראות שפע של עצי קטלב מרשימים (7). לבסוף נטפס מעט ונצא מהחורש לעבר גבול השמורה. מכאן נותרו 200 מטרים בלבד של הליכה חשופה לשמש חזרה לנקודת ההתחלה
עוד מאמרים שאולי יענינו אתכם:
טיולי מים בצפון, סיור במעיליא, חוף אכזיב – קפיצה קטנה לחו"ל, טיול אופניים בנחל כזיב
אם בא לכם טיול מודרך –
מוזמנים לראות את הטיולים הקרובים שלנו – הקליקו כאן >>>
או צרו קשר ונארגן לכם טיול פרטי.