חיפוש
סגור את תיבת החיפוש

סיפורו של חליל אבו חסן

מאחרוני מגדלי הטבק בגליל

חליל אבו חסן מהכפר תרשיחא

"הטיפוס הגלילי" הפעם הוא חברי חליל אבו חסן מתרשיחא.

חליל הוא בן למשפחה של פלאחים מגדלי טבק והוא נושא בגאווה את התארים "פלאח" (איכר / איש אדמה) ו"מגדל טבק". הוא טוען שהוא שמח לשמר את "הירושה" שקיבל מאביו – הידע של גידול ועיבוד הטבק. את אלו הוא מקיים הלכה למעשה למרות שכיום  מלאכה זו כבר איננה בעלת ערך כלכלי כפי שהיתה בעבר.

 

בעבר גידול הטבק היה אחד מהענפים החקלאיים החשובים ביותר בגליל. כפרים רבים באזור (כגון תרשיחא ומעיליא) התבססו במידה רבה על גידול, עיבוד ושיווק טבק. בתהליך הדרגתי שהגיע לשיאו בשנות ה-80 של המאה ה-20 גדלו הכמויות של ייבוא טבק זול מחו"ל (בעיקר מטורקיה) והענף ירד מגדולתו וכיום רק מגדלים ספורים בגליל שומרים על הגחלת ומשתמשים בתוצרתם בעיקר לשימוש אישי ולמכירה בתוך הכפרים עצמם.

גידול הטבק הוא מלאכה קשה ומורכבת, "עבדות" במילותיו של חליל. זאת משום שגידולו של צמח הטבק מחייב עבודה יומיומית מפרכת. ראשית זורעים ומנביטים את הזרעים הזעירים. לאחר מכן שותלים את השתילים הצעירים באדמה שהוכנה מראש לצורך זה ותוך זמן לא ארוך מגיע צמח הטבק למימדים גדולים. כאן מתחילה העבודה הקשה של איסוף העלים הבשלים – דבר שמחייב הגעה לשדות בזמן שהטל עדיין על העלים – לרוב ממש עם זריחה. כל יום כמה עלים נוספים. אז מתחילה המלאכה של שזירת עלי הטבק לחבילות אותן ניתן לייבש באויר הפתוח ובצל לרוב על הגגות. רק אז קוצצים את הטבק ומכאן הדרך קרובה לעישונו…

"בריאות אין בזה"… אומר חליל בבדיחות אבל זה לא עוצר בעדו ובעד חברים רבים מהכפר הבאים לעשן בחברתו בביתו ולהנות מקפה טוב ומשיחה ערה עם האדם החביב ובעל חוש ההומור הזה.

בחלק מסיורי בכפר הנפלא תרשיחא אני נוהג לתאם ולהתארח בביתו של חליל ולאפשר למטיילים לשמוע ממנו על גידול הטבק, על ההסטוריה של הכפר, על הפוליטיקה המקומית והארצית (בה הוא מאוד מעורה בהיותו במשך שנים רבות נציג תרשיחא במועצת העיר המעלות) ועל עוד נושאים ככל שהזמן מרשה. כל זה מלווה בקפה טוב, בסיגריה מקומית ריחנית (רק למי שרוצה…), בבדיחות שובבה ובחברות טובה…

20180526 130206 640x480 1

 

רוצים להכיר את חליל ולשמוע על גידול הטבק בגליל? השאירו את פרטיכם כאן ונחזור אליכם

הרשמו לאחד הסיורים הקרובים שלנו
לפרטים והרשמה
על המחבר:
תמונה של עמרי
עמרי

מורה דרך מוסמך ומומחה לטיולים בגליל. המייסד של Omri-Travel שהפך את התחביב והתשוקה שלו למקצוע... חולה טיולים, סקרן בלתי נלאה וממשיך להתלהב מלטייל ולהדריך.

כללי הזהב לטיול מוצלח:

טיול הוא פעילות נפלאה – מהנה, בריא, מחבר ומלמד אך גם עלול להיות מסוכן. על מנת להגביר את ההנאה ולצמצם אתה הסיכון הינה כמה כללים פשוטים המומלצים לכל טיול:

הכנה מראש: חשוב מאוד לקרוא על מסלול הטיול מראש ולדעת היטב מה צפוי לכם: מה המרחק, רמת הקושי, משך הטיול, נתיב הטיול ומה יש לאורכו ולהתארגן בהתאם!  חשוב מאוד להצטייד במפה (זכרו: שיש מקומות ללא קליטת סלולר ולכן מפת נייר עדיפה). יש לידע מישהו מקורב לגבי תוכניותיכם ואם זה בשמורה את אחד מאנשי הצוות.

מים, אוכל, ביגוד וציוד: תמיד קחו איתכם מים! (לטיול יום 3 ליטר לאדם). אוכל ונישנושים בהתאם למשך הטיול. נעליים סגורות, ביגוד בהתאם לעונה אך רצוי תמיד מומלץ מכנסיים ארוכים וכמובן כובע. מומלץ להצטייד בפנס, אולר ומקלות הליכה וחשוב לקחת איתכם ערכת עזרה ראשונה בסיסית וטלפון נייד טעון ואף מטען חיצוני.

התנהגות בזמן הטיול: קריטי להישאר על השבילים המסומנים ולא "לעשות שטויות" כמו קפיצות ממקומות גבוהים, טיפוס על עצים ועוד. חובה להתנהג בהתאם להוראות על שלטי הכניסה לשמורות.

לעולם אל תשאירו לכלוך, ניירות, בקבוקים וחפצים בשטח. אספו את האשפה שלכם ורצוי גם לנקות לכלוך שמצאתם בשטח ולהשאירו במצב טוב יותר.

במקרה חרום: אם חס וחלילה מישהו נפגע במהלך הטיול הכלל הבסיסי הוא טיפול ראשוני במקום ולהוציא את הנפגע מהשטח בהקדם האפשרי. בהתאם למקרה יש להזעיק גורמים רלוונטיים. מומלץ מאוד להוריד את האפליקציה מדא שלי – שבה יש הנחיות עזרה ראשונה לכל המקרים ואפשרות קלה להזעקת עזרה.

מידע מפורט יותר מומלץ לקרוא באתר של עמותת מדעת

קרא עוד
מוזמנים לטייל איתנו
המאמר עזר לכם? נשמח לקרוא את תגובתכם

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

רוצים את ההטבה?

ממלאים את הפרטים ומקבלים את קופון ההטבה בדוא"ל:

הרשמו לקבלת עדכונים, המלצות והטבות
מבית Omri Travel
פתח צ'אט
1
זקוק לעזרה?
שלום לך!
נשמח לסייע ולחבר אתכם לחוויה מושלמת!!
דילוג לתוכן