Search
Close this search box.

נחל ציפורי – טיול ומשחק משעשע

המלצה על טיול בנחל ציפורי בגליל התחתון. ועל משחק אינטראקטיבי שיגרום לכם לטייל ולהתגלגל מצחוק…

 

על נחל ציפורי

נחל ציפורי הוא אחד מנחלי החוף החשובים בישראל. הוא מתחיל מצפון לעיר נצרת ליד העיירה ריינה ויורד מערבה לאורך כ-32 ק"מ עד שמתחבר עם נחל הקישון ואיתו נשפך לים במפרץ חיפה. לנחל ציפורי אגן ניקוז רחב מאוד כאשר הוא מנקז חלק ניכר משטח הגליל התחתון. הנחל ניזון משלושה מעיינות עיקריים: עינות ציפורי (ליד הגן הלאומי ציפורי), עינות יפתחאל (ליד מחלף המוביל) ועין יבקע (ליד הכפר הבדואי כעביה).

כל אלו מעיינות איתנים השופעים כל השנה ועל כן הנחל הינו נחל איתן הזורם ומזין את העמק הפורה סביבו כל חודשי השנה. חלקו העיקרי של הנחל זורם באזור "גבעות אלונים-שפרעם" שם הוא מתפתל ואף יוצר "נפתולי נהר" נהדרים.

סביב הנחל התפתחה התישבות אנושית רציפה החל מלפני אלפי שנים ועד ימינו. העיר המרשימה ביותר באגן נחל ציפורי – היא העיר ציפורי שהיתה מרכז עירוני חשוב ומרכזי בתקופה הרומית וכיום היא אתר ארכיאולוגי נפלא. נשתמרו בציפורי פסיפסים מרהיבים ומערכת מים אדירה אשר הביאה בזמנו אל העיר את מי נחל ציפורי באמות מים ארוכות ממזרח. בציפורי פעל רבי יהודה נשיא ובה הוא אף חתם את המשנה! בסמוך לעיר בעינות ציפורי לן הצבא הצלבני בלילה האחרון לפני שניגף בידי המוסלמים בקרב קרני חיטין.

עוד אתרים ושרידים הסטוריים רבים מצויים לאורך הנחל אבל העדות הזמינה ביותר לעברו העשיר שתחשף לעינכם כשתטיילו בו – הן טחנות הקמח הרבות שפעלו לאורכו במשך דורות – ובהן "טחנת הנזירים" המרהיבה (ראו להלן).

גם כיום אפשר לראות חלקות חקלאיות רבות המשתמשות במי הנחל להשקיה ומעובדות בשיטות מסורתיות כפי שהתקיימו כאן לאורך אלפי שנים.

הנחל מהווה מסדרון אקולוגי המחבר את הים התיכון עם בקעת הירדן והכנרת ויש בו חשיבות רבה לשימור בתי הגידול והמגוון האקולוגי של צמחים ובעלי חיים נדירים רבים החיים לצידו.

לאורכו של אפיק נחל ציפורי חיים כ-130,000 איש ובאגנו הכללי קרוב ל-600 אלף! הנחל מחבר אוכלוסיות וצורות יישוב מגוונות – מוסלמים, יהודים, בדואים ונוצרים. בני כפר ובני עיר, קיבוצים ומושבים, חילוניים ודתיים ומהווה מסדרון אנושי המחבר גם את האנשים החיים לאורכו.

פרויקט שיקום נחל ציפורי

עשרות שנים של פיתוח מואץ ובנית תשתיות ושכונות מגורים ביחד עם הזנחה קשה – פגעו קשות בנחל ציפורי ומאיימות לגרום פגיעה בלתי הפיכה בו ובסביבתו. במשך שנים ארוכות מוזרמים בנחל שפכים ואיכות המים ירודה. כמויות גדולות של זבל נזרקו סביבו והגישה אליו נחסמה במקומות רבים.

רשות ניקוז ונחלים קישון פועלת בשנים האחרונות במרץ רב לשקם את הנחל על כל היבטיו. הם פועלים הלכה למעשה לשיקום אקולוגי והידרולוגי של הנחל ואיכות המים נמצאת במגמת שיפור. הם פועלים למניעת זיהומים, פורצים ומסדירים דרכים ואף יצירו שבילי הליכה נוחים, חניונים, גשרונים ועוד ועוד. כבר כיום יש טיילת מקסימה לאורך כ-11 ק"מ בחלקים לאורכו של הנחל החל מאזור שמשית ועד ראס עלי.

כיום החלה הרשות בפרויקט שיקום רחב מימדים בשיתוף ותמיכת יד הנדיב – זהו "הפרויקט הלאומי לשיקום אגן נחל ציפורי".

זהו פרויקט פורץ דרך, חדשני, מורכב ורב-שותפים, שטרם נעשה כמותו בארץ. הפרויקט יימשך כחמש שנים, בשאיפה שיהפוך למודל לשיקום לנחלים נוספים בארץ ובעולם.

"אנו מאמינים שכאשר יזרמו בנחל מים חיים, המפגעים יוסרו, הגישה והמידע יהיה נוחים וזמינים– נחל ציפורי יוכל להיות בנוסף לחשיבותו האקולוגית, נקודת מפגש נהדרת בין התושבים והמבקרים שיגיעו אליו ומנוף חשוב בחיבור אוכלוסיות בארץ. השיקום יוכל לתרום רבות להגברת האיכפתיות והמעורבות של החיים לצידו ואף להביא ליצירת מנהיגות מקומית ובנית כלכלה מקומית מקיימת"

אומר אורי רגב, מנהל אגף הנדסה ברשות ניקוז ונחלים קישון.
אינשאללה!

טיול לאורך נחל ציפורי ולטחנת הנזירים

יש שלושה קטעים בנחל בהם השיקום כבר מציע אפשרויות טיול נוחות:

  1. ליד היישוב שמשית (מחניון קק"ל מערבה וחזרה)
  2. מהכפר כעביה ועד עין יבקע (מעיין הסוסים)
  3. באזור ראס עלי – עליו אני רוצה להמליץ היום.

הטיול המומלץ במאמר זה הינו קל וקצר מהכפר ראס עלי ועד לטחנת הנזירים וחזרה. מתאים לכל עונות השנה אך הכי יפה כמובן באביב.

סעו בעזרת הוויז לכפר הבדואי ראס עלי. מגרש חניה מוסדר יקבל את פניכם ושם עליכם לחנות. ממגרש החניה רדו לצד מזרח והתחברו לטיילת בטון נוחה המתפתלת לצידו של הנחל הזורם. הכל ירוק מסביב – חורשות, פריחה אך בעיקר שדות חקלאיים של תבואה וירקות. איכות המים השתפרה מאוד לעומת העבר – אך עדיין יש מקום לשיפור ואין להיכנס או לשתות מהם.

לכו על השביל לכיוון דרום-מזרח (ימינה כשיורדים מהחניה) למרחק של כ-600 עד שיתגלה לפניכם המראה המקסים של "טחנת הנזירים" אחת היפות בטחנות הקמח של ארצנו.

טחנת הקמח הוקמה בתחילת המאה ה-19 על בסיס טחנה קדומה שיות שפעלה במקום. היזם והרוח החיה בהקמתה והפעלתה היה הנזיר ז'אן בטיסטה מהמנזר הכרמליתי שהיה אדריכל במקצועו ורצה ליצור הכנסה קבועה למסדר. הוא יצר שותפות עם משפחה דרוזית של טוחנים משפרעם ועם בעל הון טורקי ובנה טחנה גדולה ו"מודרנית" לזמנה שפעלה מכח המים. את המים הם הביאו באמת מים ארוכה מעין יבקע שנמצא כ-2 ק"מ מזרחית ממנה.

הטחנה פעלה עד שנות ה-1930' כאשר החשמל איפשר טחנות מודרניות יותר ואז היא הפסיקה לפעול. מאז המקום שימש כדיר עיזים, כמיזם תיירות מקסים וקצר ימים וכיום מתוכנן לקום בו מרכז מידע על שיקום נחלים ע"י רשות הניקוז.

בקיצור זה המקום להצטלם, לנוח, לפיקניק קצר וכיוב'. כשתסיימו חזרו באותה הדרך לרכב ואז מומלץ להיכנס לבית קפה נחמד בראס עלי "אל טוואחין".

מי שרוצים להאריך מעט את הטיול יוכלו להמשיך עם השביל בחזרתכם לעבר החניה ולהקיף את הכפר ראס עלי בטבעת יפה של כ-2 ק"מ על שביל נוח בין שדות הירקות והתבואה עד שתתגלה לעינכם טחנת הקמח הגבוהה בארץ – עין מרפוקה. אין (עדיין) דרך מוסדרת שתיקח אתכם ישירות חזרה לרכבים. אז לכו חזרה בשביל הטבעתי או עלו דרך השטח ותחצו בזהירות רבה את הכביש לחניה.

טיול בנחל ציפורי בעזרת משחק אינטראקטיבי משעשעWhatsApp Image 2022 03 28 at 07.04.24

רשות ניקוז ונחלים קישון יצרה לאחרונה משחק אינטראקטיבי נהדר ומשעשע מאוד (חינם!) בהדרכת "ציפציפ בן לימון" הנודע… שידריך ויקח אתכם לטיול בכל נקודות הענין לאורך הנחל. זהו משחק-טיול המתאים במיוחד למשפחות ולילדים.
את המשחק יצרה חברת GO bee travel איתה אני פועל בשיתוף פעולה נרחב ואיתה יצרתי כבר מספר טיולים ברחבי הגליל.
אז היכנסו לקישור הזה >>> וצאו לטיול מקסים ומצחיק בנחל ציפורי! כל הפרטים נמצאים בפנים.

הרשמו לאחד הסיורים הקרובים שלנו
לפרטים והרשמה
על המחבר:
Picture of עמרי
עמרי

מורה דרך מוסמך ומומחה לטיולים בגליל. המייסד של Omri-Travel שהפך את התחביב והתשוקה שלו למקצוע... חולה טיולים, סקרן בלתי נלאה וממשיך להתלהב מלטייל ולהדריך.

כללי הזהב לטיול מוצלח:

טיול הוא פעילות נפלאה – מהנה, בריא, מחבר ומלמד אך גם עלול להיות מסוכן. על מנת להגביר את ההנאה ולצמצם אתה הסיכון הינה כמה כללים פשוטים המומלצים לכל טיול:

הכנה מראש: חשוב מאוד לקרוא על מסלול הטיול מראש ולדעת היטב מה צפוי לכם: מה המרחק, רמת הקושי, משך הטיול, נתיב הטיול ומה יש לאורכו ולהתארגן בהתאם!  חשוב מאוד להצטייד במפה (זכרו: שיש מקומות ללא קליטת סלולר ולכן מפת נייר עדיפה). יש לידע מישהו מקורב לגבי תוכניותיכם ואם זה בשמורה את אחד מאנשי הצוות.

מים, אוכל, ביגוד וציוד: תמיד קחו איתכם מים! (לטיול יום 3 ליטר לאדם). אוכל ונישנושים בהתאם למשך הטיול. נעליים סגורות, ביגוד בהתאם לעונה אך רצוי תמיד מומלץ מכנסיים ארוכים וכמובן כובע. מומלץ להצטייד בפנס, אולר ומקלות הליכה וחשוב לקחת איתכם ערכת עזרה ראשונה בסיסית וטלפון נייד טעון ואף מטען חיצוני.

התנהגות בזמן הטיול: קריטי להישאר על השבילים המסומנים ולא "לעשות שטויות" כמו קפיצות ממקומות גבוהים, טיפוס על עצים ועוד. חובה להתנהג בהתאם להוראות על שלטי הכניסה לשמורות.

לעולם אל תשאירו לכלוך, ניירות, בקבוקים וחפצים בשטח. אספו את האשפה שלכם ורצוי גם לנקות לכלוך שמצאתם בשטח ולהשאירו במצב טוב יותר.

במקרה חרום: אם חס וחלילה מישהו נפגע במהלך הטיול הכלל הבסיסי הוא טיפול ראשוני במקום ולהוציא את הנפגע מהשטח בהקדם האפשרי. בהתאם למקרה יש להזעיק גורמים רלוונטיים. מומלץ מאוד להוריד את האפליקציה מדא שלי – שבה יש הנחיות עזרה ראשונה לכל המקרים ואפשרות קלה להזעקת עזרה.

מידע מפורט יותר מומלץ לקרוא באתר של עמותת מדעת

קרא עוד
מוזמנים לטייל איתנו
המאמר עזר לכם? נשמח לקרוא את תגובתכם

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

רוצים את ההטבה?

ממלאים את הפרטים ומקבלים את קופון ההטבה בדוא"ל:

הרשמו לקבלת עדכונים, המלצות והטבות
מבית Omri Travel
פתח צ'אט
1
זקוק לעזרה?
שלום לך!
נשמח לסייע ולחבר אתכם לחוויה מושלמת!!
דילוג לתוכן