רוחות חדשות מנשבות בשוק נצרת. סמטאות השוק המרהיבות שהפעילות שבהן הלכה ודעכה מתעוררות בשנים האחרונות בעקבות פתיחם של אכסניות רבות וחדרי אירוח, בתי קפה, מסעדות וגלריות. לא צריך לנסוע רחוק בשביל להרגיש בחו"ל…
השוק של נצרת הפסיד לקניון. בתהליך הדרגתי וארוך לא מעט מהחנויות נסגרו וחלק מאוסף הסמטאות שמרכיבות את שוק נצרת נטושות למדי גם בימים רגילים. "אין חניה" אמר לי אחד הסוחרים "ואנשים מעדיפים לקנות בקניון". למרות זאת עדיין יש בשוק חנויות עם חפצי קודש לצליינים, דוכני פירות וירקות נהדרים, טוחני קפה שמפיצים ארומה נהדרת, אנטיקות, ביגוד ועוד. אפילו דיוואן עתיק ואותנטי ועוד כמה בעלי מלאכה שממשיכים לפעול בו מזכירים במשהו את השוק ההומה שהיה כאן מאז ימי העות'מנים.
אבל רוחות חדשות ורעננות החלו לנשב בסמטאות המתרוקנות.
שוק נצרת מתחדש
בשנת 2005 הקים יזם צעיר בשם מעוז ינון אכסניה מקסימה בשם פאוזי עאזר המפורסמת התקרות המצוירות נמצאות בחלק מחדריה ושלימים תהפוך להיות הראשונה ברשת אכסניות אברהם הידועה. ממנה הוציא מעוז שביל הליכה לצלינים נוצרים שנקרא Jesus Trail. אחריו הוקמו אכסניות נוספות כגון Simsim (שנסגרה בינתיים), מישל, אל מוטראן, דאהר, אל חכים, אל בישארה ועוד רבות נוספות. זרם של תיירים עצמאיים, תרמילאים ברובם, החלו לפקוד את האכסניות ולהפיח רוח חיים בסמטאות הריקות ונהנו מעיר המיוחדת והמקסימה על שלל אתרים ומסעדותיה.
בעקבות האכסניות והתיירים החלו יזמים מקומיים להוסיף עסקים במבוך הסמטאות. אחד הראשונים והמענינים שבהם הוא קפה-תרבות-ליוואן ( Liwan Culture Cafe) שהוקם בשנת 2016 ע"י סאמי ג'באלי, רעייתו ושותפה נוספת. ליוואן – זהו שמו של חדר מרכזי ממנו יצאים לחדרים נוספים בוילות העירוניות האופיניות לסוף המאה ה-19, כלומר זהו "חדר ההסבה". שם מתאים לבית הקפה הזה שבנוסף לקפה והמזון עוסק בתרבות. בעיקר תערוכות מתחלפות של אומנות ערבית פלסטינאית גלילית. מקום מיוחד ונעים להסב בו. בעקבותיו צצו בשנים האחרונות שפע של גלריות אומנות נפלאות שמציפות את סמטאות האבן. גם מורת הדרך הנהדרת ראדה בולוס פתחה מקום משלה "Ghada's Corner". גם שם אפשר להנות מקפה טוב ומאכלים טעימים ואף ניתן לראות ולרכוש המון פריטי מלאכת יד נאים ומענינים. בתיאום מראש (054-5717774) ראדה גם מקיימת שיחה/הרצאה מרתקת על העיר, התרבות והפולקלור המקומי. בית הקפה אמאני שהוקם בקרבת מקום הפך להיות אבן שואבת וכך גם בית הקפה החדש מיסתאקה (סוג של תבלין) של מהאה שנמצא על ציר הצליינים בדרך לכנסיית הבשורה האורתודוקסית. לכל אלו חובה להוסיף את דיוואן-אל-סראייא הותיק של אבו-אשרף עם הקטאייף הנפלא וכנאפה אום עלי שנמצא גם הוא באותו אזור.
בקיצור – סיור נינוח ואירוח בסמטאות המתחדשות והתוססות של השוק של נצרת שחוות בשנים האחרונות פריחה – יביאו אתכם למקום שהוא חו"ל של ממש. נסו ותהנו.