בגליל יש עשרות מצפורים ותצפיות נוף מרהיבים. בחרתי להמליץ לכם על 5 מצפורים נפלאים ופחות מוכרים אליהם תוכלו להגיע בקלות ולשלב בטיולים שלכם. מה שנותר לכם הוא להגיע אליהם עם האוטו, להחנות, ללכת כמה מטרים – ולפתוח את העיניים. נשימתכם תיעתק!
מצפה סיף ביסאן
מצפור סיף ביסאן הוא מצפה חדש יחסיתלצד כביש ינוח – ג'ת. המצפה מאפשר תצפית נהדרת לכיוון דרום-מערב. אפשר לראות ממנו בבירור את הכפרים ג'ת הגלילית, ירכא, אבו סנאן וכפר יאסיף וגם את עמק זבולון ומישור חוף הגליל עד חיפה והכרמל. במצפה יש רחבה מרוצפת גדולה ונאה, פינות ישיבה מול הנוף ופסלי אבן יפים, כולל אנדרטה לזכרו של סיף ביסאן.
סיף נולד בשנת 1987 בכפר ג'ת שתושביו בני העדה הדרוזית. סיף הוא בן למשפחת ביסאן – אחת המשפחות הגדולות והמוכרות בכפר. סיף התגייס לחטיבת גולני והיה בין הבודדים מבני העדה הדרוזית שהצליחו להתקבל ליחידת העילית "אגוז" ולסיים בה את מסלול ההכשרה. סיף נהרג בקרב ברצועת עזה בחודש אפריל 2008 כשהוא בן 21 בלבד בנופלו.
המצפה הוקם בספטמבר שנת 2018 לזכרו. היוזמה להקמת המצפה והביצוע היו על ידי חבריו לצוות, משפחתו ואוהביו. לצורך ההקמה הסתייעו בתרומות שהוענקו לפרויקט במסגרת גיוס המונים להקמת האנדרטה והמצפה לזכרו.
איך מגיעים? נוסעים מינוח לעבר ג'ת הגלילית עד הכיכר בעיקול הדרך וחונים. (בוויז: "מצפה סיף ביסאן").
מצפור יהודה שביט – יער חניתה
בליבו של יער חניתה הוקם בשנת 2014 ע"י המועצה האזורית מטה אשר ובסיוע קק"ל מצפור מרשים לזכרו של יהודה שביט ז"ל.
שביט, מקיבוץ כברי, שימש כראש המועצה האזורית מטה אשר בין השנים 1994 ל-2013 עת נפטר במפתיע. יהודה שביט היה איש רב פעילים, מוכר ומעורה בכל רחבי הגליל המערבי.
מהמצפור תצפית רחבה ומנהדרת על מרחבי פעילותו של שביט: רצועת החוף החל מרכס סולם-צור וראש הנקרה, דרך איי אכזיב, נהריה, עכו חיפה ועד להר הכרמל. כמו כן נצפים ממנו רכסי הגליל המערבי וכמובן יער חניתה המשתרע לכל עבר מסביב למצפור. במצפור רחבה גדולהעם ספסלים ופינות לישיבה. לעזרת המטיילים מוצבים במקום לוחות תצפית בהם זיהוי האתרים הראשיים באזור. בסמוך למצפור יש חניה נוחה.
איך מגיעים? נוסעים משלומי לכיוון קיבוץ חניתה (כביש 8990). חולפים על פני הכניסה לאתר חומה ומגדל ביער ופונים ימינה מהכביש העולה לקיבוץ ונוסעים בדרך סלולה כחצי קילומטר עד שמגיעים למצפור. (בוויז: "מצפור שביט").
המצפור במצודת ביריה
בצפונו של הר כנען הוקמה בשנת 1945 בזמן המנדט הבריטי מצודת בירייה. המצודה הוקמה יחד עם עוד שתי מצודות דומות בחוקוק ורמות נפתלי על אדמה שנרכשה כמה שנים קודם לכן. המצודה אוישה ע"י מחלקה דתית של הפלמ"ח שרוב חבריה היו צעירים מבני עקיבא. בשנת 1946 הבריטים פינו את המקום בכח לאחר שמצאו בו נשק. על מנת שלא לאפשר תקדים של הורדת יישובים מהקרקע יזם הישוב היהודי כתגובה את "העליה לביריה". באירוע מכונן זה שנערך בי"א באדר, הגיעו אלפי בני נוער שלכאורה נסעו לתל-חי ליום השנה לנפילת טרומפלדור, עלו במפתיע והשתלטו על המצודה מידי הבריטים. הם הקימו את "ביריה ב'" אך בתוך זמן קצר פונו שנית בכח רב. הנוער חזר שנית למקום בתוך שעות והפעם הבריטים ויתרו והמאבק הוכרע לטובת היהודים. המאבק העיקש שהתנהל במקום הפך להיות סמל חשוב של המאבק על זכות העם היהודי להתיישב על אדמתו בארץ ישראל.
כיום משמשת המצודה כמוזיאון המופעל ע"י קרן קיימת לישראל ובקרבתה, מהצד הצפוני, ניצב המצפור עליו אני ממליץ.
ממצפור בירייה – יש תצפית רחבה ממזרח ועד למערב. תוכלו לראות את עמק החולה, החרמון והגולן, את רכס הרי נפתלי , את יישובי רמת דלתון ומרום הגליל ועד לפסגות של גוש הרי מירון. לרגלי המצפור נראה החורש המקסים של יער ביריה שבו יש אפשרויות טיול רבות.
סביב המצודה יש חניה מסודרת בשפע, יש שירותים (פתוחים בשעות פעילות המוזיאון), וכן שולחנות פיקניק ופינות חמד רבות.
איך מגיעים? מהיישוב בירייה שליד צפת נוסעים צפונה ופונים ימינה להר נועזים . (בוויז: "מצודת ביריה").
מצפה דדו
מצפה דדו נמצא במושבה מטולה – בנקודה גבוהה ממנה נשקפים נופים מרהיבים של צפון אצבע הגליל.
המושבה מטולה הוקמה ע"י הברון רוטשילד כבר בשנת ב-1896 כנקודת היישוב היהודית הצפונית ביותר. המושבה מוקפת משלושת עבריה במדינת לבנון ורק הצד הדרומי פתוח למדינת ישראל. מהמצפה רואים בבירור כיצד קיומה של מטולה בנקודה זו קבעה את גבולות מדינת ישראל ויצרה את קצה "אצבע הגליל".
המצפור פותח ע"י הקרן הקיימת לישראל והוא מאפשר תצפית רחבה מאוד לדרום, למזרח ולצפון. המראה שנשקף מהמצפה מתחיל בדרום בנופי עמק החולה, ברמת הגולן והחרמון שנמצא ממזרח לו. בצפון רואים בבירור את עמק עיון הפורה שנמצא בשטח מדינת לבנון. מסביב לעמק עיון נראות עיירות לבנוניות ידועות בהן מרג' עיון, קליעה ואל-חיאם. מעבר לעמק ניתן לראות את פסגות הרי הלבנון המושלגות במשך שבועות ארוכים מידי שנה.
המצה קרוי על שמו של רב-אלף דוד (דדו) אלעזר ז"ל שהיה הרמטכ"ל של צה"ל בזמן מלחמת יום הכיפורים. דדו פעל רבות בגזרה הלבנונית בעיקר בזמן שהיה אלוף פיקוד הצפון. במצפב יש אזור מקורה ומוצל, יש ספסלי ישיבה אל מול הנוף, שלטים ברורים ובהן מפות התמצאות ואף "מסבירן קולי" המרחיב על המקום. יש חניה בצמוד. ממצפה דדו יוצאת דרך נוף מטולה – מצפה עדי המגיעה לעבר מושב מרגליות (סימון שבילים אדום).
איך מגיעים? נוסעים למטולה וממשיכים ישר עם הכביש המתעקל לשמאל. בכיכר השנייה עושים פנית פרסה ופונים ימינה (בוויז: "מצפה דדו")
מצפור מלכיה
מצפור מלכיה נמצא בתוך שטח קיבוץ מלכיה והוא הוקם בשנת 2010. המצפור חושף למבקרים נוף עוצר נשימה למלוא העין אך גם סיפור קרבות עלום – סיפורם של "קרבות מלכיה" במהלך מלחמת העצמאות. המצפור נמצא במרחק קצר ממזרח ל"גבעת העץ" שבסביבה התנהלו בחודשים מאי ועד אוקטובר 1948 סדרה של קרבות עקובים מדם.
הסיבה לקיום הקרבות כאן היא השליטה על "פתחת מלכיה" שהיא מעבר נוח ומתון המחבר את לבנון אל עמק קדש שבשטח ישראל. החשש של הפלמ"ח וצה"ל היה מכניסה של צבאות ערביים דרך פתחה זו ולכן נלחמו בחירוף נפש על השליטה בה. סביב האלה האטלנטית המרשימה אשר נתנה לגבעה את שמה, תוכלו לראות מצבות ושלטי הסבר על הקרבות שהתחוללו במקום שבמהלכם נהרגו עשרות חיילי פלמ"ח וצה"ל מהם נותרו מספר נעדרים עד ימינו.
המצפור עצמו נמצא ממזרח לגבעת העץ במרחק של כ-100 מ' כאשר הגישה אליו נוחה ונגישה. מהמצפור עצמו תוכלו לראות נוף נפלא של האזור כולו. החל מפתחת מלכיה (בצפון), רכס רמים, החרמון ורמת הגולן. וכמובן את כל בקעת קדש שנמצאת לרגלי המצפור לכל עבר. במצפור אמפיתיאטרון קטן ומוצל, יש מפות התמצאות נוחות ויש מסבירן קולי בקולה של אורה ערמוני, תושבת מלכיה שיזמה את פרויקט המצבות והמצפור.
איך מגיעים? נכנסים לקיבוץ מלכיה מכביש 899, עוברים הכיכר ומחנים לצד הכביש לאחר כמה עשרות מטרים. אל המצפור עצמו יש ללכת בשביל מונגש מזרחה. (בוויז: "מצפור מלכיה").