חג המולד שחל ב-25 בדצמבר הוא השיא של תקופה שלמה בת כחודש בה חוגגים ברחבי העולם הנוצרי ומציינים את לידתו של ישו. גם בישראל מציינות הקהילות הנוצריות את חג המולד בשלל אורות, תהלוכות, שווקי כריסמס ואירועי שונים שנותנים גם לנו בישראל הזדמנות להרגיש חו"ל בטווח נסיעה קצר מהבית.
ריכזנו כאן, במדריך זה, מידע רב עבורכם על חג המולד: על מקורות החג ומנהגיו, על המקומות השונים הארץ בהם ניתן לראות שווקי כריסמס ולחוש את אוירת החג ועל האירועים השונים שיערכו במהלך השבועות סביב חג המולד. שימו לב גם לעצות הזהב שריכזנו כאן מניסיוננו ויקלו עליכם מאוד.
המידע ילך ויתעדכן ככל שהחג יתקרב ותאריכי האירועים יקבעו ויפורסמו בכל אחד מהמקומות.
מאחלים לכם שתהנו ותרגישו חו"ל בישראל…
חג המולד הוא חג נוצרי המציין את מועד לידתו של ישוע בבית לחם כאשר סיפור הלידה המסופר בברית החדשה מוצג בכנסיות, בכיכרות ובבתים הפרטיים ע"י מיצג המתאר את "סצנת הלידה". אך חג-המולד הוא הרבה יותר מסיפור הלידה. הכריסמס הוא אחד מחגי-האור הנחוגים בשיא החורף בסמוך ליום הקצר בשנה, ומבחינה זאת הוא דומה לחנוכה. אנשים מתקופות קדומות ציינו בחגיגות את העובדה שאורך היום מפסיק להתקצר ומתחיל להתארך (זה קורה ב21 בדצמבר). סביב חגיגות אלו נכנסו תכנים דתיים ואחרים ממקורות קדומים שונים שהביאו לצורה בה חג-המולד נחוג בימינו ברחבי העולם הנוצרי. יש לציין כי מועד החג שונה בין הפלגים הנוצריים – כאשר הקתולים והפרוטסטנטים חוגגים ב-25 בדצמבר ואילו מרבית האורתודוקסים ב-7 בינואר כך שתקופת החג מתארכת עד מחצית ינואר.
הסבר והרחבה על מקורות החג, מועדיו ומנהגיו תוכלו לקרוא כאן >>>
איך חוגגים את חג המולד?
יש מנהגים רבים אופיניים לכריסמס. הנה העיקריים בהם:
מנסיוננו העשיר בטיולי חג-המולד ומהכרותנו העמוקה עם האתרים בהם הוא נחוג, ובמיוחד בגליל, הנה מספר עצות זהב שיחסכו לכם זמן רב ועצבים…:-( במיוחד אם אתם עם ילדים:
בישראל חיים כ-200 אלף נוצרים ברובם ערבים השייכים לכנסיה היוונית-קתולית (כ-50%) והיוונית-אורתודוקסית (כ-25%) ומיעוטם חברי הקהילות ומהממסדים הכנסייתיים של יתר 10 העדות הנוצריות המוכרות בארץ. כל אלו חוגגים כריסמס ברוב עם והדר בכל מקומות הישוב שלהם.
על כן האתרים הראשיים בהם תוכלו לחוש את אוירת החג הינם נצרת, כפרי הגליל, חיפה וירושליים.
האורות והקישוטים מושכים בשנים האחרונות מבקרים מכל הארץ להגיע ולהנות מאירוח ומאוירה מיוחדת. נסיעה קצרה ואפשר להרגיש קצת חו"ל בישראל.
הקהילות הנוצריות השונות מתחרות ביניהן בשנים האחרונות ומשפרות משנה לשנה את החוויה. עצי חג המולד גבוהים כל שנה קצת יותר והתאורה משתכללת והופכת מרהיבה אף יותר מבעבר. בנצרת וברוב כפרי הנוצרים בגליל יש כיום גם שווקי חג מולד ואירועים שונים במהלך מספר שבועות שמטרתם למשוך תיירות פנים ולהנות מהביקוש הגואה.
להלן סקירה קצרה של איפה חוגגים ומה שניתן לראות במהלך תקופת חג המולד 2024:
לתשומת ליבכם – השנה, שנת 2024, בגלל המלחמה והרגיעה שחלה רק לאחרונה חגיגות חג המולד תהיה צנועות בהרבה משנים רגילות. חלק מהרשויות לא הספיקו להתארגן ולחלקן אין אישורים להתקהלויות המוניות.
נצרת, העיר הערבית הגדולה בישראל, שבה נמצאת כנסיית הבשורה, היא לב חגיגות חג המולד בארץ.
מידי שנה עירית נצרת "מותחה" את החגיגות מתחילת דצמבר ועד אמצע ינואר ומקיימת שפע אירועים בעיר. החל מעצי חג מולד, שווקי כריסמס, מצעדים מרשימים ועד לפסטיבל ליטורגי.
את כל הפרטים תמצאו באתר העירייה.
קבלו המלצה חמה ממני – תתכננו את הביקור שלכם בנצרת לשבועות מחוץ לשבוע חג המולד עצמו. העיר יפה באותה מידה – אך העומס פחות בהרבה.
השנה, שנת 2024, שנת מלחמת חרבות ברזל, החגיגות בנצרת צנועות בהרבה. אין שווקי כריסמס והעץ הגדול והמפורסם לא יודלק. יהיו קישוטים ותחושת חג בכנסיות, בחנויות ובבתים פרטיים, כך שתחושת החג תורגש אך פחות מכרגיל.
אפשר להגיע ולטייל. העיר בטוחה ותושבי העיר זקוקים לתמיכתכם לאחר שנה קשה, אך יש לצמצם את הציפיות.
למעונינים לטייל בנצרת בתקופת חג המולד הכנו 3 אפשרויות טובות:
ברחבי הגליל ישנן קהילות נוצריות רבות בכפרים שונים. חלקם כפרים שכל תושביהם נוצרים כמו מעיליא ופסוטה ורובם כפרים מעורבים (כמו תרשיחא, גוש חלב וכפר יאסיף) שבהם קהילות נוצריות קטנות שגם הן מציינות את החג. להלן סקירה של האפשרויות לטיולי כריסמס בכפרי הגליל:
מעיליא הוא כפר מרהיב שכל תושביו נוצרים מהעדה היוונית קתולית. במעיליא יש הרבה מה לראות בתקופת הכריסמס, בעיקר באזור הכנסיה והמבצר הצלבני, שם מתקיים לרוב שוק כריסמס וסביבו פעילות ערה מאוד עם דוכנים, מופעים ופעילויות לכל הגילאים.
השנה, שנת 2024, החגיגות צנועות מבעבר – אבל הכפר מקושט להפליא במיוחד סביב הכנסיה והעץ המרשים הודלק. כדאי לבקר!
גם השנה אנו מציעים טיולי חג-מולד למעיליא:
פסוטה הוא כפר מקסים שתושביו נוצרים יוונים-קתולים ומאד מומלץ לבקר בו בתקופת הכריסמס. שוק הכריסמס הנודע שלו מתקיים לרוב שלושה ימים בתקופת החג – אך השנה בשל המצב השוק לא יתקיים 🙁
השנה, שנת 2024, החגיגות צנועות מבעבר – אבל הכפר מקושט להפליא במיוחד סביב הכנסיה והעץ המרשים הודלק. כדאי לבקר!
נוכל לארגן לקבוצות בכל הגדלים טיול פרטי בפסוטה ובאזור כולל מפגשים ואוכל. באם אתם מעונינים בסיור כריסמס בפסוטה – השאירו את הפרטים שלכם כאן >>>
הכפר גוש חלב (ג'יש) מיוחד בכך שיש בו קהילה גדולה מהעדה המרונית. זהו הכפר היחיד בו יש כנסיות של העדה המיוחדת הזו המשתמשת לתפילה בשה הארמית. סיור בגוש חלב, בו חיים גם מוסלמים ונוצרים קתולים, הוא חוויה מיוחדת ושונה. הכפר מוכר גם בקולינריה המעולה שלו…
השנה, שנת 2024, החגיגות צנועות מבעבר וטרם ברור מה יתקיים. אבל הכפר ובעיקר הכנסיה הגדולה מקושטים להפלי והעץ המרשים הודלק. מומלץ וכדאי לבקר!
נוכל לארגן עבור קבוצות בכל הגדלים טיולי כריסמס פרטיים בכפר ג'יש (גוש חלב) בכל חודש החג. אם סיור כריסמס בגוש חלב מענין אתכם – השאירו כאן את הפרטים שלכם >>>
בכפר יאסיף חיות זו לצד זו שלוש קהילות נוצריות: קתולים, אורתודוקסים ובפטיסטים. זו הזדמנות לעמוד על ההבדלים בין העדות השונות ולהנות מסיפור הכפר המרתק בתקופת חג המולד.
השנה, שנת 2024, לא מתוכננות חגיגות בכפר והעץ הגדול לא מוצג. עם זאת, יש קישוטים וכרגיל כדאי לבקר בכפר מעניין זה!
ניתן לארגן עבורכם סיור כריסמס פרטי בכפר יאסיף ולהכיר כפר מרתק.
באם אתם מתענינים בסיור כריסמס בכפר יאסיף – השאירו כאן את הפרטים שלכם >>>
גם בעכו העתיקה, בה יש מספר קהילה נוצריות כנסיות מרתקות ופעילות, יחגגו את חג המולד.
באולמות האבירים יערך גם השנה, שנת 2024, מיצג כריסמס ולצידו שוק חנוכריסמס. המצודה הצלבנית לובשת חג!
האירוע יתקיים בין התאריכים 19-22בדצמבר 2024 בין השעות 18:00-23:00.
חוף מהקישוטים יהיו דוכני מזון, אלכוהול, תכשיטים חפצי אמנות ועוד.
בכל ערב נבלה עם D.J אחר מהאזור.
מומלץ! מוזמנים!
סיור כריסמס בעכו העתיקה
מעונינים בסיור כריסמס בעכו העתיקה? השאירו כאן את הפרטים שלכם >>>
כפרים נוספים בגליל בהם ניתן לבקר ולחוש את אוירת חג המולד הינם: תרשיחא , סחנין, עיבלין ועוד.
חיפה שהיא עיר מעורבת מציינת את חג-המולד במסגרת החג של החגים באזור המושבה הגרמנית. "החג של החגים" מתקיים זו השנה ה-31 והפך להיות פסטיבל ססגוני, עשיר ומקסים. חוויה של ממש. הפסטיבל מציין את המגוון התרבותי בישראל בכלל ובחיפה בפרט באמצעות שפע של אירועים ממקומות שונים ובשפות שונות. במסגרת הפסטיבל יערכו מופעים רבים.
החג של החגים ייערך השנה, שנת 2024, בין ה-17 ל-29 בדצמבר.
פרטים מלאים תוכלו למצוא כאן >>>.
נוכל לארגן לקבוצות סיור כריסמס בחיפה שיכלול בנוסף לחג של החגים ג טעימות וביקורים באתרים באזור. באם אתם מתענינים בסיור כריסמס בחיפה – השאירו כאן את פרטיכם >>>
בירושלים בה עשרות כנסיות וקהילות נוצריות מגוונות נחוג חג המולד ברוב עם והדר בכמה מוקדים. לב החגיגות ברובע הנוצרי בעיר העתיקה – ליד השער החדש וחומות העיר. קישוטי החג מרהיבים והאוירה יוצאת דופן.
תוכניות החג בירושלים יפורסמו בקרוב ע"י העיריה וגורמים נוספים – ונביא אותן כאן בשמחה לכשיפורסמו.
מעונינים בסיור כריסמס בירושלים? השאירו כאן את פרטיכם ונחזור אליכם בהקדם >>>
חג המולד הוא חג נוצרי המציין את מועד לידתו של ישוע בבית לחם.
על פי המסופר בברית החדשה, משפחתו של ישו שחיה בנצרת שבגליל, הלכה לבית לחם, משם הגיע יוסף אביו המאמץ, להשתתף במפקד אוכלוסין עליו פקדו הרומאים. שם כרעה מרים ללדת וחשה למערה, אסם או בית וילדה כשמסביבה חיות המשק, שור וחמור, ואת הילוד היא הכניסה לאבוס.
על פי המסופר "כוכב בית לחם" המחומש הוביל קבוצת רועים אל מקום הלידה לאחר שהמלאך גבריאל בישר להם על לידתו של משיח. גם שלושה קוסמים הגיעו מקצווי ארץ למקום הלידה והביאו עימם מתנות.
את כל הדמויות הללו תוכלו לראות ב"סצנת חג המולד" המוצגת בחזית הכנסיות ברחבי העולם ואף בחנויות ובבתים פרטיים המקדישים תשומת לב רבה לכל הפרטים.
שימו לב שרבים מקפידים להשאיר את האבוס ריק עד ה-25 בדצמבר, מועד לידתו של ישוע, ורק אז למלא אותו בפסל של תינוק.
מועד חג המולד שונה בין הכנסיות השונות בשל שינויים שחלו בין הלוח היוליאני המקורי הלוח הגרגוריאני הנהוג כיום. הקתולים והפרוטסטנטים וחלק מהאורתודוקסים מציינים את חג המולד ב-25 בחודש דצמבר. כנסיות מזרחיות אורתודוקסיות אחרות מציינות את המועד ב-7 בינואר ובתאריכים נוספים במהלך ינואר, כך שתקופת חג המולד מסתיימת למעשה במחצית ינואר.
למרות הסיפור מהברית החדשה וסמלי החג הלקוחים ממנו, חלק גדול ממקורות חג המולד עתיקים ומגיעים ממקורות נוספים רבים.
חג המולד, בדומה לחנוכה, הוא חלק מחגי האור שמציינים את יום ההיפוך הצפוני – המועד בשנה בו היום הוא הקצר ביותר והלילה הארוך ביותר אשר חל ב-21 בדצמבר. העובדה שמיום זה והלאה הימים מתארכים היא סיבה למסיבה. מסורות של חגים אלו מוכרים בתרבויות רבות. למשל הרומאים הקדמונים ציינו את חג ה"סטורנליה" לכבודו של האל סטורן אל החקלאות בהילולה שהסתיימה במועד זה. במסגרת הילולה זו נהגו להחליף מתנות. חגים שיועדו לאלים נוספים בתרבויות שונות קשורים למועד זה: מיתרה אל השמש הפרסי, הורוס אל השמש המצרי, דיוניסוס היווני ואפילו קרישנה ההודי. אימוץ תאריך זה על ידי הנצרות הקל בזמנו על קבלת הדת החדשה בקרב הפגאנים. גם בתלמוד יש מדרש המתאר את השמחה בתחילת התארכות היום כאחד ממקורות חג החנוכה שגם בו האש והאור מרכזיים.
כך יוצא שסמלי חג המולד ומנהגיו מגיעים ממקורות שונים. חלקם מהברית החדשה ועולם הכנסיות שכוללים גם את המיסה בערב חג המולד והארוחה המשפחתית בצהרי החג. חלקם מהמקורות הרומאיים והפגניים השונים. למשל עץ חג המולד מגיע ממסורות נורדיות וגרמניות מחג בשם יול. התאורה המרהיבה ברחובות– היא מסורת חדשה יותר המגיעה מניו יורק של תחילת המאה העשרים. מיסיס ובתי כלבו אחרים החלו לקשט את הרחובות בתאורה מושכת ובעקבותיהם הופץ המנהג והפך להיות אולי המאפיין הבולט ביותר של חג המולד. דמותו של "סנטה קלאוס" שנוהגים לזהות עם ניקולאס הקדוש מהמאה הרביעית באסיה הקטנה שהיה ידוע בטוב ליבו, גם היא מופיעה ברוב המקומות ומהווה מאופיין בולט של החג.
ממלאים את הפרטים ומקבלים את קופון ההטבה בדוא"ל: