Search
Close this search box.

הכפר שעב – הסטוריה בין ההרים

הכפר שעב – פנינה תיירותית לא מוכרת בגליל

בשיפולי ההרים במערב הגליל התחתון שוכן כפר נידח הצופן בתוכו אוצרות וסודות תיירותיים. הכפר שעב שמשמעות שמו "הדרך שבין ההרים" בעל עבר עשיר והווה תוסס – הינו אטרקציה תיירותית מפתיעה ששווה מאוד להכיר ולבקר.

לכפר שעב

הכניסה הראשית של הכפר שעב מרשימה ומתוכננת. שער מתכתי צהוב ומרשים, שני פסלים וכיכר נאה מקבלים את פניכם כאשר אתם נוסעים מצומת יבור לעבר יעד ואז פונים שמאלה ומתפתלים אל תוך הכפר. אך כדרכם של כפרים גליליים התוכנית שונה מהמציאות. רבים דווקא משתמשים בדרך עפר "בלתי חוקית" העוברת בין כרמי הזיתים העתיקים לאורך אפיקו של נחל חילזון שמתחילה מפיתול הדרך שבין כרמיאל לצומת יובלים. דווקא דרך זו העוברת בין ההרים – היא בפועל הכניסה הראשית של הכפר ודרכה רבים מתושביו נוסעים. זו הקדמה ראויה לכפר שעב שמשמעות שמו – "המעבר שבין ההרים".

האורתודוקסית של שעב

ההסטוריה של שעב – רבנים יהודים וכנסיות נוצריות

בספרו "מלחמות היהודים" מזכיר יוסף בן-מתתיהו לוחם יהודי נועז, אלעזר בן שמי, בן הכפר שאב שיצא להגנת יודפת העתיקה בתחילת המרד הגדול. הכפר שאב, שהיה אחד מרצף של שלושה מרכזים יהודיים: סכנין, שאב וכבול, שרד את המרד הגדול ונוכחות יהודית נמשכה בו לפחות עד המאה ה-11. מימי המשנה והתלמוד מוזכרים בכתבי חז"ל האמוראים רבי זכאי דשאב ורבי מנא דשאב. לפי המסורת המקומית ניתן לראות עד היום בחצר אחד הבתים קבר המיוחס אליהם.גם נוצרים חיו בכפר עד 1948. בתקופת העות'מנים והבריטים הכפר התפתח והצטיין בחינוך והפך למרכז אזורי. במלחמת העצמאות נטל הכפר חלק פעיל בקרבות בעזרת מיליציה מקומית עד שנכבש סופית באוקטובר 48 ומרבית תושביו ברחו ובהם שתי הקהילות נוצריות (אורתודוקסים וקתולים) שבחלקן הגיען לג'דידה-מכר. אל הכפר הריק ברובו הגיעו והתישבו פליטים מכפרים אחרים בגליל (כגון מהכפר מיעאר – יעד של ימינו). בשנת 1951 הגיעו אליו אנשי שני כפרים בדויים מעמק החולה ובהם אף אנשי שבט הר'ווארנה שמקורם בסודן. כיום חיים בכפר כ-7500 תושבים – כולם מוסלמים כאשר כ-20% מהם הינם הבדויים מהחולה. ב-1975 הוכרזה המועצה המקומית ןהכפר מתפתח וגדל מאז.

מוזיאון ואתרי ביקור

כמו ברבים מכפרי המיעוטים בגליל אוסף של סיבות גרם לכך שגלעין הכפר הישן כמעט ונעלם. מעט נשאר מהבתים העתיקים ומהאווירה האותנטית, אך גם כך יש בכפר מספר לא קטן של אתרים נאים השווים ביקור.

כאן זמאן – מוזיאון למורשת הערבית

המוזיאון למורשת הערבית – "כאן זמאן" – הוא הראשון שבהם ובכיף ניתן לבלות כאן שעה או שעתיים. עיסא חג'ג', מורה ואיש חינוך בעברו, אסף לאורך עשרות שנים פריטים וחפצים מהמורשת החקלאית הערבית של הגליל. למרות שרבים לא הבינו מדוע או אוסף "זבל" הוא המשיך בכך ולאחר שיצא לגמלאות הקים מוזיאון מורשת נהדר ומרתק בו אלפי פריטים המסודרים לפי נושאים בצורה נאה בחלל המוזיאון שבביתו. עיסא יפליג בסיפורים ויחבר אתכם למורשתו ולמסורות שחלקן בוודאי מגיעות מימים ימימה. כלים חקלאיים, עריסות תינוק שמשמיעות קול של פעימות לב, כלי אירוח ובישול, ביגוד מסורתי, כלים של בעלי מלאכה ואפילו חפצים "מודרניים" כמו רדיו עובד בן עשרות שנים. בהחלט שווה לבקר. הביקור מחייב תיאום מראש ותשלום. עיסא חג'ג' – 054-2456895

המורשת הערבית שעב

המוזיאון האקולוגי בשעב

"המוזיאון האקולוגי בשעב", הוא פנינה נוספת בה מומלץ לבקר. וואסים בוקאעי, פסל ואמן ברזל, יוצר פסלי מתכת רבי הבעה ודמיון שכולם עשויים מחלקי מתכת שאסף במוסכים, במיזבלות ובמקומות שונים. תמצאו שם סוס ענק שכולו גלגלי שיניים וחלקי מתכת שונים, ציפורים, בעלי חיים, דמויות אנושיות ועוד ועוד. הפסלים שישאירו בכם רושם עז ממוקמים במתחם גדול ונגיש בפאתי הכפר בו וואסים ודינה אישתו ישמחו לארח אתכם. הביקור בתיאום ובתשלום. וואסים בוקעי – 052-3130363

במוזיאון האקולוגי בשעב

אתרים ואטרקציות תיירותיות נוספות בכפר שעב

בכפר פזורים עוד אתרים ופינות חמד מענינים השווים ביקור. בחלקם קל לבקר עצמאית כמו "בבית המשרביות" – ביתה המרהיב של האמנית ח'תאם היבי בו היא מציגה את ציוריה שרבים מהם עוסקים באישה הערביה. (לתיאום – 050-7238668).

באתרים אחרים קל יותר לבקר במסגרת סיור מאורגן ומודרך. סיור כזה תוכלו למצוא גם אצלנו. לפרטים הקליקן כאן >>> .

בין האתרים הללו תמצאו שני "עצים קדושים" – אחד לבנה רפואי מרשים על קשורים בדים צבעוניים והשני עץ רימון גדל מימדים. שתי כנסיות – אחת מטופחת ונאה של העדה האורתודוקסית שאף מדליקה בה אורות חג-מולד והשנייה הרוסה למחצה של העדה היוונית-קתולית שלמשך זמן מה שימשה כבית ספר. באר מים – ביר אל-חאנאני – שעומקה למעלה מ-30 מטר פעלה בכפר שנים ארוכות. מימיה נשאבו ע"י מערכת דליים (באר אנטיליה) שהופעלה בכוח בעלי חיים ואחר כך מנוע קיטור שעדיין נמצא במקום. סיפורה המענין מפצה במידת מה על מצב שימורה הגרוע. ביקור במסגד עתיק ומענין שבחצרו "קבר אל-עלמי" שדמותו הולכת עד לימי צאלח א-דין, ישלים סיור מענין בכפר שבין ההרים.

העץ הקדוש

אוכל אותנטי ונהדר בשעב

בכפר פזורים עשרות בתי אוכל טובים מכל הסוגים. אמליץ רק כאן על שלושה.

חומוס מצוין – הוא "חומוס אבו ג'אד" שנסגר מידי יום לאחר שהחומוס בסיר נגמר… והוא לא מחזיק הרבה… (בוויז: חומוס אבו ג'אד)

אם חפצה נפשכם בבשר – אל תחמיצו את מסעדת תרבוש של השף פארוק פאעור. אחרי שנים רבות בהן בישל במסעדות בתל-אביב חזר בתקופת הקורונה לכפר ופתח את מסעדת תרבוש שהמיוחד בה – בשרים מהמעשנת. השילוב של הטעם, הכמות והמחיר – שווים בהחלט.(בוויז: מסעדת אלטרבוש).

אם תרצו לסיים במתוקים מעולים נסו את ממתקי זינה – בה האחים אבו ערב מכינים מתוקים סורים נהדרים וצבעוניים. (בוויז: zena sweets). סיום מתוק והולם לביקור בכפר גלילי פחות מוכר בעל עבר עשיר והווה טעים.

 

רוצים לבקר בשעב במסגרת סיור מודרך? מוזמנים ליצור קשר

הרשמו לאחד הסיורים הקרובים שלנו
לפרטים והרשמה
על המחבר:
Picture of עמרי
עמרי

מורה דרך מוסמך ומומחה לטיולים בגליל. המייסד של Omri-Travel שהפך את התחביב והתשוקה שלו למקצוע... חולה טיולים, סקרן בלתי נלאה וממשיך להתלהב מלטייל ולהדריך.

כללי הזהב לטיול מוצלח:

טיול הוא פעילות נפלאה – מהנה, בריא, מחבר ומלמד אך גם עלול להיות מסוכן. על מנת להגביר את ההנאה ולצמצם אתה הסיכון הינה כמה כללים פשוטים המומלצים לכל טיול:

הכנה מראש: חשוב מאוד לקרוא על מסלול הטיול מראש ולדעת היטב מה צפוי לכם: מה המרחק, רמת הקושי, משך הטיול, נתיב הטיול ומה יש לאורכו ולהתארגן בהתאם!  חשוב מאוד להצטייד במפה (זכרו: שיש מקומות ללא קליטת סלולר ולכן מפת נייר עדיפה). יש לידע מישהו מקורב לגבי תוכניותיכם ואם זה בשמורה את אחד מאנשי הצוות.

מים, אוכל, ביגוד וציוד: תמיד קחו איתכם מים! (לטיול יום 3 ליטר לאדם). אוכל ונישנושים בהתאם למשך הטיול. נעליים סגורות, ביגוד בהתאם לעונה אך רצוי תמיד מומלץ מכנסיים ארוכים וכמובן כובע. מומלץ להצטייד בפנס, אולר ומקלות הליכה וחשוב לקחת איתכם ערכת עזרה ראשונה בסיסית וטלפון נייד טעון ואף מטען חיצוני.

התנהגות בזמן הטיול: קריטי להישאר על השבילים המסומנים ולא "לעשות שטויות" כמו קפיצות ממקומות גבוהים, טיפוס על עצים ועוד. חובה להתנהג בהתאם להוראות על שלטי הכניסה לשמורות.

לעולם אל תשאירו לכלוך, ניירות, בקבוקים וחפצים בשטח. אספו את האשפה שלכם ורצוי גם לנקות לכלוך שמצאתם בשטח ולהשאירו במצב טוב יותר.

במקרה חרום: אם חס וחלילה מישהו נפגע במהלך הטיול הכלל הבסיסי הוא טיפול ראשוני במקום ולהוציא את הנפגע מהשטח בהקדם האפשרי. בהתאם למקרה יש להזעיק גורמים רלוונטיים. מומלץ מאוד להוריד את האפליקציה מדא שלי – שבה יש הנחיות עזרה ראשונה לכל המקרים ואפשרות קלה להזעקת עזרה.

מידע מפורט יותר מומלץ לקרוא באתר של עמותת מדעת

קרא עוד
מוזמנים לטייל איתנו
המאמר עזר לכם? נשמח לקרוא את תגובתכם

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

רוצים את ההטבה?

ממלאים את הפרטים ומקבלים את קופון ההטבה בדוא"ל:

הרשמו לקבלת עדכונים, המלצות והטבות
מבית Omri Travel
פתח צ'אט
1
זקוק לעזרה?
שלום לך!
נשמח לסייע ולחבר אתכם לחוויה מושלמת!!
דילוג לתוכן